Ingrediënten:
Couscous
½ citroen
½ bos munt
1 beker (300 gr) couscous
Tajine
Olijfolie
1 handvol
gemengde olijven met pit
2 tl harissa
2 ansjovisfilets
700 g passata*
1 kleine
gekonfijte citroen
1 flinke snuf
saffraan
4 x 120 g
scholfilets, zonder vel of andere platvis
Salade
2 el sesamzaad
3 middelgrote
wortelen
3 clementines
1 eetlepel extra
vergine olijfolie
½ citroen
½ bosje verse
koriander
Bijgerecht
1 el harissa
4 eetlepels
vetvrije yoghurt
Bereiding
Klaarzetten: • Waterkoker met water,• braadslee (of vispan) op matig vuur • Kleine koekenpan op een laag vuur • Keukenrobot (rasp)
Couscous
Doe ½ citroen, de
munt stengels (het reserveren van de bovenste groene helft) en een snufje zout
in een mooie serveerschaal met 1 mok van couscous en 2 mokken kokend water, dek
af.
Tajine
Giet 2 eetlepels
olijfolie in de braadslee en pers hierboven de ongeschilde knoflook door de knijper. Roer de olijven, harissa, ansjovis en passata in de schaal,
en meng er de in stukjes
gescheurde gekonfijte citroen door.
Week de saffraan in een scheutje kokend water.
Bestrooi elke visfilet met zout en peper, een blaadje koriander erin, oprollen, in de saus leggen en
de saffraan met het water erover gieten.
Verfrommel vetvrij papier en maak het nat, leg het losjes over de vis
en laat de visrolletjes sudderen tot ze gaar zijn (ongeveer 8 minuten). Proef
op kruiden
Salade
Rooster de sesamzaadjes in de tot ze goudbruin zijn.
Rasp de wortelen in de processor en de schik op een dienbord .
Schil de clementines, snij ze in plakken en leg ze op de wortelen, dan de muntblaadjes
erover en besprenkelen met extra vierge olijfolie en citroensap.
Bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes, breng op smaak met zout en peper
en meng goed .
Saus
In een kleine kom, marmer de harissa door de yoghurt.
Laatste hand
Roer de couscous los en
serveer met de vis tajine en wortelsalade, bestrooi alles met korianderblaadjes.* Hier zijn alleen flessen passata van 690 gr te koop. Dat was veel te veel, een pakje passata zou ook voldoende zijn geweest.
Verder heb ik ik kant en klaar gekruide couscous gebruikt en saffraanpoeder.
2 opmerkingen:
Volgens mij staat er een klein foutje in het recept hierboven. Bij de ingrediënten voor de salade staat koriander, volgens mij moet dat munt zijn. Wat een heerlijk recept!
Ik heb deze middag een winterversie klaar gemaakt: gestoofde worteltjes met wat gember en spruitjes (mooie kleurmix) - zonder de clementines, maar wel geroosterde sesam erover. De koriander heb ik in de vis (kabiljouwfilet) gebruikt, en de laatste verse munt uit de tuin heb ik in de couscous gedaan. Super lekker!
Een reactie posten