zondag 31 maart 2019

Gebroken aardappelen met Chorizo



Patatas con chorizo is een beroemd gerecht uit de Rioja, maar ook in Baskenland geliefd, waar er zelfs wereldkampioenschappen worden gehouden. Het is armensluiskost maar o zo lekker.
De chorizo kocht ik op de markt aan een Spaanse kraam. Ze zijn niet zo zacht als verse worst en niet zo hard als de chorizo's van de supermarkt.

Er bestaat geen vast recept.  De een maakt het met meer aardappelen en de ander met meer chorizo, een beetje pikant of heel pikant, meer of minder vloeistof, dus varieer het naar eigen smaak.

Ingrediënten:
1 kg aardappelen
2 uien
6 tenen knoflook
500 gr bakchorizo mild of pikant naar smaak
snuf pimentón picante of cayennepeper
1 el pimentón de la Vera (gerookt paprikapoeder AH, Dille & Kamille)
3 laurierblaadjes
50 ml olijfolie
2 liter water met of zonder bouillonblokjes
Paar gedroogde pepers pimientos choriceros (ik gebruikte ñoras, die je ook in de paella gebruikt en in doosjes koopt.)
Zout

Voorbereiding:

  1. Leg de gedroogde pepers te weken in warm water.
  2. Maal de ui en de knoflook heel fijn in de keukenmachine.
  3. Snijd de chorizo in dikke stukken.
  4. Schil de aardappelen en nu komt de truc: zet het mes in de aardappel en breek het stuk verder af. Zo krijg je een ruw oppervlak, waardoor het gerecht min of meer gebonden wordt. Maak stukken van 4-5 cm.

Bereiding:

  1. Verwarm in een grote pan een scheut olijfolie en bak er de stukken chorizo in. Voeg de uien en knoflook toe en roer goed om, laat een paar minuten pruttelen. Doe er dan de cayennepeper en de pimentón bij en roer alles goed door elkaar.
  2. Voeg de gebroken aardappelen toe, meng ze goed met de andere ingrediënten in de pan, doe er zoveel vloeistof bij tot het een vinger boven de aardappelen staat. Voeg de laurierbladen toe, het schraapsel van de gedroogde pepers (en het weekwater).
  3. Laat aan de kook komen, zet een deksel schuin op de pan en laat 30 minuten zachtjes koken tot de appelen gaar zijn, schud de pan ondertussen af en toe opdat de vloeistof indikt. Voeg zonodig nog wat water toe. Proef op zout.







Geen opmerkingen: