donderdag 20 augustus 2020

Piadina of Tortilla met Vijgen, Pecorino en Rauwe ham



In plaats van de Italiaanse piadina heb ik de kleine tortilla wraps van 14 cm⌀ gebruikt. Per slot van rekening zijn de piadina's in Italië ook niet allemaal hetzelfde: als je landinwaarts reist vanaf de oostkust zijn de broden groter in diameter en heel dun. Naarmate je meer het binnenland ingaat, worden de broden kleiner in diameter, maar dikker.

Je vindt de piadina's van de basisingrediënten water en meel met verschillende toevoegingen:
Olijfolie maakt een knapperige piadina lichter, terwijl reuzel (zoals de piadina's van Rome) zorgt voor een zachter en rijker brood. Het gebruik van melk zorgt ook voor een zachtere piadina, terwijl het gebruik van water zorgt voor een steviger brood. Sommige recepten gebruiken ook een beetje zuurdesem om het brood zachter te maken, terwijl andere recepten er een theelepeltje zuiveringszout (bicarbonate) doormengen.

Dit waren de eerste vijgen van dit seizoen uit mijn tuin. Zoete vijgen met hartige ham is altijd een succes, en nu nog met extra pittige schapenkaas erbij.

Ingrediënten:
  • 4 piadina's (of tortilla's of ander platbrood)
  • 6 vijgen
  • 200 gr pecorino kaas
  • 100 gr rauwe ham
  • peper uit de molen.


Bereiding:

  1. Schik 4 piadines op 4 bakpapier. Verwijder met een scherp mes de buitenste korst van een stukje pecorino van 200 g. Snij vervolgens met een dunschiller of een mandoline schilfers kaas van het dikke gedeelte af en verdeel deze over de 4 piadines.
  2. Leg de vijgen op de snijplank, verwijder het steeltje en snijd ze zonder te schillen in wiggen. Verdeel ze over de piadines.
  3. Breng de piadines met bakpapier over op de bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven op 220°C gedurende ongeveer 4 à 5 minuten, tot de kaas gesmolten is. Haal de 'piadina-tortilla-pizza's'uit de oven en beleg ze met 100 gr dun gesneden rauwe ham en een draai van de pepermolen.


Bij Lidl voor zowel koude als warme gerechten.

Geen opmerkingen: