maandag 10 mei 2021

Penne met Raapsteeltjes en verse Tomaatjes

 


Mijn zus van The blog de Clementine was dolenthousiast over dit recept van de Michelinsterrenkok (7 sterren) Bruno Barbieri. En ze heeft gelijk, zelfs mijn buurvrouw met wie ik sinds de coronatijd 's zondags samen eet en niet van pasta houdt, vond het lekker. Het recept is met de bladeren van cime di rapa, deze bladeren zijn veel stugger dan de raapsteeltjes die ik gebruikte. Ik blancheerde ze en ik denk dat rauwe raapsteeltjes ook lekker geweest zouden zijn.

Ingrediënten voor 1 à 2 personen: 

  • 100 g penne (ik heb halve geribbelde penne van Rummo gebruikt)
  • 1 bos, ca 100 gram cime di rapa of anders raapsteeltjes
  • 250 g kleine rijpe tomaten

Strooisel:

  • 20 g kappertjes (in zout)
  • een paar taralli-koekjes met venkel* of anders grissini
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • oregano
  • extra olijfolie van eerste persing

Pastasausje:

  • 40 g Parmezaanse kaas
  • wat ansjovisfilets in olie
  • een paar druppels peperoncino pasta olie (kan vervangen worden door een kleine chilipeper of olijfolie met chilipeper)
  • citroensap
  • olijfolie
  • pastawater

Bereiding:

  1. Was eerst de raapstelen, snijd de lelijke uiteinden weg en blancheer/stoom ze enkele seconden in ruim kokend gezouten water
  2. Verwijder de groenten met een schuimspaan, bewaar het kookwater dat zal worden gebruikt om de pasta in te koken
  3. Doe de raapstelen in een kom koud water met een paar ijsblokjes erbij zodat ze mooi groen blijven. Knijp ze vervolgens goed uit tussen je handen, snijd ze grof en doe ze in een kom.
  4. Snijd de tomaatjes in de lengte in 4 stukken en doe ze bij de raapstelen.
  5.  Kook de pasta in het kookwater van de raapstelen volgens de aanwijzingen op de verpakking

 Strooisel:

  1. Spoel de kappertjes af.
  2. Hak en plet de tarallikoekjes of grissini tot kruim.
  3. Doe het kruim, de kappertjes, een teentje fijngehakte knoflook, de oregano en een sliertje olijfolie in een koekenpan.
  4. Zet op het vuur en bak het kruim krokant.

Pastasausje:

  1. Meng de Parmezaan met wat fijngehakte ansjovis
  2. Voeg een paar druppels peperoncino olie toe
  3. Voeg een scheutje citroensap en olijfolie toe
  4. Voeg wat kookwater van de pasta toe
  5. Meng alle elementen, zet opzij

 Assemblage:

  1. Schep de gekookte pasta in de kom over de tomaatjes en raapstelen. Overgiet met het sausje
Opmaak bord:
  1. Strooi wat van het koekmengsel op de bodem van een soepbord
  2. Schep de pasta erop
  3. Top met nog een laag koek-strooisel
  4. En eindig met een scheutje olijfolie.

-Dit gerecht kan koud worden gegeten.


* Taralli zijn hartige koekjes, vaak met venkelzaad, uit Puglia. Als je deze niet kunt krijgen, neem dan 3 grissini en wat venkelzaadjes die fijnstampt.



Geen opmerkingen: