In Frankrijk wordt vaak thee van verveine (verbena- ijzerhard) gedronken en vind je het in elke supermarkt. In Nederland heeft het merk Jacob Hooy de thee in het assortiment..
Het is een een leuke plant om in de tuin te hebben met mooie paarsblauwe bloemetjes.
Ingrediënten:
500 gram gemengd rood fruit
3 eetlepels honing.
1 handvol verse (citroen-)verbenablaadjes (ijzerhard)
6 blaadjes gelatine
eventueel een paar verse muntblaadjes
Bereiding:
1.Laat de gelatineblaadjes zacht worden in een kom met koud water. Breng in een pan 60 cl water aan de kook, voeg dan de honing en verbena toe, laat 30 minuten trekken. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe aan de verbena-infusie, meng goed. Spreid de infusie uit op een bakplaat om een gelei van ongeveer 5 mm dik te krijgen, en zet minstens 4 uur in de koelkast.
2.Als u klaar bent om te serveren, schikt u het fruit en een paar verse muntblaadjes op vier borden, snijdt u stukjes gelei en legt u deze op het fruit. Dien koel op.
Recept uit Elle
Officiële verbena
Oorspronkelijk uit Europa, staat verbena officinales bekend om zijn vele geneeskrachtige eigenschappen .
Het vergemakkelijkt de spijsvertering
Bestrijdt koorts dankzij de antipyretische eigenschappen
Verlicht spasmen
Behandelt aften
Effectief tegen insectenbeten, kneuzingen, kloven en spleten
De ontstekingsremmende eigenschappen verlichten reuma
In de keuken: Het wordt voornamelijk als een infusie geproefd.
De geurige verbena
Geïmporteerd uit Zuid-Amerika, wordt geurige verbena ook wel citroenverbena genoemd, een naam die afkomstig is van de citroenachtige geur. Naast het betoverende aroma heeft het veel eigenschappen.
Het werkt op nervositeit, angst en stress
Verzacht nerveuze spanning
Behandelt gastro-intestinale aandoeningen
Verlicht nier- en leverziekte
Het kalmerende effect helpt om in slaap te vallen
Het heeft een krachtige antioxidant die celveroudering helpt voorkomen.
In de keuken: De bladeren verspreiden een zoete citroengeur die perfect past bij gevogelte, vis, ijs en gebak. In infusie helpt het maagpijn als gevolg van menstruatie te verlichten, op voorwaarde dat het warm wordt gedronken.
3 opmerkingen:
Leuk recept. Mijn verveine plant in de tuin doet het elk jaar prima.
Ik had nog een lepel siroop van de perziken van Nigella over het fruit gedaan.
Vrienden van mij hebben in hun stadstuin in Rotterdam een hele grote verbenastruik staan, daar krijg ik regelmatig een voorraadje van. Ook heeft mijn Turkse supermarkt grote zakken gedroogde verveine, en heel goedkoop! Ik drink het zo, of meng het met groene thee. Groet Nicolet
Een reactie posten