donderdag 30 januari 2014

Zo lekker kan prei zijn

Preigratin

Zo lang geleden is het niet dat groenten saai waren. We kookten ze in water en dat was het, of hooguit een maizenapapje erdoor. Als ik nu groente zie, denk ik: wat zal ik er mee gaan doen. Koken is vaak stap één, maar wat dan? Italianen kunnen toveren met groenten, zoals deze prei uit de oven. Echt heel lekker.

Ingrediënten:
1 kg schoongemaakte prei
150 gr slagroom
120 gr Montasio kaas*
gemengde kruiden (salie, rozemarijn, peterselie, tijm)
boter
peper en zout

Bereiding:
  1. Snij de preien over de lengte door de helft en kook ze in ruim gezouten water al dente. Laat ze uitlekken en droog ze tussen keukenpapier. 
  2. Leg ze vervolgens in een beboterde ovenschaal, leg er plakjes kaas op, vervolgens ruimschoots gehakte kruiden en giet er de slagroom over.
  3. Plaats de schaal ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven op 220C. 
* Ik heb het met Provolone kaas gemaakt. Maar elke andere kaas die smelt en niet te veel draden trekt naar smaak kan natuurlijk ook.

Recept uit La Cucina Italiana



3 opmerkingen:

Anoniem zei

Inwerken uitgave van Cucina stond dit recept?

Anoniem zei

Bedoel natuurlijk in welke.

Jannie zei

Het recept Gratin di porri is uit een oude Italiaanse editie van november 1995