woensdag 23 december 2020

Paddenstoelentaartje(s)


Heel lekkere taartjes, of één grote als je dat wilt. Het recept is van Mari Maris en de video is te vinden op FoodTube.

Ingrediënten voor 4 tartelettes: 
  • ca. 0,7 dl room
  • 2 handjes gedroogde paddenstoelen
  • 4 bladerdeegcirkels van ca. 12 cm doorsnee*
  • 50 à 75 g paddenstoelen, kastanjechampignons of zo, in reepjes
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 klein ei, losgeklopt
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 2 mespunt honing
  • 20 g peccorino of andere harde schapenkaas, geraspt
Eventueel als u hebt: salie-olie
*Als u geen stekertje hebt, is het deksel van een houten (Franse) kaasdoosje meestal precies goed.

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220ºC
  1. Verwarm de room, haal van het vuur en voeg de gedroogde paddenstoelen toe. Bekleed intussen ingevette tartelettevormpjes van 10 centimeter doorsnee met bladerdeeg en zorg voor een opstaande rand van ruim 1 centimeter.
  2. Voeg als de room is afgekoeld de overige ingrediënten, behalve de salie-olie, toe, maak op smaak met peper en zout (vergeet niet dat de pecorino behoorlijk zout is) en vul de deegbakjes daarmee tot net onder de rand.
  3. Verlaag de ovenstand naar 200 ºC en laat ze in zo’n 20 minuten goudbruin en gaar bakken (houd de kleur in de gaten) Bak ze iets lichter als de tartelettes voor later gebruik zijn. Los de tartelettes en bestrijk het deeg met (salie-)olie.
Als u ze van tevoren maakt zullen ze wat minder luchtig zijn dan wanneer u ze direct serveert. 
À la minute minder werk, en toch snel klaar, kan de vulling worden voorbereid zodat hij voor gebruik alleen nog in de bakjes en oven hoeft.
Houdbaarheid: 2 à 3 dagen. Zet voor gebruik nog 5 minuten in een hete oven.

Mari Maris maakte er nog een  gegrilde pompoen en winterse antiboise bij.

Geen opmerkingen: