woensdag 29 januari 2020

Superkrokante Snackballetjes met Dipsaus




Heel makkelijk, heel krokant en maar 10 minuten oventijd.

Ingrediënten:

  • 500 gr rundergehakt met 20% vet
  • 2 tenen knoflook
  • flink wat (2 cups) gemengde gehakte tuinkruiden zoals peterselie, basilicum, koriander en/of dille
  • 3 el kappertjes, uitgelekt
  • 40 gr gehakte walnoten
  • 1 groot ei
  • 1 el paprika
  • 2 tl zout
  • 3 el plus 120 ml olijfolie
  • 150 gr panko
  • 1 citroen
  • gemalen peper


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220℃. Schuif een rooster in het midden van de oven.

  1. Rasp 1 teen knoflook boven een middelgrote kom (voor het gehakt)
  2. Rasp de andere teen knoflook boven een kleine kom (voor de salsa verde)
  3. Hak de gemengde kruiden fijn. Als je alleen maar een kruid hebt, bijv. peterselie, is dat ook goed. Verdeel de kruiden over de twee kommen.
  4. Hak de 3 el kappertjes klein. Doe 2 eetlepels kappertjes in de medium kom en de resterende eetlepel in de kleine kom.
  5. Doe de gehakte walnoten in de medium bowl. Deze geven een lekkere 'bite' aan de balletjes.
  6. Roer 1 ei, 1 el paprika, 2 tl zout en 1 el olijfolie door de kom met de walnoten.
  7. Was je handen en meng de panko door het eimengsel. Voeg de halve kilo gehakt erdoor en meng losjes met je handen, maar meng niet te veel, dit is belangrijk want het gehakt moeten geen stuiterballen worden, Je kunt nu, als je wilt, een klein beetje in een koekenpan bakken om de smaak controleren.
  8. Besprenkel een bakplaat met 2 el olijfolie. Draai gehaktballetjes ter grootte van golfballen (4 cm). Leg ze met een tussenafstand van 2,5 cm op de plaat. Bak de balletjes ongeveer 10 minuten, schud ze halverwege de tijd om,  tot ze aan alle kanten knapperig zijn. De runderballetjes mogen, in tegenstelling tot varkensvlees, best wat roze van binnen blijven.

Salsa verde.

  1. Rasp de citroenschil boven de kleine kom met de kruiden en de knoflook. Pers met de hand de helft van de citroen uit boven de kom, gebruik je andere hand als zeefje voor de pitten. Voeg de resterende 120 ml olijfolie toe en meng. Breng op smaak met zout en peper.
  2. Leg de balletjes op een bord en serveer ze met een schaaltje salsa verde.
(Op de foto staat een schaaltje met pesto)


Recept Bon Appétit




Geen opmerkingen: