maandag 8 februari 2021

Zuppa Valpellinese, Kool uit het Aostadal

 



Dat komt goed uit bij deze sneeuw! Winterse kost uit de Valle d'Aosta

Ach, ook Gordon Ramsey heeft de zuppa gegeten: "I tasted the Seupa á la Vapelenentse".

Deze soep uit Vapelline is eerder een koolschotel dan een soep.

Ingrediënten:

  • 1 kleine savooiekool
  • 300 gr of naar smaak  fontina*
  • 400 gr oud (desem)brood
  • 100 gr lardo of vetspek
  • 60 gr boter
  • Ca. 1 liter bouillon
  • Zout en peper
  • Eventueel kaneel


Bereiding:

1) Om de lekkerste Valpellinese zuppa te bereiden, bereid je eerst een pan met goede vleesbouillon, die je aan de zuppa moet toevoegen voordat je hem in de oven schuift. Ga nu als volgt te werk: 

2) Maak de kool schoon door het hardste centrale deel van de buitenste bladeren te verwijderen. Snijd de harde nerven van de grootste bladeren. Was de koolbladeren goed en hak ze grof.

3) Met een vijzel of, eenvoudiger met een mes, maak je het spekvet zo fijn mogelijk. 

4) Doe het spekvet samen met de boter in een grote pan, zet het vuur aan en smelt de twee ingrediënten op middelhoog vuur.

5) Zodra de boter en het vet zijn gesmolten, doe je de kool in de pan. Fruit de groenten en breng op smaak met een snufje zout. Dek af en laat de kool zacht worden. Schenk er, indien de kool bruin dreigt te bakken, een soeplepel bouillon bij. Zet het vuur uit.

6) Snijd de fontina-kaas in vrij dunne plakjes en leg ze apart. Vet een hoge ovenschaal licht in en bekleed de bodem goed, eerst met een laag brood, daarna een laag kool en bedek alles met de plakjes fontina. Ga op dezelfde manier te werk met een tweede laag brood en een laag kool. (In de video zijn het 3 lagen).Giet er de vleesbouillon over. Voeg zoveel toe als het gerecht het kan opnemen. Maak ten slotte de Zuppa Valpellinese af met weer een laag plakjes fontina. Je kunt er nog kaneel over strooien

7) Plaats de Zuppa Valpellinese ongeveer 40 minuten over in een voorverwarmde statische oven van 180 ° C. Houd er rekening mee - i.v.m. het schoonhouden van de oven - dat de zuppa kan overkoken

8) Haal de zuppa na de aangegeven tijd uit de oven, laat de zuppa wat afkoelen en serveer warm.

Serveer alleen of bijvoorbeeld met een speklapje.

* Ik nam hiervoor deze Tirol Adler kaas van Lidl:



 Zo wordt op de video de zuppa (of seupa) gemaakt:

Eerst wordt runderbouillon getrokken met ui, salie, tijm en wortel. Daar gaat de kool in.

De ovenschaal wordt met boter ingevet. Daarin leg je een laag brood, dan de kaas en zo bouw je in totaal 3 lagen. Prik het brood in zodat de soep goed in het brood kan trekken. Giet 4 à 5 soeplepels hete  koolbouillon over de lagen brood en kaas. Bestrooi met kaneel, verdeel er vlokken boter over. Zet ca. 30 minuten in een oven op 180℃ tot het bruin en knapperig is.

"Een feest dat smaak en traditie verenigt.
Iedereen in Valpelline weet dat ze bij de stad "Seupa à la Vapelenentse" horen, want iedereen heeft deze smakelijke soep - op basis van brood en fontina - altijd bereid met de trots van degene die de maker en "bewaarder" is van een oud recept. Het maken van de Seupa à la Vapelenentse met de promotie van een cultureel goed helpt om het gebied te karakteriseren met behoud van de tradities.

In de jaren zestig, toen het toerisme amper opkwam in het gebied, werd de Seupa à la Vapelenentse voorgesteld als een "typisch gerecht", een symbool van Valpelline, zijn vallei en de hele regio. In de jaren daarna maakten de dorpsfeesten, doordrongen van zowel het religieuze aspect als een meer feestelijke component - met muziek en animatie, de Seupa à la Vapelenentse tot een echte attractie.

Het Seupa-festival bezielt de gemeente Valpelline in het laatste weekend van juli, voor het feest van de patroonheilige. De voorbereiding van de Seupa brengt, net als in het verleden, een groot deel van het land samen, waardoor het gevoel van collectieve verbondenheid wordt versterkt en enthousiastelingen en toeristen worden aangetrokken; het festival is een aangename gelegenheid om deze en andere lokale specialiteiten te proeven terwijl je de canons van traditie verkent."

De bereiding van La Seupa à la Vapelenentse, die nog steeds en altijd de gebruiken van het verleden in ere houdt, kan bogen op de erkenning van "Gemeentelijke Oorsprongsbenaming".

Geen opmerkingen: