Hier gebruikte ik ca. de helft van de ingrediënten op een bakblik van ca. 33 x 36 cm. |
Door combinatie van de pruimen met de kleverige granaatappelmelasse en de zure sumak ontstaat een lekkere zoetzure saus voor de worstjes en de aardappels.
Bereiden: 1 uur en 35 minuten
Ingrediënten voor 4 personen:
- 5 rode uien, elk ervan in 6 partjes (750 gram)
- 2 bollen knoflook, in het vlies, overdwars gehalveerd
- 3 aardappelen om te poffen (750 g), met schil, in de lengte in vieren gesneden
- 120 ml olijfolie
- Zout en zwarte peper
- 750 g pruimen (ca. 10 stuks), gehalveerd en ontpit (600 g nettogewicht)
- 3 takjes rozemarijn
- 8 varkenssaucijsjes
- 3 el appelciderazijn
- 90 g granaatappelmelasse*
- 50 g lichtbruine suiker
- 2 el sumak*
- 3 el (10 g) peterselie
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200C (180C hetelucht).
Doe de uien, knoflook, aardappelen, vijf eetlepels olie, 100 ml water, anderhalve theelepel zout en royaal gemalen peper in een grote braadslede/bakplaat ongeveer 40 cm x 30 cm). Hussel door elkaar en bak 35 minuten in de oven, halverwege een keer omscheppen, tot de groenten zacht zijn en wat kleur beginnen te krijgen en het water is verdampt.
Leg de pruimen met de snijkant naar boven in de schaal, voeg de rozemarijnblaadjes toe en nestel ze in de worstjes. Klop in een middelgrote kom de azijn, melasse, suiker, twee eetlepels water, anderhalve eetlepel sumak, twee eetlepels olie, een halve theelepel zout en een flinke snuf peper, giet dit over de inhoud van de bakplaat en zet ze terug in de oven voor 40 minuten, draai de worstjes halverwege een keer om, zodat ze gelijkmatig garen en kleuren.
Zet de oven op 220C (200C hetelucht) en rooster nog 10 minuten, tot alles mooi bruin is, de pruimen uiteen gevallen zijn en de saus borrelt en kleverig is.
Schep de peterselie met de resterende anderhalve theelepel sumak en de resterende eetlepel olie door elkaar, verdeel alles over het groentemengsel en serveer warm, rechtstreeks van de braadslee/bakplaat.
* Turkse supermarkt
Recept uit Ottolenghi Test Kitchen
In plaats van saucijsjes kan je ook worstjes van kip of eend nemen, of vegetarische worstjes voor een vegetarische maaltijd. Of vervang de aardappelen door zoete aardappelen.
1 opmerking:
Ik denk dat het pruimenseizoen voorbij is. Ik ga het maken met nectarines.
Een reactie posten