Dit recept komt uit het boek Dosia bakt vegan van Dosia Brewer. Het is haar basisrecept voor de simpelste cracker die er maar bestaat volgens haar, je mengt wat zaden, doet er wat zout en water bij, laat het mengsel even staan en laat het daarna rustig in de oven knapperig bakken. Je kunt met hoeveelheden van de verschillende zaden variëren en andere zaden toevoegen, als je maar totaal 50 gram lijnzaaad en/of chiazaad gebruikt. Die zorgen voor de binding.
Ingrediënten voor ca. 15 stuks
25 gr lijnzaad
25 gr chiazaad
50 gr pompoenpitten*
20 gr zonnebloempitten*
10 gr. sesamzaad
10 gr. maanzaad
Bereiding:
Meng alle zaden en pitten in een ruime kom en voeg ca. 1/4 theelepel zout en 225 ml warm water toe. Laat a. 1 uur weken en roer om de 5 minuten even door. Verhit de oven tot 150℃. Verdeel het mengsel over een een met bakpapier beklede bakplaat (of gebruik 2 bakplaten) met een natte hand of siliconen spaan/pannenlikker tot een zo dun mogelijk laagje. Maak eventueel strepen in het mengsel zodat je er later netter de crackers kunt afbreken. Bak in het midden van de oven in ca.1 uur of tot de crackers knapperig zijn. Neem ze uit de oven en laat afkoelen en breek in stukken. Bewaar de crackers in een luchtdichte trommel.
Midden-Oosterse crackers
Meng door het zadenmengsel nog 1 el korianderzaadjes, 1 eetlepel komijnzaadjes en wat gedroogde oregano.
Mediterrane crackers
Meng door het zadenmengsel 1 tl gedroogde rozemarijn, 1 tl gedroogde tijm en 1 tl gedroogde oregano.
Notige crackers
Meng door het zadenmengsel 25 gram gehakte noten.
* Bijvoorbeeld een zakje gemengde pitten van Aldi of Lidl.
Volgende keer doe ik er meer zout door; dan heb ik een koolhydraatarme knabbel voor bij de borrel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten