De originele Coronation Chicken, de kronings kip-kerriesalade uit 1953 heb ik hier beschreven. Jamie maakt er nu een modernere en lichtere versie van.
Jamie zegt: “Wat is een betere manier om de kroningsviering te markeren dan met mijn kijk op deze retro schoonheid? Ik maak er graag een heerlijke salade van, maar je kunt ook alles bij elkaar serveren als epische spread, of de losse componenten gebruiken om sandwiches mee te vullen – perfect voor een straatfeest, buffet of picknick. ”
Ingrediënten:
- 1 hele scharrelkip van 1,8 kg
- Stukje gember van 5 cm
- 2 teentjes knoflook
- 1 - 2 verse rode pepers
- 1 bosje verse koriander (30g)
- 2 citroenen
- 2 eetlepels currypasta
- olijfolie
- 4 rode uien
- 1 blik van 435 g ananasschijfjes op sap
- 4 volle eetlepels Griekse yoghurt
- 2 eetlepels geschaafde amandelen
- 1 granaatappel
- 4 little gem sla
- 1 komkommer
- 2 pappadums
Bereiding:
2. Pers het sap van een ½ citroen erdoor, meng er 1 eetlepel currypasta en olijfolie door, leg de kip in de schaal en wrijf hem helemaal in met de marinade, zorg ervoor dat je de binnenkant van de kip insmeert voor een maximale smaak.
3. Prik 1 citroen overal in, zet hem vervolgens 45 seconden in de magnetron op hoog (800 W) en plaats hem in de holte van de kip. Schil de uien en snijd ze in partjes, scheid ze in lamellen en voeg ze toe aan de braadslede. Leg de kip er weer bovenop met de borst naar beneden, dek af en laat tot 12 uur in de koelkast marineren, of volg de volgende stap om direct te bereiden.
4. Verwarm de oven voor op 180°C. Giet de ananas uit blik af (bewaar het sap voor later). Braad de kip 1 uur en 30 minuten, of tot ze goudbruin en gaar is, keer ze voorzichtig om met een tang en voeg halverwege de ananas toe en leg de kip op een bord om 30 minuten te rusten.
5. Zodra de kip gaar is, haal je de heerlijke citroen uit de holte en pers je de helft van het sap uit in de schaal met de geroosterde uien en ananas, waarbij je eventuele pitten weggooit. Roer de yoghurt erdoor en een scheutje van het achtergehouden ananassap. Versnipper de kip en voeg deze toe, leg het vel opzij voor later en gooi botten of wiebelige stukjes weg, meng alles door elkaar en schraap alle plakkerige stukjes van de bodem van de schaal.
6. Leg de kippenhuid in een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en bak 3 minuten, of tot het vet is verdwenen en de huid krokant is, en hak ze dan grof. Rooster de amandelschilfers in de hete pan.
7. Halveer de granaatappel en sla met een lepel de achterkant van de granaatappel in met de snijkant naar beneden, zodat alle pitjes in de kom vallen. Trek de slablaadjes uit elkaar. Kras met een vork aan de buitenkant van de komkommer om groeven te maken, snijd ze in fijne rondjes en meng ze met een snufje zout en het sap van een ½ citroen.
8. Als je klaar bent om te serveren, leg je de kroningskip op een grote schaal. Verkruimel de papadums erover, strooi de granaatappelpitjes en achtergehouden korianderblaadjes, krokante kippenvel en geroosterde amandelen erover. Schik de ingelegde komkommer erop en serveer met de sla-opschepbootjes ernaast.
Tips
MAAK JE EIGEN MAYONAISE
Kroningskip wordt vaak gemaakt met mayonaise. Als je zin hebt in zelfgemaakte mayonaise, plaats dan 1 grote scharreleidooier in een grote niet-metalen kom. Klop 2 minuten tot het dik en romig is en voeg dan heel geleidelijk 250 ml plantaardige olie toe, voortdurend kloppend tot alle olie is opgenomen. Voeg indien nodig kleine scheutjes citroensap toe om dunner te maken. Zodra de tijd verstreken is voor de kip, klop je 2 tot 3 eetlepels van de gekruide sappen uit de schaal door de mayo, breng op smaak met zout, peper, proef en voeg een beetje meer citroensap toe, als je wilt. Schenk eventuele restjes in een luchtdichte container en bewaar deze maximaal 3 dagen in de koelkast.
VAN TEVOREN MAKEN
Als je dit meeneemt naar een straatfeest of buffet, kun je de kip gemakkelijk de dag ervoor roosteren om vooruit te werken. Vergeet niet om het volledig af te laten koelen, af te dekken en een nacht in de koelkast te bewaren. Als je klaar bent om te serveren, bak je het vel snel krokant en verkruimel je de papadums voor een maximale knapperigheid.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten