Ingrediënten voor de harde Wener; het "1-2-3 deegje".
- 150 gram basterdsuiker
- 300 gram boter op kamertemperatuur
- 450 Zeeuwse bloem of desnoods patentbloem (maar dan wordt het deeg wel anders)
- Snuf zout (om exact te zijn 1% van het gewicht van de bloem)
- 9 gram bakpoeder
- 1 klein ei
- citroenrasp (zie recept hieronder)
Verder nodig bakvorm 24 cm ⌀
Bereiding:
1) Meng boter + suiker + zout in een kom (gebruik handmixer met deeghaak)
2) Ei erbij, mix door elkaar tot het ei opgenomen is
3) 2 koffielepels Citroenrasp er door mengen
4) Meng bloem + bakpoeder erdoor.
Kneed het deeg kort door tot een nauwelijks samenhangend geheel (als je te veel kneed vormt het gluten en dat is niet de bedoeling). Maak er een plat pakketje van en laat een uur in de koelkast opstijven.
Ingrediënten appeltaartvulling:
- 1250 gram appels, zoals Elstar of jonagold = netto 1000 gram.
- 60 gram suiker
- 1 dessertlepel gemalen kaneel
- 80 gram krenten
- 80 gram rozijnen
- 2 el abrikozenjam
- 2 eetlepels maïzena
- Een paar plakjes (150 gram) amandelspijs (uit de supermarkt).
- boter on de bakvorm mee in te vetten.
Bereiding vulling:
Verwijder het klokhuis met de appelboor, schil de appels en snijd ze in kwarten en elke kwart weer in drie partjes. Doe ze in een grote pan met de suiker, kaneel, en de krenten, rozijnen en de maizena. De krenten en rozijnen hoeven niet voorgeweekt te worden. Smoor de appels al roerend met een houten spatel tot zo'n 10 minuten, roer voorzichtig regelmatig langs de bodem zodat het niet vastplakt.
Verder: Verwarm de oven voor op 195 ℃ hetelucht of 215℃ zonder hete lucht.
Rol het deeg uit. Beboter de (spring)vorm. Bekleed de vorm met het deeg. Snijd er met de botte kant van een mes het overtollige deeg af.
Snijd een paar plakjes van het amandelpers en rol ze ze zo dun mogelijk uit. Bekleed de bodem van de taart met het amandelpers. Het hindert niet als ze het allemaal kleine stukjes zijn.
Stort de vulling in de vorm en kijk of de krenten en rozijnen goed verdeeld zijn.
Rol het restant van het deeg uit en snijd er repen van waarmee je een raster over de taart legt.
Zet de taart in het midden van de oven. Als hij te bruin wordt verlaag je de temperatuur naar 150℃ Baktijd is ca. 45 minuten.
Haal de taart uit de oven en kwast verwarmde abrikozenjam over het deegraster.
Het notitieboekje van Cees Holtkamp |
Tips:
Zeeuwse bloem staat op de website van Albert Heijn, maar ik kon het niet in de vestigen vinden. Het schijnt bij alle molens te krijgen zijn en via bakkerswinkels. Zeeuwse bloem maakt het deeg bros. Voor spritsen, koekjes, speculaasbrokken en gevulde speculaas wordt bij voorkeur Zeeuwse bloem gebruikt. Je kunt er geen brood van bakken.
Citroenrasp: Cees Holtkamp raadt aan om het rasp van een citroen te mengen met ee eetlepel suiker. Met een paar minuten wordt het een soort pasta. Dit geeft een betere smaak aan het deeg. het rasp kan je lang bewaren in een potje.
Niet moeilijk, wel veel tijd. Ik deed er wel twee uur over om deze taart te maken. Goed, ik maakte hem op mijn luie akkertje en ik ben niet echt een taartenbakster. En ik had eer van mijn werk. In de winkel van Patisserie Holtkamp kost hij wel 47,40.
Maak wat extra deeg en bewaar het in de diepvries. Zo maak je snel een appeltaartje in de airfryer.
2 opmerkingen:
De hoeveelheid bakpoeder lijkt iets onduidelijk: is het 1 of 9 gram bij dit recept?
9 gram staat op de site van Foodtube.
Een reactie posten