zondag 11 augustus 2019

Spek en Eieren in Sojasaus, Dong Po Rou



Vaak moet je bij Chinese recepten veel voorwerk doen zoals groenten en specerijen kleinsnijden en kruiden klaarzetten. Vervolgens is het wokken zo klaar. In dit recept is het andersom, er is weinig te snijden maar het gerecht moet wel 2 uur sudderen.

Er is één ingrediënt voor nodig dat je waarschijnlijk niet in huis hebt, dat is een potje met stukjes gefermenteerde rode tofu: preserved red beancurd. Ik kocht het bij Amazing Oriental. Het potje blijft na opening nog maanden of jaren goed.


Op de site van Aziatische Ingrediënten (als die er toch niet was..) staat: In de Surinaamse keuken noemt men dit “lam joei”, Mee Chun verkoopt het in blik onder de naam “(red) bean curd sauce”. 

Ingrediënten voor 4 personen:
4 eieren
4 tenen knoflook
1 el plantaardige olie
600 gram dikke speklappen
ongeveer 450 ml heet water
Saus:
3 blokjes gefermenteerde rode tofoe,
plus 1 à 2 el vloeistof uit het potje
2 el donkere sojasaus
1 el donkere rijstazijn
1 el suiker
1 tl sesamolie

Voorbereiding:

  1. Prak de gefermenteerde tofoe in een kleine kom en roer er de overige ingrediënten door.
  2. Kook de eieren hard, pel ze en geef 3 verticale sneetjes in het eiwit (zo trekt de saus er beter in).
  3. Hak de knoflook fijn en zet apart.
  4. Snijd het spek in flinke blokjes

Bereiding:

  1. Verhit de olie in een kook-/braadpan op hoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak 30 seconden, doe de saus erbij, breng aan de kook en draai vervolgens het vuur lager en laat zachtjes pruttelen.
  2. Ondertussen bak je in een aparte koekenpan de spekblokjes goudbruin.
  3. Schep de uitgelekte spekblokjes in de kookpan en meng ze goed door de saus. Breng de saus aan de kook, zorg ervoor dat de spekblokjes aan alle kanten goed met de saus bedekt zijn, laat in 5-6 minuten de saus inkoken en karameliseren zodat de spekjes kleverig worden.
  4. Giet er vervolgens zoveel heet water bij dat het vlees onder staat. Roer alles goed door, doe de deksel op de pan en laat op laag vuur 1½ uur sudderen, roer af en toe om, tot het spek zacht, sappig en donker van kleur is.
  5. Leg de eieren in de saus en laat alles nog 40 minuten sudderen zodat ze de saus gelijkmatig absorberen, draai ze elke 20 minuten om.
  6. Schik op een grote schaal en serveer.

Recept Neff




2 opmerkingen:

Clementine zei

Voordat ik nou zo'n potje gefermenteerde tofu koop : Was het nou lekker, of alleen maar leuk omklaar te maken ?

Jannie zei

Ja hoor, het was wel lekker, maar ik had er meer van verwacht. Ik deed het eigenlijk omdat ik het zo'n spannende kleur vond, helemaal zwart. Die tofoe kan je door alle roerbakgerechten en gewokte groenten doen volgens Aziatische Ingrediënten: https://www.aziatische-ingredienten.nl/?s=gefermenteerde+tofue&x=0&y=0