Volgens Jamie Oliver is flat iron steak zijn favoriete biefstuk en die bovendien nog een stuk voordeliger is dan andere biefstukken. De prijs van de flat iron steak is op het ogenblik 28,- per kg, terwijl die van de entrecôte, ribeye en black angus ongeveer 35,- per kg bedraagt. Alleen de bavette, ook heel lekker, is iets voordeliger, zo'n 25, per kg.
Wat is flat iron steak? Volgens Meatlovers is de Flat Iron Steak in feite de sucade van het rund. Dit is een langwerpige spier die midden in de schouder zit, tegen het schouderblad. Het vlees heeft een zeen en vetlaag aan de onderkant en een dikke zeen midden in het vlees. Dit stuk vlees in plakken gesneden is bekend van de sukadelappen, ja dat zijn inderdaad stooflappen, de lekkerste stooflappen ook nog eens. Maar als je hem niet in plakken snijd en de lange dikke zeen eronder en ertussen uithaalt hou je twee stukken heerlijk mals, sappig maar vooral smakelijk vlees over om als steak te bereiden.
Hoofdgerecht (4 personen)
- 1 kg flat iron steak
- 1 el rozemarijnnaaldjes, fijngesneden
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 200 ml olijfolie
- olijfolie
Bereiding:
Voor de salsa verde:
- 1 el kappertjes, afgespoeld en uitgelekt
- 3 ansjovisfilets in olie, uitgelekt
- 2 el olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1 el dijonmosterd
- 20 g muntblaadjes
- 20 g platte peterselieblaadjes
- 40 g basilicumblaadjes + extra voor garneren
- 2 el citroensap of rodewijnazijn
Bereiding:
Meng de rozemarijn, de knoflook en 2 el olijfolie in een kom. Breng op smaak met zout en peper en bestrijk het vlees ermee.
Doe voor de salsa verde de kappertjes, ansjovis, mosterd en de rest van de knoflook in een kleine keukenmachine en laat de machine draaien. Voeg de kruiden, citroensap en de overige 160 ml olijfolie toe en maal tot een pasta. Zet weg.
Verhit een zware koekenpan met een beetje olijfolie of een grillpan voor op hoog vuur of steek de barbecue aan. Gril het vlees 3 à 5 min. per kant voor medium rare of naar wens langer. Neem van het vuur en laat 10 min. onder aluminiumfolie rusten.
Snijd de steaks in dunne plakjes en schep de salsa verde erover. Serveer met frites of gebakken aardappeltjes en bijvoorbeeld snijbonen met rode paprika.
Recept Delicious Australië.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten