Help er komt een vegetariër eten! Dan denk je gauw aan paddenstoelen en geitenkaas, want dat staat standaard op de menukaarten onder vegetarische gerechten. Maar deze van Ottolenghi is wel heel erg lekker. Jammer dat taleggio niet zo makkelijk te krijgen is. Ik koop hem bij een kaasspeciaalzaak of bij de Sligro. Af en toe heeft AH hem in de Italiaanse week. Misschien is het ook wel lekker met plakjes raclette of reblochon, want dat smelt ook heel mooi, maar volgens Ottolenghi is taleggio 'the queen, as it has the strong aroma of a mature cheese that intensifies as it spreads and coats what's underneath.'
Ingrediënten voor 4 personen:
4 portobello's - steeltje verwijderd - plus 1 om klein te snijden (of gebruik voor deze ene kastanjechampignons)
olijfolie
peper en zout
1 kleine venkelknol
100 gr zongedroogde tomaatjes, gehakt
2 teentjes knoflook, gepeld en gekneusd
50 gr geraspte Parmezaanse kaas
75 gr taleggio in plakjes
4 el basilicumblaadjes, grof gehakt
Bereiding:
Verhit de oven voor op 180C.
Begin met de vulling:
- Hak een portobello (of de kastanjechampignons) fijn.
- Verwijder het buitenste blad van de venkelknol en hak de venkel fijn.
- Verhit 2 el olijfolie in een koekenpannetje en voeg de gehakte venkel en gehakte paddenstoel toe. Bak 10 minuten op laag vuur, regelmatig roerend, totdat de groentes zacht maar niet bruin zijn.
- Voeg de zongedroogde tomaten en de knoflook toe, bak nog een paar minuten. Laat afkoelen.
- Meng er daarna de Parmezaanse kaas door en wat gemalen peper.
- Plaats de portobello's met de bolle kant beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Sprenkel er olijfolie, peper en zout over en bak ze ongeveer 15 minuten, totdat de portobello's zacht beginnen te worden. Haal de bakplaat uit de oven en leg er schepjes vulling op. Dek af met de plakjes taleggio. Plaats de bakplaat terug in de oven en bak ze nog een minuut of 10, totdat de kaas smelt en de paddenstelen warm zijn.
- Leg de gevulde portobello's op een dienbord en sprenkel er wat olijfolie over. Garneer met basilicum en serveer direct, met een groene salade.
Recept uit de The Guardian - The new vegetarian.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten