Nigella zegt:
"De zoetheid van een langgestoofde rode kool wordt perfect geaccentueerd door het wrange van de veenbessen. En als je het een beetje laat staan voordat je het serveert, helpen ze om de sappen die de kool afgeeft tijdens het koken in te dikken. Ik maak rode kool inderdaad altijd van tevoren: beschouw het als een groentestoofpot, wat beter is, zoals alle stoofschotels, wanneer de smaken zacht worden en met elkaar versmelten. Als u dit voorbeeld volgt, kunt u de kool iets minder dan zijn volledige tijd koken, omdat hij bij het opwarmen verder kookt.
Zelfs een kleine rode kool lijkt genoeg om een leger te voeden, maar ik zie het nut niet in om een halve rode kool in de koelkast te laten staan. Als je voor minder mensen kookt, doe dan gewoon wat je niet nodig hebt in luchtdichte dozen in de vriezer, klaar om warme hulp te bieden op koude winternachten."
Ingrediënten voor 8 à 10 personen
ca. 800 - 900 gram gesneden rode kool
1 grote of 2 kleine - ca. 200 gram - rode uien (gepeld en in dunne halve maantjes gesneden)
2 x 15 ml eetlepels zachte donkerbruine suiker
2 theelepels gemalen kaneel
¼ theelepel gemalen kruidnagel
150 gram gedroogde cranberries
250 gram verse of diepvries cranberries
4 theelepels zeezoutvlokken
3/4 liter appelsap (uit een pak)
Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een grote pan met dikke bodem en deksel, en roer goed door.
Breng op hoog vuur aan de kook, roer opnieuw, laat 10 minuten borrelen, sluit dan de deksel, zet het vuur lager en laat 1½ – 2 uur sudderen, of tot ze gaar is.
Vooruit maken/bewaren:
Kaat afkoelen en vervolgens tot 5 dagen houdbaar in luchtdichte dozen in de koelkast. Verwarm opnieuw in een pan tot gloeiend heet. Slechts één keer opwarmen.
Invriezen:
In luchtdichte dozen maximaal 3 maanden. Ontdooi een nacht in de koelkast en verwarm opnieuw zoals hierboven.
Maak ik volgend jaar met Kerst weer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten