Ingrediënten
3 tamme eendenborst
2 el sojasaus
2 el oestersaus
4 stronkjes
mini paksoi of anders gewone paksoi
4 el
olijfolie
3 middelmaat zoete aardappels
Voorbereiding:
Paksoi
Snijd de
stengels van de paksoi los maar laat het blad er aan zitten. Blancheer de
stengels 1 minuut in kokend water met zeezout. Spoel ze direct af met koud
water. Dep ze droog met keukenpapier. Vouw het blad over en rondom de stengel.
Bestrijk ze met olijfolie. Bewaar voor de eindbereiding.
Geroosterde
zoete aardappel
Verwarm de
oven voor op 180 °C. Was de zoete aardappels en verpak ze elk afzonderlijk in
aluminiumfolie. Gaar ze 45-60 minuten in de oven. De exacte tijd is afhankelijk
van de grootte van de aardappel. Maak de folie los en laat de aardappels iets
afkoelen (circa 5 minuten) tot je ze gemakkelijk kunt hanteren. Snijd de
aardappels in parten.
Of sneller: pof ze in de magnetron.
Bewaar ze voor de eindbereiding
Bereiding:
Eend
- Haal de eendenborsten minstens 15 minuten voor het bakken uit de koelkast. Maak de eendenborst schoon door de zeentjes weg te snijden. Snijd het vet van de eendenborstfilets tot aan de vleeskant kruislings in. Verhit een antiaanbakpan en leg de eendenborsten met de vetkant naar beneden in de pan. Bestrooi de eendenborstfilets met een beetje zeezout en zwarte peper.
- Bak het vel op middelhoog vuur in circa 5 minuten krokant, draai de eendenborsten om en bak de vleeskant bruin.
- Schenk het vet door een zeefje in een schone bakpan en bewaar voor de zoete aardappels.
- Zet het vuur laag, schenk de sojasaus en oestersaus bij de eend, bestrijk de eend ermee en laat de eendenborsten nog 2-3 minuten in de saus garen tot ze rosé zijn. Of zet ze een minuut of vier in de voorverwarmde oven op 80gr.
- Laat het vlees circa 3 minuten rusten in de pan (op de vetkant) of in aluminiumfolie.
Zoete aardappels
Bak of rooster de
zoete aardappelparten in circa 3-4 minuten goudbruin in het overgebleven bakvet
van de eend.
Paksoi
Verhit
intussen een grillpan. Bestrijk de paksoi met olie en gril circa 1 minuut aan
één zijde, druk ze hierbij met een spatel plat in de pan.
Opmaak bord
Leg drie
stukjes paksoi kruislings op elkaar in het midden van platte ronde borden.
Trancheer de eend en leg 3 stukjes eend op de paksoi. Leg daar twee stukjes
paksoi op en daarop weer 2 stukjes eend. Lepel de sinaasappelsaus in een cirkel omheen. Serveer
er een part zoete aardappel naast.
Wijn:
Drink er een Hongaarse of Franse Merlot bij
Recept van Angelique Schmeinck uit Impress your Friends.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten