zondag 11 oktober 2020

Kip Teriyaki


 


Sappige en malse stukjes kip geglazuurd in een smaakvolle zelfgemaakte saus, deze klassieke Kip Teriyaki, bereid volgens de authentieke Japanse kookmethode,geen flesjes teriyakisaus nodig!

Ik maakte het met kiphaasjes die ik nog in de koelkast had liggen en waar ik een recept bij zocht. De baktijd is dan korter.

Ingrediënten voor 2 personen:
  • 2.5 cm gember
  • ¼ ui
  • 500 gr kippendijen zonder bot
  • Zout en vers gemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel olie met neutrale smaak
  • 2 eetlepels sake 
  • 1 theelepel olie 
Teriyakisaus
  • 1 eetlepel sake
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels water

Voorbereiding:

  1. Rasp de gember en doe de geraspte gember met sap in een grote kom. Rasp de ui in de kom. 
  2. Voeg alle ingrediënten voor teriyakisaus toe aan de kom.
  3. Prik met een vork aan beide kanten van de kip zodat deze meer smaak opneemt.
  4. Snijd het overtollige vel en vet weg en breng op smaak met peper en zout. 

Bereiding:
  1. Verhit 1 eetlepel olie in een pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur  Veeg zoveel mogelijk de marinade van de kip. Dit is belangrijk zodat de kip een mooi bruin bakt en niet in de saus gaat koken. Leg de kip met de velzijde naar beneden en BEWAAR de saus. Pas op voor spatten.
  2. Draai de kip om en voeg sake toe als het vet uitgebakken is en het vel goudbruin. Dek snel af met het deksel en bak de kip 8-10 minuten op middelhoog vuur.
  3. Leg de kip op een bord. Veeg overtollig vet uit de pan.
  4. Verhit 1 theelepel olie en doe de kip terug in de pan, met het vel naar beneden .
  5. Draai de kip om en nu is de velzijde naar boven . Giet er de achtergehouden saus over. Kook tot de saus voor ongeveer de helft ingekookt is en schep de saus regelmatig over de kip. Zodra alcohol uit sake en mirin is verdampt, kristalliseert de suiker en wordt de saus dikker. Zet het vuur uit.
  6. Leg de kip op een snijplank en snijd in hapklare stukjes. 
  7. Serveer op een bord en besprenkel met de overgebleven saus.
Recept Just one cookbook

Geen opmerkingen: