zondag 10 maart 2019

Franse bistrot frisée salade met spekjes




Een recept om even bij stil te staan. Voor mij hoort de salade frisée aux lardons bij de Parijse bistrots die je bijna op elke hoek van de straat kon vinden en er was altijd was er wel een 'zinc', waar je staande tussen buurtbewoners, kantoormensen en bouwvakkers aan de zinken bar je koffie dronk. Helaas gaan deze in rap tempo ten onder aan de mcdonaldisering. Misschien omdat de mensen nu 's morgens Senseo's of Nespresso's thuis drinken en de bistrots zich niet hebben aangepast met lichtere maaltijden en minder vlees. Volgens mijn zus, die al heel lang in Frankrijk woont, is/was het heel gebruikelijk om twee keer per dag vlees te eten.
Nu ik het hier toch over bistrots heb, als je in Parijs bent ga dan eens eten bij Bouillon Chartier, 7, Rue du Faubourg Montmartre, een meer dan 100 jarige oude zaak met veel spiegels en koper en het is niet veel duurder dan de Mcdo. Vaak moet je in de rij staan om binnen te komen, maar het gaat vlug en en de bediening is razendsnel.

Ingrediënten voor 4 personen:
Frisée (krulandijvie) 
4 heel verse eieren
400 gram gerookte spekreepjes
1 flinke sjalot, fijn gehakt
125 ml rode wijnazijn
zout en peper
olijfolie

Bereiding:

  1. Pocheer de eieren. Als je er 4 gelijk wilt pocheren zou ik het in een koekenpan doen. Doe ± 4 cm water in de pan en laat aan de kook komen, je ziet dat er belletjes op de bodem verschijnen. Breek de eieren stuk voor stuk in een zeefje boven een kopje, zo lekt het dunne weg. Vlij de eieren voorzichtig in het nauwelijks borrelende water. Draai na precies 1 minuut de warmtebron uit. Laat ze 10 minuten in het water garen. (Mijn ei was niet vers genoeg, het eiwit waterig en dus niet perfect).
  2. Dressing: Verwarm een drupje olijfolie in een koekenpannetje en bak de spekjes uit in 5-8 minuten.Voeg de gehakte sjalot toe, draai er zout en peper over, en bak tot de sjalot doorzichtig is, in ongeveer 5 minuten. Voeg de rode wijnazijn toe en breng aan de kook en laat inkoken tot 3/4 van de hoeveelheid. Proef op zout en peper.
  3. Verdeel de frisée over de borden en giet er de warme saus over. Leg op elk bord een gepocheerd ei.




1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Jannie, het is hier al eerder gezegd maar toch nog een keer: wat kan simpel toch lekker zijn! Deze salade staat hier binnenkort op tafel, met nog een tomatensalade en lekker stevig brood erbij, nu al zin in! Groet Nicolet