Het recept is eigenlijk is eigenlijk te eenvoudig om op te schrijven. Maar het is echt lekker en de volgende dag nog lekkerder. Anders aan deze soep is in feite het gebruik van veel boter, sherry en het langdurig sudderen. Had ik niet van verwacht van die grofgebekte Anthony Bourdin.
Ingrediënten:
75 g boter
1 kleine ui, dun gesneden
400 gram (grot)champignons, in plakjes
1 liter lichte kippenbouillon of bouillon
1 takje platte peterselie
(Truffel)zout en peper
60 ml sherry van heel goede kwaliteit
Bereiding:
- In de middelgrote pan 2 eetlepels van de boter smelten op matige hitte en de ui toevoegen. Zachtjes bakken tot de ui zacht en doorschijnend is, voeg dan de champignons en de resterende boter toe. Zweet het mengsel ongeveer 8 minuten aan, zorg dat de ui niet bruin wordt.
- Roer er de kippenbouillon en de peterselie door en breng aan de kook. Onmiddellijk vuur lager zetten en ongeveer een uur laten sudderen.
- Na een uur, de peterselie verwijderen. Meng met een staafmixer of in de blender tot een gladde soep. Breng op smaak met zout en peper en breng weer aan de kook.
- Sherry toevoegen, goed mengen en meteen serveren.
Variaties:
- Vervang enkele van champignons door een paar gedroogde cèpes of morieljes, geweekt en uitgeknepen. Niet te veel want de gedroogde paddestoelen zullen een veel sterkere smaak hebben.
- Schroei, op hoog vuur, per persoon een enkele kleine mooie verse cantharel of morielje, snijd ze in mooie stukjes en laat ze op de soep drijven.
- En helemaal lekker wordt de soep door van paar druppels truffelolie over het oppervlak te sprenkelen, net voor het opdienen.