zondag 9 december 2018

Arajes met Spinazie en Feta


Van de schrijver van het bekroonde kookboek TLV komt het recept van deze lekkere vegetarische pita's.

Ingrediënten voor 4 personen:
gezouten boter
eenvoudige olijfolie
2 grote uien, gesnipperd
3 tenen knoflook, geraspt of geperst
1 el za’atar 
350 g spinazie
40 g parmezaan, geraspt
200 g feta
8 takjes oregano, de blaadjes grof gehakt
4 pita’s
5 el rauwe techina
1-2 el citroensap
2 rijpe tomaten
1 minikomkommer
extra vergine olijfolie

Bereiding:
  1. Verhit in een ruime kookpan een klontje gezoutenboter en een scheutje olijfolie. Fruitde uien en knoflook op laag vuur. Voeg na 5 minuten de spinazie toe en draai het vuur iets hoger. Roer af en toe. Zet het vuur uit als het blad geslonken is. Druk in een zeef het vocht uit de spinazie en vang op. Roerbak de spinazie in de nog warme pan. Laat het uitlekvocht 2-3 minuten inkoken in een tweede pan op middelhoog vuur. Voeg het gereduceerde vocht aan de spinazie toe. Laat minstens een uur opstijven in de ijskast.
  2. Prak de feta en oregano door het opgesteven spinaziemengsel. Rooster de pita’seen minuutje in de broodrooster en snijd ze doormidden in twee halve maantjes. Verdeelde vulling over de 8 pitahelften.
  3. Verhit een grillpan op hoog vuur. Kwast de pita’s rondom in met olijfolie. Zet de pita’s eerst 1 minuut met hun opening naar beneden op de grillpan, zodat deze dichtschroeit.
  4. Rooster ze vervolgens 4-5 minuten aan beide zijden, totdat ze goudbruin zijn en zwarte grillstrepen hebben.
  5. Meng de rauwe techina met het citroensap in een ruime kom. Je zult zien dat de techina steeds stugger wordt. Voeg geleidelijk kleine scheutjes water toe, zodat de saus de dikte krijgt van slasaus. Breng op smaak met een snuf zout.
  6. Hak de tomaten en het komkommertje zeer fijn, bijna tot moes. Breng op smaak met olijfolie, citroensap, zout en versgemalen peper. Serveer de arajes in kwarten op een bord met in het midden een kommetje techina, met als topping een eetlepel van de fijngehakte groenten.


Jigal Kant vergeet te vermelden wanneer de za 'atar kruiden erdoor moeten⌣
Neem voor de za'atar eventueel een mengsel van sesamzaad, sumac,tijm, majoraan, oregano.

Geen opmerkingen: