Een super lekkere salade die mooi is om te zien met al die lichtgele en lichtgroene kleuren en kan dienen als hoofdmaaltijd met een paar gegrilde lamskarbonades erbij.
- 1 potje artisjokken van 280 gram - uitlekgewicht 170 gram (of een blikje)
- 100 gr meikaas of andere jonge kaas
- 1/2 grote avocado (ca. 120 gram), schoongemaakt
- 120 gr komkommer, geschild
- 1 lente-uitje, groen verwijderd
- 3 el fruitige olijfolijfolie extra-vierge
- zeezout en zwarte peper
- 4 blaadjes basilicum
- 10-12 zwarte olijven (geen geverfde!)
- Eventueel blaadjes sla
Bereiding:
Laat de artisjokken uitlekken en halveer ze als dat nog niet gedaan is.
Snij de kaas en avocado in blokjes.
Halveer het stuk komkommer overlangs, verwijder de zaadjes en snij de komkommer in boogjes.
Snij het lente-uitje in dunne ringetjes.
Doe alles in een ruime, tamelijk ondiepe schaal. sprenkel er snel de olijfolie over en schep alles luchtigjes om.
Maal er peper en zeezout naar wens over, strooi er de in stukjes gescheurde basilicum en de olijven erbij. (Vergeet nu eens de azijn of het citroensap, het gaat dit keer om de smaak van de heerlijke olijfolie aangescherpt met zeezout en zwarte peper).
Serveer de salade direct en geef er warm geroosterd brood bij.
In dit recept van Florine Boucher uit de NRC van 1994 - ja, uit mijn verzameling krantenknipsels - staat een blikje artisjokken. Ik vind artisjokken in olie uit een potje lekkerder en heb die gebruikt. Misschien lagen die in 1994 nog niet in de supermarkten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten