vrijdag 24 maart 2023

Tamago Sando met lachend ei


Sando met ei à la Konbi is een heerlijk Japans broodje eiersalade van chef-koks Akira Akuto en Nick Montgomery van het in LA gevestigde Konbi.  Er is over geschreven door onder meer de New York Times en Bon Appétit Magazine. Hier delen Akuto en Montgomery het recept voor de beroemde sandwich. Merk op dat ze een speciaal soort Japans brood gebruiken dat " shokupan "wordt genoemd. Dit is zacht en zoet.

Dit is dus het originele recept, maar ik heb mij er niet zo precies aan gehouden. In andere recepten staat half om half Kewpie en crème fraîche. Ik vond het gewoon leuk om het zo te presenteren en het was een succes. Mijn gast genoot ervan. 

Ingrediënten voor 8 porties:

  • shokupan of zacht (casino)witbrood

Eiersalade

  • 125 g mayonaise, Japanse soort, zoals Kewpie
  • 25 g crème fraîche
  • klein scheutje rijstwijnazijn (Mirin)
  • Dijonmosterd
  • zout
  • 2 stuks lente-ui,  het groene gedeelte, 2 mm dik gesneden (of bieslook)
  • 10 stuks eieren  groot. (Per boterham heb je 1,5-2 eieren nodig) 
Lachend ei in het midden

  • 8 stuks eieren, bij voorkeur met donkere dooier

Bereiding:

Gebruik een garde en meng alle ingrediënten behalve de eieren voor de eiersalade. Zet opzij

Kook de eieren voor de eiersalade. Vul een pan van 4 liter voor 3/4 met water en breng aan de kook. Laat de eieren voorzichtig in het water vallen en laat 14 minuten zacht sudderen. Haal de eieren eruit en laat ze 5-10 minuten in een ijsbad vallen. Pel ze en gebruik een eiersnijder (2 keer snijden) om gelijkmatige blokjes te krijgen.

Meng de hardgekookte eieren met de eiersaladedressing.

Verder:

Kook de lachende eieren medium hard. Vul een pan van 4 liter voor 3/4 met water en breng aan de kook. Laat de eieren voorzichtig in het water vallen en laat de temperatuur 6 minuten zachtjes koken. Ze moeten nog ietsje zacht blijven.

Haal de eieren eruit en leg ze 5-10 minuten in een ijsbad. Pel de eieren en snijd ze in de lengte doormidden. Dooiers moeten zacht maar niet vloeibaar zijn. U moet ongeveer één ei per sandwich rekenen.

Bouw dan de sandwich op. Leg twee sneetjes brood op een snijplank. Smeer wat Dijonmosterd op het ene plakje en mayonaise op het andere.

Strooi wat Maldon-zout op de dooiers van de lachende eieren en leg ze in het midden achter elkaar * (zie foto onderaan)  op het sneetje brood met de dooier naar beneden richting de Dijonmosterd zodat de dikste delen van het ei tegen elkaar liggen in het midden van de plak.

Schep ongeveer 110 gram van de eiersalade op het lachende ei en verdeel het voorzichtig met een spatel over het brood. Leg het sneetje met mayonaise er bovenop.

Snijd de korstjes af die evenwijdig aan de eieren in het midden liggen. (Pak het broodje eventueel in bakpapier en snijd ze door het bakpapier heen). Draai de sandwich  90 graden en snijd ze in drieën zodat het midden mooi bloot komt te liggen. (ik had ze voor de foto allemaal dezelfde kant op moeten leggen. Er lagen nu maar één lachend ei en twee treurende eieren. 😊😞😞)

* Leg de doorgesneden eieren in het midden van de boterham





1 opmerking:

Clementine zei

Lekker hè ? Ik krijg er ook weer zin in.