dinsdag 3 januari 2012

Groententaart met lof, knolselderij en pompoen


Ingrediënten
1 el olijfolie
2 el boter
5 kleine rode uien, gepeld en in kwarten
3 kleine witlofstronkjes, in kwarten
250 gr ( butternut) pompoen, geschild en in schijfjes van 1 cm
250 knolselderij, geschild en in kleine staafjes
2 el perenstroop, granaatappelsiroop o.i.d.
1 glaasje witte wijn
1 el verse tijm
200 ml hete groentenbouillon
1 el balsamico azijn
Peper en zout
Eventueel 100 gr cranberries
150 komijnenkaas, in blokjes
Een halve rol bladerdeeg
Bereiding:
Benodigdheden: een quichevorm van 25 cm diam.
Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Verhit boter en olie in een stevige koekenpan en fruit de ui en witlof in ca 8 minuten goudbruin.
  • Schep de groenten eruit en doe in dezelfde pan de pompoen en knolselderij.
  • Bedruip met de peren- of granaatappelstroop en schud de pan, zodat de groenten geglaceerd worden. Laat 3 minuten zachtjes bakken, giet de wijn erbij en laat kort inkoken.
  • Doe de ui en witlof terug in de pan samen met de tijm, bouillon, balsamico en wat zout en peper. Laat ca 10 minuten garen tot de groenten zacht zijn en de kookvloeistof op stroop gaat lijken.
 
  • Schep een deel van de groenten en stroop in de quichevorm. Verdeel de cranberries en de kaas ertussen. Eindig met de rest van de groenten en druk alles licht aan.
  • Rol het bladerdeeg uit en snij er een passend deksel uit. Leg het bladerdeegstuk op de taart en kwast het in met melk of losgeklopt ei. Prik een paar kleine gaatjes om zo stoom te laten ontsnappen.
  • Bak de taart in 35 minuten gaar en goudbruin. Laat enkele minuten afkoelen.
 Serveer warm.
 
Opmerking: het was wel lekker, maar voor mij iets aan de zoete kant. Ik heb er wat parmezaansekaas over geschaafd als tegenwicht. Maar ik heb het zonder het bladerdeegdak gegeten; dat scheelt misschien. En ik had er geen cranberries bij, misschien zou het dan wat frisser smaken.

Geen opmerkingen: