Ingrediënten voor 4 personen:
- 400 gr sperziebonen
- 400 gr nieuwe aardappelen
- 300 gr gerookt doorregen spek
- 1 ui
- 4 el wijnazijn
- klein bussel (bosje) peterselie
- 20 gr boter
- zout en peper
Bereiding:
2 pannen lichtjes gezouten water aan de kook brengen
De boontjes schoonmaken: de ui pellen en fijnhakken; de aardappelen wassen zonder ze te schillen
De boontjes koken in één van de pannen; de aardappelen in de andere pot leggen; beide groenten 25 minuten laten koken.
De boontjes afgieten; de aardappelen pellen; de peterselie wassen en hakken; het spek in kleine dobbelsteentjes snijden.
De boter in een braadpan warmen en er stukjes spek in laten smelten op een zacht vuurtje; zodra ze knapperig zijn geworden (na zowat 5 minuten) er de ui bijvoegen; gaar laten worden zonder bruinen; vervolgens er de azijn over gieten en laten warm worden.
De nog warme en goed uitgelekte boontjes in een slakom doen.
De aardappelen in plakjes van zowat 3 millimeter dik snijden; ze eveneens in de slakom leggen; nog even wat zout en wat peper erover.
Overgieten met de kokende speksaus; bestrooien met gehakte peterselie; alles goed dooreenmengen. Lauw serveren.
Recept stond op een Belgische kalender.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten