Behalve de spinazie en de rucola komen alle ingrediënten uit de voorraadkast. De zakjes geraspte mozzarella kan je goed in de diepvries bewaren.
Pizza Spinazie Mozzarella met Kalamata olijven
Ingrediënten voor 2 pizza's
voor het deeg
- 1 eetlepel fijne kristalsuiker
- 2 theelepels gedroogde of 15 g verse gist
- 450 g bloem
- 3 eetlepels olijfolie
- maïzena, voor het bestuiven
- 4 eetlepels olijfolie, plus wat extra voor het bestrijken
- 4 teentjes knoflook, geperst
- 4 eetlepels pijnboompitten
- 1 kg jonge spinazie, van steeltjes ontdaan
- 400 ml kant-en-klare tomatensaus
- 440 g geraspte mozzarella
- 30 zwarte olijfjes
- 50 g geraspte Parmezaanse kaas
Voorbereiding:
- Roer de suiker en de gist in een kom om met 100 ml lauw water. Zet de kom 10 minuten op een tochtvrije plaats, tot het mengsel schuimt. Roer in een grote kom de bloem en ¼ theelepel zeezout door elkaar. Maak een kuiltje in het midden. Giet de olijfolie, 100 ml lauw water en het gistmengsel erin. Roer vanuit het midden, met een houten lepel, en blijf roeren tot een grof deeg ontstaat. Kneed het op een met bloem bestoven plank in ca. 8 minuten glad en soepel. Voeg zo nodig wat bloem of warm water toe.
- Leg het deeg in een geoliede kom en draai het een paar keer om. Bedek de kom met plasticfolie en zet hem 1-1½ uur op een tochtvrije plaats, tot het deeg in volume is verdubbeld.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 240 °C en bestrijk twee bakplaten met olie.
- Verhit voor het beleg de olijfolie in een koekenpan. Bak de knoflook en de pijnboompitten 5-6 minuten op laag vuur en schep ze herhaaldelijk om, tot ze goudbruin zijn. Voeg de spinazie toe, draai het vuur hoger en smoor de blaadjes tot ze slinken. Voeg zout en peper toe.
- Sla met een licht met bloem bestoven vuist wat lucht uit het deeg. Verdeel het deeg in tweeën en rol elk deel uit tot een plak die in een bakplaat past. Bestuif de pizzabodems met maïzena en verdeel de tomatensaus erover. Strooi de helft van de mozzarella erover en verdeel het spinaziemengsel erover. Leg de olijfjes erop. Strooi de rest van de mozzarella en de Parmezaanse kaas erover. Bak de pizza’s 12-15 minuten. Bestrijk de rand voor het opdienen met olijfolie.
Met een heel klein restje deeg maakte ik de volgende dag dit pizzaatje met rucola en grana padano
Ingrediënten:
- 200 g pizzadeeg
- maismeel, om te bestuiven
- 60 g tomatensaus (zie 'pizzasaus' onderaan het recept)
- voor de topping
- 60 g gedroogde mozzarella, geraspt
- 30 g rucola
- 15 g Grana Padano, geraspt
- extra vergine olijfolie, naar smaak
Bereiding:
Verwarm de gas-/elektrische oven voor op 250 °C
- Bestuif het werkblad ruim met fijn maismeel en leg het deeg erop. Vorm de pizzabodem. Haal de pizza van het werkblad om het maismeel te verwijderen, zodat het niet mee de oven in gaat. Plaats de pizza terug op het werkblad en stretch hem eventueel nog eenmaal naar de juiste grootte en vorm.
- Schep alle saus in het midden van de pizza en gebruik de sauslepel om de tomatensaus met ronde bewegingen van het midden naar de buitenkant van de pizza te verdelen. Houd 1 centimeter vrij van saus. Verdeel de geraspte kaas over de pizza.
- Pak de pizza met de pizzaschep op en plaats hem in de oven. Zorg er bij een gas-/elektrische oven voor dat de ovendeur zo kort mogelijk open is. Bak de pizza in 4 tot 7 minuten af in een gas-/elektrische oven..
- Schep de pizza uit de oven. Verdeel de rucola over de pizza, strooi de Grana Padano over de rucola en besprenkel met een beetje olijfolie.
Beide pizza's maakte ik met in totaal 225 gram bloem.
Tweede recept |
Eerste recept |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten