donderdag 7 maart 2019

Nederlandse Gehaktballetjes met Jus van Estée Strooker




Op dit blog staan heel wat recepten voor gehaktballen:


en mijn favoriet, de Hollandse ballen van Jonny de Boer, die ik toch vaak gemaakt heb, staan er niet eens op. Dat gebeurt, gek genoeg; Nederlandse recepten zoals een heerlijke groentesoep van poulet en een mergpijpje of een Hollandse garnalensalade komen niet in mijn blog voor, daar zit niemand op te wachten, denk ik dan. (Mijn zus kent het wel en dit blog is ooit opgestart als een uitwisseling van recepten).

Daarom is het zo leuk dat Estée Strooker een kookboek heeft uitgebracht met Nederlandse recepten, waarin dit recept voor gehaktballetjes met sju 😉.

Ingrediënten:
500 gr gehakt h.o.h.
1 ei
4 el paneermeel
1 el bloem
1 el fijne mosterd
1 flinke scheut worcestersaus
1 ui
1 teen knoflook
bosje dragon of ander tuinkruid, mag gedroogd zijn
ca. 30 gr boter

Bereiding:

  1. Meng in een ruime kom het paneermeel, bloem, scheutje olie, de mosterd en een flinke scheut worcestersaus.
  2. Pel en snipper een uitje en de knoflook heel fijn, zo fijn dat je het niet meer terugziet in de gehaktballetjes, doe dit ook in de kom. Voeg een snuf zout, peper en de kruiden toe en meng alles goed door elkaar.
  3. Voeg nu het gehakt toe en kneed alles goed door elkaar. Voeg nog wat zout en peper toe.
  4. Splits het gehakt in tweeën, deel daarna de twee delen weer in tweeën en deze delen weer in tweeën. Je hebt nu acht gelijke ballen gehakt. Rol ze met vochtige handen mooi rond en egaal.
  5. Verwarm in een koekenpan en scheutje olie en doe de boter erbij. Als de boter gesmolten is en lichtbruin kleurt, kun je de gehaktballen toevoegen.
  6. Braad ze aan alle kanten goudbruin, draai ze niet te snel om want dan vallen ze uit elkaar, ze moeten wel een mooie korst kunnen vormen. Laat de ballen zo 8 minuten bakken, blus ze af met wat water tot ze tot ongeveer de helft onder staan. Laat de ballen 20 minuten sudderen tot er een lekker jus ontstaan is die goed is ingekookt.


Estée eet ze graag bij een stamppot en hete bliksem.


Geen opmerkingen: