maandag 17 april 2023

Luikse Salade

 



Dit is zo'n klassieker die ik heel regelmatig maakte, maar zo te zien de laatste 10 jaar niet meer. Anders had die wel op dit blog gestaan. En het smaakte nog net zo lekker als toen.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 gr sperziebonen
  • 400 gr nieuwe aardappelen
  • 300 gr gerookt doorregen spek
  • 1 ui
  • 4 el wijnazijn
  • klein bussel (bosje) peterselie
  • 20 gr boter
  • zout en peper

 

Bereiding:

2 pannen lichtjes gezouten water aan de kook brengen

De boontjes schoonmaken: de ui pellen en fijnhakken; de aardappelen wassen zonder ze te schillen

De boontjes koken in één van de pannen; de aardappelen in de andere pot leggen; beide groenten 25 minuten laten koken.

De boontjes afgieten; de aardappelen pellen; de peterselie wassen en hakken; het spek in kleine dobbelsteentjes snijden.

De boter in een braadpan warmen en er stukjes spek in laten smelten op een zacht vuurtje; zodra ze knapperig zijn geworden (na zowat 5 minuten) er de ui bijvoegen; gaar laten worden zonder bruinen; vervolgens er de azijn over gieten en laten warm worden.

De nog warme en goed uitgelekte boontjes in een slakom doen.

De aardappelen in plakjes van zowat 3 millimeter dik snijden; ze eveneens in de slakom leggen; nog even wat zout en wat peper erover.

Overgieten met de kokende speksaus; bestrooien met gehakte peterselie; alles goed dooreenmengen. Lauw serveren.

Recept stond op een Belgische kalender.



Geen opmerkingen: