zondag 6 december 2020

Vulling voor bij de kalkoen of kip



Je hoeft het natuurlijk niet met kalkoen te eten en deze kerst zal het er ook helaas niet van komen. Maar naast een stuk goede kip of ander vlees is het ook heerlijk. Ik had een restje aan mijn huisproever meegegeven en de volgende dag bedankte hij mij nog en vertelde dat een restje opgepiept in de airfryer overheerlijk was. Er gaat behoorlijk wat vet in, maar dat is ook echt nodig om het zo lekker te maken.


Alison Roman zegt in de New York Times over haar kalkoenvulling: 

"Deze versie is een geüpdatete klassieker - geen gedroogd fruit, geen verrassingingsingrediënten, geen "twists" - gewoon een zeer boterachtige, diep hartige vulling gemaakt met knoflook, prei en veel bleekselderij. Het brood is knapperig en gescheurd, nooit in blokjes gesneden (voor die knapperige, puntige randjes), en het geheel wordt gebakken in een ovenschaal, nooit in de kalkoen (om het licht en luchtig te houden met een vla-achtige interieur en een goudbruine bovenkant). Alle vulling moet twee keer in de oven: één keer, afgedekt, om het door te bakken en de tweede keer, onbedekt, om de bovenkant te knapperig te maken. 
U kunt de eerste bakbeurt van tevoren doen als u dat wilt, of de ene na de andere bakbeurt als de timing zo beter uitkomt."

 

Ingrediënten voor 8-10 porties

  • 1 groot brood goed, knapperig brood, bij voorkeur zuurdesem of ciabatta (ongeveer 1 pond) Bijv. Albert Heijn Liefde & Passie desem
  • 8 eetlepels ongezouten boter 
  • 2 grote preien, witte en lichtgroene delen, gehakt
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 6 stengels bleekselderij, dun gesneden, bladgroen bewaren voor garnering indien beschikbaar
  • ½ kopje droge witte wijn
  • 2 ½ kopje kippen-, kalkoen- of groentebouillon 
  • ½ kopje fijngehakte peterselie
  • ¼ beker fijngesneden bieslook 
  • 2 eetlepels fijngesneden marjolein, oregano of tijm 
  • ¼ kopje olijfolie
  • 6 tenen knoflook, dun gesneden
  • ½ theelepel gedroogde rode chili vlokken (optioneel)
  • 3 grote eieren

Voorbereiding 1 dag van tevoren.

Gebruik uw handen, scheur brood, korst en alles, in stukken van ongeveer 3 cm. (Je kunt het brood ook met een mes snijden, maar ik geef de voorkeur aan de manier waarop de onregelmatige stukjes roosteren en de vloeistof opzuigen). Leg de brokken op een bakplaat met een rand en laat ze bij kamertemperatuur 12 tot 24 uur onbedekt zitten. Als je weinig tijd hebt, kun je de brokken in plaats daarvan in een 150 graden oven roosteren en af en toe gooien tot ze licht knapperig, maar niet gebruind zijn, aan de buitenkant.

Bereiding: Verwarm de oven tot 190 graden. 

1    Meng in een grote koekenpan op middelhoog vuur olijfolie en 4 eetlepels boter. Voeg na het smelten van de boter de knoflook en prei toe. Breng op smaak met zout en peper en kook, af en toe roerend, tot de prei heldergroen is en helemaal zacht is, 8 tot 10 minuten. 

2    Voeg de gesneden stengels bleekselderij toe en breng op smaak met zout en peper. Bak, roer af en toe tot ze heldergroen en gaar zijn, 4 tot 6 minuten. 

3    Voeg de witte wijn toe en kook tot het geheel ongeveer driekwart is ingekort, 3 tot 4 minuten. Voeg roodkoperen vlokken toe, indien gebruikt, en verwijder van het vuur.

4    Klop de bouillon en de eieren samen in een middelgrote kom. 

5    Doe het brood in een andere grote kom (je wilt veel ruimte om te mengen, dus neem een grote), en voeg de prei en selderij mengsel, peterselie, bieslook en marjolein toe. Roer om zodat alles gelijkmatig verdeeld is en probeer het brood niet helemaal te pletten. Giet het eimengsel over alles heen en gooi het een paar keer. Laat een minuut of twee zitten en roer nog eens om. Herhaal dit twee keer tot alle vloeistof is opgenomen en verdeel het gelijkmatig over elk stuk brood.

6    Breng het mengsel over op wat zij noemen een 2 1/2- to 3-quart baking dish, dat is een 25 x 25 of een 33 x 22 cm bakplaat  (een 33x22x5 cm braadslede werkt ook) en zorg ervoor dat het niet te strak wordt ingepakt. (U wilt het brood zo licht mogelijk in de vulling houden.) Verdeel de bovenkant uit met de resterende 4 eetlepels boter en let daarbij extra op de hoeken, waar de vulling het knapperigst wordt.

7    Dek af met folie en bak tot de vulling aan de randen sissend is en helemaal doorbakken is, 25 tot 30 minuten. Als het nog geen tijd is om te serveren, verwijder dan de vulling uit de oven en zet deze opzij. (Als u bijna klaar bent om te serveren, ga dan direct door naar de volgende stap en ga verder zonder te pauzeren).

Wanneer u klaar bent om te serveren, verwijder dan de folie en verhoog de temperatuur tot 220 graden. Bak de vulling tot ze knapperig, knapperig en onmogelijk goudbruin is, 20 tot 25 minuten. Bestrooi met selderblaadjes, indien aanwezig, en serveer.


U kunt zeker de eerste dag (of twee) voorbakken, in de koelkast zetten en dan op de dag op kamertemperatuur laten komen en de laatste 20 tot 25 min. bakken, Misschien gewoon een beetje extra bouillon op gieten. 



Geen opmerkingen: