woensdag 1 januari 2014

Borettane uitjes in balsamico



Bij mijn buurtsuper Jumbo staat een molen met allerlei leuke uien en knoflooksoorten, waaronder de in Italië geliefde platte borettane uitjes, die oorspronkelijk uit Boretto, een plaats in de de Reggio Emilia komen. In Emilia Romagna serveert men ze bij gebakken gnocchi, bij worst en in het algemeen bij hoofdgerechten.

Ingrediënten:
500 gr borettane uitjes (of anders sjalotjes)
olijfolie
3 el balsamico azijn
2 el (riet)suiker
1 el olijfolie
zout

Bereiding:

  1. Pel de uitjes
  2. Verhit een laagje olie in een koekenpan waarin de uitjes in één laag passen. Bak de uitjes aan alle kanten bruin.
  3. Voeg het zout, de suiker en de balsamico azijn toe.
  4. Doe de deksel op de pan en laat op klein vuur zachtjes bakken. Keer halverwege de uitjes om. De bereidingstijd. varieert tussen de 20 en 40 minuten, ze moeten zacht zijn maar niet uit elkaar vallen.Voeg zo nodig een scheutje heet water toe.
Je kan natuurlijk naar smaak de uitjes zuurder of zoeter maken.


Lauw zijn ze het lekkerst.
Ook lekker bij zuurkool en met blauwe- of geitenkaas, zoals deze 'montaditos'.



Geen opmerkingen: