Van de schrijver van het bekroonde kookboek TLV komt het recept van deze lekkere vegetarische pita's.
Ingrediënten
voor 4 personen:
gezouten
boter
eenvoudige
olijfolie
2 grote
uien, gesnipperd
3 tenen
knoflook, geraspt of geperst
1 el za’atar
350 g spinazie
40 g parmezaan, geraspt
200 g feta
8 takjes
oregano, de blaadjes grof gehakt
4 pita’s
5 el rauwe
techina
1-2 el
citroensap
2 rijpe
tomaten
1
minikomkommer
extra
vergine olijfolie
Bereiding:
- Verhit in een ruime kookpan een klontje gezoutenboter en een scheutje olijfolie. Fruitde uien en knoflook op laag vuur. Voeg na 5 minuten de spinazie toe en draai het vuur iets hoger. Roer af en toe. Zet het vuur uit als het blad geslonken is. Druk in een zeef het vocht uit de spinazie en vang op. Roerbak de spinazie in de nog warme pan. Laat het uitlekvocht 2-3 minuten inkoken in een tweede pan op middelhoog vuur. Voeg het gereduceerde vocht aan de spinazie toe. Laat minstens een uur opstijven in de ijskast.
- Prak de feta en oregano door het opgesteven spinaziemengsel. Rooster de pita’seen minuutje in de broodrooster en snijd ze doormidden in twee halve maantjes. Verdeelde vulling over de 8 pitahelften.
- Verhit een grillpan op hoog vuur. Kwast de pita’s rondom in met olijfolie. Zet de pita’s eerst 1 minuut met hun opening naar beneden op de grillpan, zodat deze dichtschroeit.
- Rooster ze vervolgens 4-5 minuten aan beide zijden, totdat ze goudbruin zijn en zwarte grillstrepen hebben.
- Meng de rauwe techina met het citroensap in een ruime kom. Je zult zien dat de techina steeds stugger wordt. Voeg geleidelijk kleine scheutjes water toe, zodat de saus de dikte krijgt van slasaus. Breng op smaak met een snuf zout.
- Hak de tomaten en het komkommertje zeer fijn, bijna tot moes. Breng op smaak met olijfolie, citroensap, zout en versgemalen peper. Serveer de arajes in kwarten op een bord met in het midden een kommetje techina, met als topping een eetlepel van de fijngehakte groenten.
Jigal Kant vergeet te vermelden wanneer de za 'atar kruiden erdoor moeten⌣
Neem voor de za'atar eventueel een mengsel van sesamzaad, sumac,tijm, majoraan, oregano.
Neem voor de za'atar eventueel een mengsel van sesamzaad, sumac,tijm, majoraan, oregano.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten