dinsdag 4 december 2018

Draadjesvlees, een keer stoven, twee gerechten




Eet het de eerste dag met bijvoorbeeld spruitjes en gekookte aardappelen met de lekkere jus en de andere dag met paddenstoelen en pasta.
In Duitsland kocht ik heerlijk vlees met een flinke rand vet. Ik vroeg hoe het heette want ik herkende het niet, het ziet er heel anders uit dan bij onze slagers: van de schouder, "vom Bug" zei ze.
En scroll even omlaag naar de koeienvideo.


Voor 2 à 3 personen voor 2 dagen:
ca. 750 gram runderlappen op kamertemperatuur
1 el tarwebloem
2 el milde olijfolie
1 middelgrote ui
2 tenen knoflook
125 g magere spekblokjes
375 ml Montepulciano rode wijn
425 ml Mutti San Marzano tomaten in blik
20 g verse Italiaanse kruidenmix (salie, rozemarijn en tijm)
Voor de eerste dag erbij:
Spruiten
Licht kruimige aardappelen
Voor de tweede dag erbij:
400 g paddenstoelen voor pasta
500 g verse pappardelle


Bereiding:

  1. Bestrooi het vlees met de bloem, peper en eventueel zout. Verhit de helft van de olie in een gietijzeren braadpan en bak hierin het vlees op hoog vuur aan beide kanten bruin. Haal het vlees uit de pan.
  2. Snijd de ui in halve ringen en de knoflook fijn Voeg samen met de spekjes toe aan het vet toe en fruit 3 min. mee. Voeg de wijn en de tomaten toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag, leg het vlees weer in de pan.
  3. Bind een stuk keukentouw om de kruiden zodat je ze later gemakkelijk in één keer kunt verwijderen. Voeg toe aan de saus. Laat 1½ uur met de deksel op de pan stoven en garen op laag vuur. Of zet de pan met deksel een uur of drie in de oven op 110 graden. Haal het laatste halfuur de deksel van de pan. 
Serveer met de spruiten en gekookte aardappelen.

Voor de pasta:
  1. Snijd de paddenstoelen grof en bak ze in een eetlepel olie 3 min. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Voeg de laatste 15 min. toe aan het vlees.
  2. Kook de pasta beetgaar, verwijder de kruiden en serveer de pasta met het vlees.
Recept ongeveer uit de Allerhande.


Zielig, vlees eten? Kijk hoe de koeien daar zelf over denken. Spoiler: koeien op stal met oormerken dat is pas erg, en ze willen wel van kop tot staart opgegeten worden, want waar leef je anders voor.

Dierentolk Piek Stor communiceert met dieren. Samen met filmmaker Petra Maartense van Happy View laten ze zien hoe dat in zijn werk kan gaan. Ook beschrijft Stor meerdere gesprekken met dieren in haar boek In de Stilte hoor je alles.

Klik hier voor de video


Bron: The Optimist ; daar staat ook het eerste deel van de koeienvideo op.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Anoniem4 december 2018 om 06:26
Wij, partner en ik, zijn geen grote vleeseters maar in de winter maken we wel altijd een paar keer stoofvlees. Wangen of 'draadjesvlees' van lekkere runderlappen met een randje vet! We eten er ook meerdere keren van en vaak de door jou genoemde combinaties: met groente en een pureetje, of over de pasta. Ook een restje in een lapje (blader)deeg met een salade is lekker. Eet smakelijk weer en dank voor het de inspiratie! Vriendelijke groet, Nicolet

Jannie zei

Ja, langzaamgegaarde wangen, zo lekker...