woensdag 24 februari 2021

Vissticks van Nigela Lawson


Ik las dit recept vandaag op het blog van mijn zus  en herinnerde mij dat ik het ook ooit gemaakt had, maar nog bij mijn weeskindertjes lag: foto's zonder recept en recepten zonder foto's. Ik maakte het in oktober maar van de ingelegde uien heb ik nog veel langer kunnen eten.

Het recept van Nigella is een bhorta, dat wil zeggen de eenvoudigste vorm van comfortvoedsel in Bangladesh. Het is eigenlijk alles goed samen gepureerd en geserveerd met rijst. Vaak met aardappelen maar hier met vissticks.

Ingrediënten voor 2 personen:

De roze ingelegde uien:

  • ½ rode ui
  • rode wijnazijn of limoensap 

De Bhorta:

  • 2 (totaal gewicht ca. 300 g) gewone uien
  • 2 rode pepers
  • 2 dikke teentjes knoflook
  • 1 eetlepel van 15 ml fijngeraspte verse gember (ongeveer 50 g stukjes)
  • 12 bevroren vissticks
  • 3 x 15 ml eetlepels koudgeperste koolzaadolie of plantaardige olie
  • 2 x 15 ml eetlepels Engelse mosterd (uit een pot)
  • 2 theelepels zeezoutvlokken (of 1 theelepel fijn zeezout)
  • 125 gram jonge spinazie
  • 1 limoen
  • 3 x 15 ml eetlepels grof gehakte verse koriander (plus meer om te serveren)

Bereiding:

De uien:

Maak je roze-ingelegde uien zo ver mogelijk van tevoren: minimaal 2 uur en maximaal 24 uur. Snijd je rode ui doormidden - of gebruik een hele ui als je dat wilt, want je zult ze gemakkelijk aan veel andere toevoegen - in fijne halve manen. Doe deze in een pot met deksel, of gewoon in een kom die je kunt afdekken. Giet over rode wijnazijn (of limoensap) en druk op de uien tot ze allemaal net ondergedompeld zijn. Doe het deksel op de pot of dek je kom af.

De bhorta:

Als je klaar bent om de bhorta te maken en te eten, verwarm je de oven tot 220 ° C / 200 ° C hetelucht.  Schil en snijd terwijl je wacht je 2 gewone uien in fijne halve manen, verwijder de pitjes van de pepers (of niet als je dat liever hebt) en snijd ze fijn, en pel de knoflook. Als de schil taai is, schil dan de gember (gebruik de punt van een theelepel) en rasp deze fijn om 1 eetlepel te krijgen.

Als de oven heet is en je ingrediënten klaar staan, leg je de bevroren vissticks op een bakplaat en bak je ze ca. 20-25 minuten, wat misschien iets langer is dan de verpakking aangeeft, maar die zorgt ervoor dat de paneermeellaag echt knapperig is.

Verwarm ondertussen de olie in een grote koekenpan (ik gebruik een wokvormige wokpan) en kook de uien gedurende 20 minuten op middelhoog vuur, onder regelmatig roeren, tegen die tijd zullen ze bleekgoud en zacht zijn.

Voeg de in plakjes gesneden chilipepers toe en bak al roerend 3 minuten, roer dan de geraspte gember erdoor, hak of rasp de knoflook erboven , en bak, al roerend, nog 2 minuten. Schep de mosterd en het zout erdoor, roer om te mengen, voeg dan de spinazieblaadjes toe en laat ze 2-3 minuten in de pan slinken, onder regelmatig roeren, en pers dan het sap van de limoen erdoor.

Haal de pan van het vuur terwijl je de vissticks pakt. Verdeel ze een beetje met een spatel en doe ze in de wok of koekenpan. Gooi alles door elkaar, verdeel ze verder en pureer ze in de pan en strooi er dan de koriander over.

Serveer met de roze-ingelegde uien en voeg desgewenst extra gehakte koriander toe.

Recept uit:



Geen opmerkingen: