zaterdag 25 maart 2023

Italiaans schuimlaagje voor op de koffie

 










De cremina voor koffie:

Het is zeker een grote klassieker van de Napolitaanse en Salerno-traditie, zozeer zelfs dat het hier niet alleen een thuisritueel is: zelfs de barista die de espresso bereidt, voegt cremina dolce toe aan de koffie. In de rest van Italië daarentegen is het meer een gezinsgewoonte. Hier is dan het geheim om het echt speciaal te maken. We maken het natuurlijk met de Moka, zoals dit Italiaanse koffiepotje wordt genoemd.

Bereidingstijd : 2 minuten (enkel voor de cremina)

Ingrediënten voor 3 kopjes koffie

6 theelepels kristalsuiker  (de theelepels suiker moeten het dubbele zijn van de inhoud van de Moka: 6 kops koffiepot = 12 theelepels suiker, enzovoort) 

een paar druppels koffie

Bereiding:

Doe de suiker in een kleine kom. Bereid de Moka zoals gewoonlijk en plaats deze op het vuur. Zodra de koffie omhoog begint te komen, - blijf erbij tot je de eerste druppels ziet - haal je de Moka van het vuur en giet je de eerste druppels koffie (de meest romige en met de meest intense smaak) in het kommetje met de suiker. 

Zet de Moka terug op laag vuur. 

Neem de kom en meng met ronddraaiende bewegingen suiker en koffie met een theelepel  (een vorkje vind ik sneller gaan) tot een dikke crème is verkregen. Hoe flinker het mengsel wordt geroerd, hoe meer opgeklopt de koffiecrème zal zijn. Doe ten slotte een theelepel romige koffiecrème in elk kopje en giet er de koffie over en schep eventueel nog een theelepel cremina over de koffie.

Ik drink koffie altijd zonder suiker, maar dit was wel heel erg lekker op een klein kopje inktzwarte koffie. Als je veel cremina wilt maken, zou ik de (staaf) mixer nemen.

Nog een tip: lukt het nu echt niet, doe dan een lepeltje Nescafé oploskoffie door het suikermengsel.

Recept La Cucina Italiana



1 opmerking:

Clementine zei

Dat ga ik ook eens proberen, hoewel ik niet van suiker houd in de koffie.