maandag 23 november 2020

Kruidige Kooltaart







Ik ken kok Mari Maris van de video's op Foodtube en van de uitzendingen op Radio Mangiare waarin zij in november 2017 vertelde over haar groenteboerderij in Noord Frankrijk en haar toen geschreven kookboek Mari plukt de dag
In oktober 2019 opnieuw op Radio Mangiare vertelde ze over de passanten die langskwamen en bleven hangen, waardoor ze op het idee kwam om een paar dagen per week de huiskamer in te richten als restaurantje maar toen kwam ze met de Franse bureaucratie in aanraking verpersonificeerd  in de radicaal rechtse burgemeester die haar voorheen steeds hartelijk met drie kussen begroette en haar beloofde bij haar te komen eten, en toen ze bijna klaar was een sprinklerinstallatie, een gendertoilet, een invalide-ingang en een personeelsingang plus een extra raam eiste, strikt volgens de wet. Enfin, haar boek Maison Mari is een kookboek- thriller geworden over haar 4 jaren strijd. De radio-uitzending is nog terug te uisteren:  https://www.nporadio1.nl/podcasts/mangiare/10127-mangiare-over-maison-mari-en-lemon-meringue-pie.
Nu, in 2020 is een nieuw kookboek à la minute verschenen:
"Er zijn er van die dagen dat je gewoon geen tijd of zin hebt om te koken, maar toch trek hebt in iets lekkers. Voor die dagen is dit boek, hoewel je er makkelijk alle dagen goed en snel uit kunt koken. De recepten zijn zoals je van Mari gewend bent: met verrassende smaken en zonder dier. Het overgrote deel is zelfs plantaardig óf er staat een vegan-variatie bij. Dus, à la minute, aan tafel!"
Uit dit kookboek komt het recept voor de kruidige kooltaart. Ik maakte een kleinere versie met de helft van de ingrediënten.

Ingrediënten voor 4 personen:
  • neutrale olie
  • 600 g rodekool, fijngesneden 
  • 8 plakjes blader- of korstdeeg
  • 2 à 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 middelgrote uien, gesnipperd
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel za'atar of ras el hanout
  • 3 eieren
  • 400 ml yoghurt of room
  • 3 takjes koriander

Bereiding:

  1. Verwarm een ruime (koeken)pan met een beetje olie en fruit de kool in 3 minuten net soepel. Laat in een vergiet goed afkoelen.
  2. Bekleed ondertussen een ingevette, passende metalen taartvorm zo met het deeg dat er rondom een opstaande rand van 2,5 cm hoog is.
  3. Meng in een ruime kom de overige ingrediënten met de kool (houd de verse koriander apart). Maak op smaak met zout en misschien nog wat (cayenne)peper. Verdeel het mengsel over de taartbodem, leg een passend bakpapiertje over de vulling en druk iets aan zodat de kool net onderstaat.
  4. Zet in een oven van 200 °C en laat in 40 à 60 minuten het deeg goudgeel bakken en de vulling stollen.
  5. Bestrooi vlak voor serveren met geplukte blaadjes koriander.
Dit recept is met rodekool, maar alle andere kolen zijn ook geschikt.







Geen opmerkingen: