zondag 9 juni 2019

Kip in Rabarbersaus






Ingrediënten:
1 hele kip, in acht stukken gesneden
1 el plus 1.2 tl zout
1 tl zwarte peper
 takjes tijm, bij voorkeur citroentijm
2 el extra vierge olijfolie
1 bos lente-uitjes wit en groen dun gesneden (bewaar een deel groen voor de garnering)
2 stengels verse knoflook, dun gesneden of 2 gehakte teentjes knoflook 
125 ml droge witte wijn
300 à 400 gram rabarber, gesneden in stukjes van ca. 1 cm
1 el honing of naar smaak
2 el boter in blokjes


Bereiding:

  1. Dep de kip droog en bestrooi met 1 el zout en 1 tl peper. Doe in een kom met de takjes tijm en dek af met plastic folie. Laat minimaal 1 uur of een nacht rusten.
  2. Verhit de olie in een grote koekenpan/lage braadpan op middelhoog vuur. Verwijder de tijm uit de kom en zet apart. Bak de stukken kip, keer ze af en toe om en laat ze in ongeveer 10 minuten goudbruin bakken. Leg de stukken kip op een schaal.
  3. Doe de ui in de pan en bak tot ze zacht zijn in ongeveer 5 minuten. Voeg knoflook en de bewaarde tijm toe en breng aan de kook. Schraap alle stukjes van de bodem van de pan. Voeg rabarber, honing, 1/2 tl zout en peper toe.
  4. Leg de stukken kip in een enkele laag in de pan. Leg er een deksel op en draai het vuur zachter. Laat de kip gaar sudderen, 15 tot 20 minuten voor het borstvlees en 20 tot 25 minuten voor de poten en dijen. Leg de stukken kip op een schaal.
  5. Klop de boter door de rabarbersaus. Proef en pas zo nodig de kruiden aan. Schep de saus over de kip en garneer met het gesneden groen van de lente-ui.
Recept Melissa Clark, NYT




Geen opmerkingen: