zaterdag 22 december 2018

Knolselderij- en Kastanjesoep




Het cappuccinoschuim op de soep is misschien een beetje gedateerd, maar dat neemt niet weg dat het een lekkere soep is. Een klein kopje is goed geschikt voor de kerst. Ik zou de chips er los bij leggen, want ze zinken gauw naar de bodem en worden dan week.

Ingrediënten voor 4 personen:
1200 gram knolselderij
200 gr. vacuüm verpakte gekookte kastanjes
1 grote ui, ongeveer 225 gr.,  fijn gesneden
50 g boter
250 ml opklopbare slagroom
vers geraspte nootmuskaat
Zout en vers gemalen zwarte peper
Laatste hand:
150 ml volle melk
1 klein bosje bieslook, fijngehakt, of 8 bleekselderijbladeren
een beetje vers geraspte nootmuskaat
Groentechips

Bereiding:

  1. Schil de knolselderij en snijd eventuele vuile stukjes bij de wortel af.
  2. Zweet de ui in een grote pan met de boter gedurende 5 minuten tot zacht maar niet gekleurd. Voeg vervolgens de gehakte knolselderij en de kastanjes toe, giet er 1,2 liter water over en breng aan de kook. Laat sudderen, zonder deksel, gedurende 25-30 minuten of tot de knolselderij zacht tot het bijna uiteenvalt, bijvullen met water als het verdampt tot onder het niveau van de knolselderij. Voeg vervolgens de room toe en breng aan de kook. Haal van het vuur en doe de soep in porties in de blender tot ze helemaal glad is. Of gebruik de staafmixer. Als ze te dik is, voeg je er een beetje heet water toe. Aangezien er geen bouillon in zit, moet je vrij genereus zijn met de smaakmakers, dus maak goed op smaak met zout, zwarte peper en vers geraspte nootmuskaat. Zet apart totdat je ze nodig hebt.
  3. Om te serveren verwarm je de soep en melk apart. Schuim de melk vervolgens op met een garde of een staafmixer.
  4. Schep de soep in warme kommen en schep een beetje van de opgeschuimde melk over elke kom, als een cappuccino. Bestrooi met bieslook (of selderijblaadjes) en een beetje vers geraspte nootmuskaat .


Recept uit Delia's Complete Christmas Magazine 2004

Geen opmerkingen: