donderdag 15 augustus 2019

Maleisische Zeebaarsfilet in Zoetzure saus






De foto is niet niet zo goed gelukt, maar de vis was heel lekker. Weer een recept uit het kookboek Magisch Maleisië van Norman Musa, bovendien is het zijn favoriete familierecept. Volgens de traditie wordt het gemaakt met zwarte pomfret (familie van de zeebrasem), maar aangezien die vissoort hier moeilijk te verkrijgen is, gebruikt Norman zeebaarsfilet als alternatief. Een andere stevige witvis werkt trouwens ook..

Ingrediënten:
1 tl gemalen kurkuma
4 zeebaarsfilets van 150-200 g elk, schoongemaakt en vel ingekerfd
100 ml plantaardige olie
200 ml tomatenketchup
2 el witte suiker
Fijn zeezout
2 middelgrote tomaten, in stukjes van 1 cm gesneden
1 lente-ui, in stukjes van 1 cm gesneden
2 takjes verse koriander, de blaadjes geplukt
Voor de pasta
1 sjalot
2,5 cm verse gember
5 teentjes knoflook
6 verse rode chilipepers, van de zaadjes ontdaan

Bereiding:

  1. Maal de ingrediënten voor de pasta in de keukenmachine of met de staafmixer, samen met een scheutje water, tot een zachte puree. Wrijf de zeebaarsfilets in met de kurkuma en strooi er wat zout over.
  2. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de olie toe en bak daarin de vis, over twee porties verdeeld. Reken voor elke kant van een filet 3 minuten, totdat er een krokant laagje is ontstaan. Schep de filets uit de olie met behulp van een schuimspaan, houd ze even boven de pan om de overtollige olie eraf te laten druppen, leg ze op een platte serveerschaal, zet apart en houd warm.
  3. Gebruik de overgebleven olie om daarin de pasta te bakken: doe dit zo’n 2 minuten, op middelhoog tot hoog vuur, al roerend, totdat de pasta gaat geuren. Voeg de ketchup, suiker en 1 theelepel zout toe, samen met 100 milliliter water, en kook dit 1 minuut mee. Voeg dan de tomaten toe en laat ook 1 minuut meekoken.
  4. Giet de saus over de zeebaarsfilets. Garneer de schotel met lente-ui en koriander. Serveer meteen en geef er jasmijnrijst (pandanrijst) bij.


Geen opmerkingen: