woensdag 30 april 2014

Gefrituurde milde pepers, salie en vis



Ingrediënten voor 6 personen:
400 gr milde groene pepers*
400 gr schoongemaakte pijlinktvisjes of visfiletjes
65 gr bloem
dunne plakjes courgette
18 blaadjes salie
2 eiwitten
citroensap
arachideolie
zout

Bereiding:

  • Klop de eiwitten stijf goed stijf met een snuf zout en 2-3 druppeltjes citroensap. Meng voorzichtig de bloem, 4 el ijskoud water en 2-3 ijsblokjes door de eiwitten (beslag).
Verhit een ruime hoeveelheid olie tot 170-175C in een diepe koekenpan om te frituren.
  • Wentel de pepers vluchtig door het beslag en frituur ze 2-3 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Doe net zo met de plakjes courgette.
  • Wentel de visfiletjes (ik had hiervoor pietermannetjes gefileerd) of de tentakels en de zakjes van de pijlinktvisjes door het beslag, frituur ze 2-3 minuten en laat ze uitlekken.
  • Wentel de blaadjes salie door het beslag, frituur ze 1 minuut en laat ze uitlekken.
  • Bestrooi het geheel met zout en serveer meteen.


* Bij Lidl hebben ze op het ogenblik pepertjes, die ze grill paprika's noemen, uit Spanje. Ze lijken veel op pimientos de padrón, en zijn niet heet.

Het zuur van het citroensap maakt de eiwitten stijver. Het koude water en de ijsblokjes verlagen de temperatuur van het beslag, waardoor tijdens het frituren een krokanter laagje ontstaat.

Recept uit La Cucina Italiana

maandag 28 april 2014

Kipfilet met kaas en knoflook-spek crumble




Ingrediënten voor 2 pers.
2 kipfilets
20 gr peterselie, fijngehakt
150g  taleggio kaas, in reepjes gesneden
75 g boter
2 knoflook teentjes, fijngehakt
3 plakjes gerookt doorregen spek, fijngehakt
twee handjes paneermeel of panko
3 el olijfolie
zout en versgemalen zwarte peper






Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180C

  1. Maak vier diepe diagonale sneden in elke kipfilet. 
  2. Hak de peterselie en snijd de taleggio in reepjes.
  3. Rol de taleggio door  de peterselie en stop de kaas in de inkepingen van de kipfilets.
  4. Smelt de boter in een koekenpan. Voeg de gehakte knoflook en spek toe en bak drie minuten.
  5. Voeg de broodkruimels in de pan en bak nog drie minuten.
  6. Giet de olijfolie over de kip en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  7. Strooi het broodkruimmengsel over de kipfilets, klop het licht in.
  8. Bak in de oven gedurende 30 minuten.

Recept van Nigel Slater uit de BBC serie Nigel and Adam's Farm Kitchen.

zondag 27 april 2014

Frittata met asperges, peultjes en doperwten



Ingrediënten:
400 gr groene asperges
125 gr peultjes
100 gr doperwten
70 ml slagroom
6 eieren
knoflook
bieslook
extravergine olijfolie
zout en peper



Bereiding:
  1. Was de asperges, breek het uiteinde eraf en kook ze een minuut of 8 in water met wat zout. Giet ze af. Snijd de punten af en halveer de dikkere in de lengte en leg apart.
  2. Snij de stelen in ronde plakjes. Bak ze 2-3 minuten in de koekenpan met een scheutje olie en 1 gepelde en gekneusde knoflookteen. Schep de asperges in een ronde ovenschaal van 22 cm.
  3. Verwarm de oven voor op 180C
  4. Blancheer de peultjes en de doperwten 2-3 minuten in kokend water. Giet de groenten af, dep ze droog en voeg ze bij de asperges in de ovenschaal.
  5. Kluts de eieren los in een schaal. Voeg zout en peper toe en daarna de slagroom en 1 el gesnipperde bieslook. Klop het geheel kort door met een garde. Schenk het eimengsel over de groenten in de ovenschaal. 
  6. Leg de aspergepunten er in een stervorm op.
  7. Bak de frittata 20-25 minuten in de oven. Dek de frittata af met een stuk aluminiumfolie als het oppervlak te donker wordt.
  8. Haal de frittata uit de oven, laat hem bijna helemaal afkoelen en dien hem op.

Recept uit La Cucina Italiana

zaterdag 26 april 2014

Groene asperges met pancetta en rozemarijn van Jamie Oliver



Voor 4 personen
24 middelgrote asperges
4 takjes verse rozemarijn
4 ansjovisfilets
4 mooie plakken pancetta of bacon
½ citroen
olijfolie
1 klont boter
zeezout en zwarte peper uit de molen
paar tomaatjes

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 °C. 

  1. Verwijder de harde onderkant van de asperges door ze te buigen en af te breken op het punt waar ze uit zichzelf knappen. 
  2. Je mag de asperges, als je ze niet mals genoeg vindt, eerst een minuut koken. Neem 6 asperges, leg er een takje rozemarijn en een ansjovisfiletje langs en wikkel er in het midden een plak pancetta of bindtouw omheen om alles bij elkaar te houden. Maak nog 3 van zulke bundels en leg ze met de halve citroen in een klein bakblik. 
  3. Leg er een paar tomaatjes bij en plet ze een beetje met de duim.
  4. Sprenkel er een beetje olijfolie over en bak ze 4-5 minuten in de voorverwarmde oven tot de pancetta krokant is. 
  5. Haal het blik uit de oven, doe er een klont boter bij en knijp er geroosterde citroen over uit. 
  6. Voeg zo nodig peper en zout toe.

 Samen met de gesmolten ansjovis levert dit een fantastische rokerige saus op – absoluut lekker.

vrijdag 25 april 2014

Salade Caprese met YouTube ninjatomaten en opgeknapte mozzarella



Er is eens een hype geweest Japans t-shirts vouwen. Ik doe het nog wel eens als ik in de winkel gauw een T-shirt netjes wil terugleggen. De truc eieren splitsen met een plastic fles moet ik nog uitproberen, ik doe het nog gewoon 'op de hand', dat lijkt me sneller.

Maar dat ninja tomaatjes snijden leek me wel wat. Het komt hier op neer: leg alle kerstomaatjes op een bordje, leg er een zelfde formaat bordje op, druk aan en met een groot mes snij je in een keer tussen de twee borden de tomaatjes doormidden.

De tweede truc is hoe je van kauwgomballenmozzarella nog iets eetbaars kunt maken. Leg de mozzarella balletjes of de in stukken gescheurde mozzarella op een bordje dat je op een kom heet water plaatst. Zodra er wat melkachtig vocht uitkomt, zijn ze klaar.

Over de salade is weinig te vertellen, dat is gewoon assembleren. De mozzarella mengde ik met wat goede olijfolie losgeroerde pesto uit een potje van Lidl.
Nu nog even goed oefenen met de ninja tomaatjes.

Perfect.  Ze moeten wel allemaal even groot zijn.

woensdag 23 april 2014

Pasta met saffraan, courgette en crema di latte Parmigiano



Ristorante Gustosando in Rome. Het leek van buiten zo dubieus dat je er, als het niet in Tripadvisor en Yelp met 4 sterren vermeld stond, niet zo gauw naar binnen zou gaan.




Binnen was het stampensvol en het was duidelijk dat alle gezindten hier genoten van het eten en de wijnen.


Als primo piatto kozen we pasta met zafferano e zucchine, crema di latte Parmigiano:


en dat was zo ontzettend lekker dat ik het nu thuis heb klaargemaakt.

Ingrediënten:
Korte pasta zoals trofie, casarecce, fusilli (soms verkrijgbaar bij Lidl)
1 kleine courgette, ca 200 gram
olijfolie
teentje knoflook
80 gr Parmezaanse kaas, geraspt
60 gr boter
200 ml volle melk
paar draadjes saffraan

Bereiding:

  1. Kneus de saffraandraadjes in een klein kommetje met een beetje heet water.
  2. Snij de courgette over de lengte bijna doormidden. Schaaf hem op de mandoline in heel dunne halve plakjes.
  3. Giet een scheutje olijfolie in een grote koekenpan, laat een knoflookteentje even meetrekken en bak de courgetteschijfjes. Zet het vuur uit en verwijder het knoflookteentje.
  4. Kook intussen in een kookpan de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing.
  5. Smelt in een sauspannetje de boter en voeg de Parmezaanse kaas en de melk toe. Voeg ook de saffraan met het weekwater toe. Laat de saus enigszins indikken.
  6. Meng nu de uitgelekte pasta met de saus door de courgettes in de koekenpan.
  7. Dien onmiddellijk op en bestrooi het gerecht met peterselie.


dinsdag 22 april 2014

Coquilles in gember-limoen-curryboter



Voorgerecht voor 4 personen:

100 g roomboter, op kamertemperatuur

1 (onbespoten) limoen
ongeveer 1½ cm gemberwortel
1 teentje knoflook
½ theelepel kerriepoeder
1 bos of zakje waterkers
12 coquilles*
1 eetlepel arachide- of olijfolie
1 – 2 eetlepels (Kikkoman) sojasaus


Bereiding:
  1. Leg de boter op een bord en rasp er met behulp van een fijne rasp de groene schil van de limoen boven. Rasp er ook de gemberwortel en het teentje knoflook boven. Voeg kerriepoeder toe en prak alles goed door elkaar. (Deze curryboter kun je eventueel voorbereiden en in de koelkast bewaren.) 
  2. Was en droog de waterkers en verdeel alvast over vier borden. 
  3. Maak de coquilles schoon  en dep ze droog met keukenpapier.
  4.  Verhit de olie in een grote koekenpan en leg de coquilles erin. Bestrooi ze met wat zout en draai ze na een ruime minuut om. Bestrooi opnieuw met wat zout en voeg dan de curryboter en 1 eetlepel sojasaus toe. Schud een beetje aan de pan zodat de boter mooi gelijkmatig smelt en de coquilles lekker bruin kleuren. Na twee, maximaal drie minuten zijn de coquilles gaar. Ze moeten vanbinnen nog doorschijnend zijn. Verdeel de coquilles over de bordjes. Proef de curryboter en voeg naar smaak eventueel nog wat sojasaus toe. Schenk de boter over de coquilles.


* verse coquilles zijn natuurlijk het lekkerst. Maar de diepzee coquilles van de Aldi uit de diepvries waren helemaal niet slecht.

Was lekker. Recept van Janneke Vreugdenhil.

maandag 21 april 2014

Voorjaarssalade met zachtgekookt ei en gegrilde asperges


Dit is een recept van Super de Boer dat een klassieker is geworden bij mijn Paasbrunch.

Ingrediënten:
4  eieren
2  tomaten
100 gram Romeinse- of sla naar keuze
350 gram groene asperges
4   plakken parmaham
3 eetlepels walnotenolie
2 theelepels citroensap
  zout
  versgemalen peper

Bereiding:
  1. Kook de eieren in ca. 4 minuten halfzacht. 
  2. Ontvel de tomaten en snij het vruchtvlees in partjes. 
  3. Was de sla en laat deze uitlekken. 
  4. Snij van de asperges ca. 2cm van de onderkanten. Vet de grillpan in en rooster de asperges ca. 3 minuten, bestrooi ze met zout en versgemalen peper en laat ze afkoelen. 
  5. Grill de parmaham knapperig en laat deze afkoelen. 
  6. Klop een dressing van de walnotenolie met het citroensap en breng op smaak met zout en peper. 
  7. Verdeel de sla met de asperges, de ham en de tomaat over 4 schaaltjes. 
  8. Besprenkel de salades met de dressing.
  9. Halveer de eieren en verdeel ze over de salades.




zondag 20 april 2014

Lamskoteletjes met salie en citroen

Scottadito alla salvia e limone
Ingrediënten voor 4 personen:
16 lamskoteletjes
1 grote citroen (biologisch)
extravergine olijfolie
salie zout
zwartepeperkorrels

Bereiding:
  1. Snijd de citroen in 16 dunne plakjes.
  2. Verhit 3 el olie met ca. 10 blaadjes salie in een grote koekenpan.
  3. Bak de koteletten ca. 2 minuten per kant op hoog vuur. Zet het vuur lager en bak de koteletten nog ca. 2 minuten per kant. De koteletten zullen dan licht rosé van binnen zijn. Bak ze ca. 2 minuten langer voor meer doorbakken koteletten.
  4. Voeg tegen het einde van de baktijd de plakjes citroen toe. Laat de citroen warm worden en zet het vuur uit. Breng op smaak met zout en maak af met royaal versgemalen peper.
  5. Serveer 4 koteletten per persoon.
Smaakte goed. Weer eens iets anders dan de standaard gegrilde koteletjes met tijm en knoflook.

Recept uit La Cucina Italiana.

donderdag 17 april 2014

Sperziebonen met ham en kaas van Nigel Slater




Ingrediënten:
1 goede handvol sperziebonen, schoongemaakt
4 plakjes of zo prosciutto, in reepjes gesneden
3-4 dikke plakken Taleggio kaas
een goede scheut fruitige olijfolie
versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Kook de bonen in een pan met kokend gezouten water gedurende ongeveer vijf à acht minuten (ze moeten een beetje meegeven - dan zijn ze het smakelijkst). 
  2. Laat de bonen uitlekken en voeg ze snel terug naar de hete pan, strooi de ham en kaas erin, besprenkel met de olijfolie en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper. Roer zachtjes op een laag vuur, zodat de kaas smelt en het een voluptueuze warme dressing voor de bonen wordt.
Serveer direct met knapperig zuurdesembrood.
Brie of camembert kan ook als je Taleggio niet kunt vinden.

Was lekker.


Uit Nigel Slater’s Simple Suppers Made for Each Other

woensdag 2 april 2014

Kipfilet gevuld met worstvlees, rozijnen en pijnboompitten van Jamie






Knijp 1 varkensworstje uit zijn vel boven een kom. 
Meng er een handvol broodkruim,

30 g grof gehakte pijnboompitten, 
20 g grof gehakte gele rozijnen, 
4 tl sinaasappelrasp, 
4 tl rozemarijn, 
zout en peper door. 

Verwarm de oven voor op 200 ºC.

Vouw 4 dubbele kipfilets open en verdeel de vulling erover. Vouw dicht en zet vast met prikkers. Bestrooi de gevulde filets met zout en peper en bak ze goudbruin in een koekenpan. 
Doe ze in een braadslee en bak ze 20 min. in de oven. Snijd in plakjes en serveer met salade of roergebakte spinazie.

Ik vond de filets aan de droge kant. Volgende keer afdekken met aluminium folie.

Recept van Jamie Oliver uit het Jamie Magazine

Dit is een ander lekker recept voor kipfilet gevuld met worstvlees.