maandag 2 maart 2020

Gestoofde Inktvis met Aardappelen en Tomaat




"Vandaag is een nationale feestdag in Griekenland, Kathari Deftera (Schone Maandag). De dag is het officiële begin van de lange vastenperiode voor Pasen, die bijna zeven weken duurt. Vlees, vis en zuivel worden niet langer gegeten, en op het menu staan de meest uiteenlopende vegetarische gerechten, plus schaal- en schelpdieren. Op Kathari Deftera trekken de Grieken als het even kan naar de dorpen en velden, waar hele feestmalen worden aangericht van schelp- en schaaldieren, groenten, salades, gele bonen (louvia), plat brood en zoete sesamhalva. Dit heerlijke Kretenzische recept staat in het Griekse kookboek 'Griekenland - Hét kookboek', en neemt een ereplaats in op de Griekse feesttafel".
Rianne Buis. 
Ingrediënten:
  • 1 grote ui
  • eventueel 1 teen knoflook
  • 125 ml olijfolie (extra vierge)
  • 600 g inktvis (sepia) in stukken, niet te klein
  • 2 el droge witte wijn
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 bosje dille, grof gehakt
  • zout en peper
  • 3 grote, rijpe tomaten, ontveld en in stukjes
  • 6 ronde, niet te grote aardappels, in blokken

Bereiding:
  1. Snipper de ui grof. Verhit de olie in een grote pan tot matig heet. Fruit de ui en de knoflook in enkele minuten goudgeel. Bak de inktvis op hoog vuur al roerend even mee, en blus met de wijn en azijn. Laat dit op hoog vuur verdampen, en roer de dille erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe. Doe de tomaten erbij en giet een flinke bodem water in de pan. Stoof alles ongeveer twintig minuten heel zachtjes door.
  2. Doe dan de aardappels erbij, en roer die er voorzichtig door. Voeg eventueel nog wat water toe en strooi een klein beetje zout over de aardappels.
  3. Stoof het geheel zachtjes verder door, tot de aardappels gaar zijn. Af en toe voorzichtig roeren, zodat de aardappels niet uit elkaar vallen. Serveer heet of lauwwarm.
Het gerecht was lekkerder dan het lijkt, vond ik. Ik heb er nog wat gedroogde chilipeper overheen gestrooid. Het lijkt trouwens veel op de Italiaanse versie waarin de kruiden verschillen: tijm en oregano in plaats van dille.
 

Geen opmerkingen: