donderdag 19 maart 2020

Gonfietti, ansjovishapjes uit Napels



Ze hadden boller moeten uitvallen, deze gonfietti uit Napels, maar ja, ik had nachthonger en niet veel geduld om het deeg voldoende te laten rijzen.  Nadat ik 's avonds thuiskwam van  een lange en saaie lezing had ik gewoon zin in een borrel met iets pittigs en snel.

Ingrediënten voor 16-20 stuks:
  • 1 zakje (7 gr) actieve gedroogde gist
  • 75 ml wam water
  • mespunt suiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 250 gram bloem
  • 100 gram ansjovisfilets
  • ca. 4 eetlepels arachide- of koolzaadolie
Bereiding:
  1. Los de gist op in een  kom met het water en de suiker. Laat alles 15 minuten staan.
  2. Meng de olijfolie en de bloem met de opgeloste gist en kneed er in ca. 2 minuten een glad en elastisch deeg van. Zet het afgedekt op een warme plaats en laat 1 uur rijzen.
  3. Haal alle graatje uit de ansjovisfilets en hak de filets fijn. Kneed ze door het deeg. Rol het deeg op ee met bloem bestoven aanrecht uit tot een dunne lap van 6 mm dik. Haal er met een ronde steker schijfjes van 6 cm uit. Rol de afsnijdsel weer uit en maak ook daar rondjes van.
  4. Verhit de olie in een koekenpan van 30 cm op niet te hoog vuur. Bak een paar koekjes in 1 - 1½ minuut per kant goudbruin. Doe dat ook met de rst van de koekjes en voeg zo nodig meer olie toe. Haal de ansjoviskoekjes uit de pan en laat ze goed uitlekken op een schaal met keukenpapier. Zet ze heet op tafel.
Uit de reeks van De Zilveren Lepel




Geen opmerkingen: