dinsdag 24 maart 2015

Snelle Thaise soep van Nigella







Ingrediënten voor 2-3 personen (als hoofdgerecht):
1 liter kippenbouillon( uit potje)
Eventueel nog extra gaar kippenvlees
75 gr dunne rijstnoedels ,eiernoedels of shiratakinoedels 
2 dl kokosmelk
1 stuk verse gemberwortel van 3-4 cm, geschild en geraspt
2 eetlepels vissaus
1 grote rode peper, zaadjes verwijderd, fijngehakt
1 theelepel kurkuma
1 theelepel tamarindepasta
1 theelepel bruine basterdsuiker
2 eetlepels limoensap
400 gr Thaise roerbakgroenten
2-3 eetlepels verse gehakte koriander (eventueel)

Bereiding:
  1. Doe de noedels in een kom, giet er kokend water over en laat ze 4 minuten staan (of: kook ze conform de aanwijzingen op de verpakking). Giet de noedels af en houd ze warm tot gebruik.
  2. Verhit de kippenbouillon in een grote pan. Voeg alle ingrediënten, behalve de roerbakgroenten en de noedels, toe en breng de soep aan de kook. 
  3. Voeg de groenten toe aan de kokende soep, laat deze een paar minuten meekoken en doe dan de noedels erbij. 
Gebaseerd op een recept uit




zondag 22 maart 2015

Speltpannenkoeken met karnemelk


Ze vielen helemaal niet tegen, in tegendeel, ze waren minstens zo lekker als gewone pannenkoeken.

Ingrediënten:
2 koppen* speltbloem
2 koppen karnemelk
2 eieren
snuf zout
ca. 40 gr gesmolten boter


Bereiding:
Meng de bloem en zout door elkaar. Smelt de boter en klop het ei los en voeg dit met de karnemelk toe aan de bloem.
Klop dit met een garde tot een klontvrij beslag. Laat een half uur rusten.

Voeg eventueel nog water aan het beslag toe, het moet niet te dik zijn, zodat je dunne flensjes kan bakken. Verhit een koekenpan, voeg er een beetje boter of neutrale olie aan toe. Schep een soeplepel beslag in de pan, bak op middelhoog vuur de pannenkoek tot dat je luchtbelletjes ziet verschijnen. Keer de pannenkoek en bak hem dan nog 1,5 minuut.

* 1 cup is 225 gram, ongeveer een cappuccinokop.
Met karnemelk krijg je een luchtiger beslag.

Chinese ribbetjes



Het vlees wordt eerst gebakken en daarna 2 uur gestoofd tot het vlees zo mals is dat het van de botjes valt. Het gerecht kan van tevoren bereid worden.

Ingrediënten:
1 kg varkensribbetjes of borstlap
1 el maizena
3 dl olie
2 lente-uitjes of stukje prei
4 plakjes verse gember
5 gedroogde Spaanse pepers
4 el Chinese kookwijn of pale medium dry sherry
0,6 dl sojasaus
1/4 kaneelstokje
zout
1 ster-anijs

Voorbereiding:

  1. Snijd de ribjes los van elkaar of snij de borstlap in grote brokken.
  2. Maak een mengsel van 1 el maizena en 2 el sherry en vermeng dit met het vlees.
  3. Verhit op hoog vuur 3 dl olie in de wok. Schroei de helft van het vlees voorzichtig roerend tot het van kleur verandert. Schep met een schuimspaan uit de olie en laat op keukenpapier uitdruipen. Bak de rest van het vlees op dezelfde manier.
  4. Giet de olie uit de wok in een bewaarpan. Bewaar voor later gebruik.
  5. Hak de gember en lente-uitjes in kleine stukjes.

Bereiding:

  1. Leg het vlees in een braadpan. Voeg gember, lente-uien, gedroogde Spaanse peper, ster-anijs, kaneelstokje, 2 el sherry, 0,6 dl sojasaus en 1/2 tl zout toe. Giet er zoveel water bij dat dat het 5 cm boven het vlees staat. Breng aan de kook en sudder zonder deksel op de pan in 2 uur of langer gaar.
Recept uit Het Chinese Kookboek deel 1



zaterdag 14 maart 2015

Bloemkooltaart van Ottolenghi



Dit recept komt uit Ottlolenghí’s laatste kookboek Plenty More.

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen:
1 kleine bloemkool (450 gram), stronk en schutbladeren verwijderd, in roosjes van 3 cm
1 middelgrote rode ui (170 gram)
75 ml olijfolie
½ theelepel fijngehakte rozemarijn
7 eieren
15 gram basilicum, fijngesneden
120 gram (spelt-)bloem, gezeefd
1,5 theelepel bakpoeder
⅓ theelepel kurkuma (geelwortel)
150 gram grofgeraspte parmezaan of andere rijpe kaas
Gesmolten boter, om de vorm in te vetten
1 eetlepel wit sesamzaad
1 theelepel zwart  nigellazaad (als je dat in huis hebt)
Zout en zwarte peper



Bereiding:
Verhit de oven tot 200 °C.
  1. Doe de bloemkoolroosjes met 1 theelepel zout in een pan. Overgiet alles met koud water en laat de bloemkool 15 minuten zachtjes koken tot de roosjes vrij zacht zijn: als u er met een lepel op drukt zullen ze breken.Giet ze af in een vergiet en zet ze opzij om te laten drogen. 
  2. Snijd van een kant van de ui 4 ronde plakken van ½ cm dik af en zet ze opzij. Hak de rest van de ui grof en doe dit in een kleine pan met de olie en de rozemarijn. Smoor alles 10 minuten op laag vuur en roer af en toe tot de ui glazig is. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.
  3. Doe de gesmoorde ui in een kom met de eieren en het basilicum, klop alles goed door elkaar en doe er bloem, bakpoeder, geelwortel, parmezaan, 1 theelepel zout en royaal peper bij. Klop alles goed glad voor u de bloemkoolroosjes erdoor schept, probeer ze allemaal heel te laten.
  4. Bekleed de bodem en de wand van een springvorm van 24 cm doorsnee met bakpapier. Vet de wand in met gesmolten boter, vermeng het sesamzaad met het nigellazaad en strooi het rondom tegen de wand van de vorm zodat het blijft plakken. Giet het bloemkoolmengsel in de vorm en schik de uiringen er bovenop.
Zet de vorm in het midden van de oven en bak de bloemkooltaart 45 minuten tot hij stevig en goudbruin is: een in het midden van de taart gestoken mes moet er droog uitkomen. Haal de vorm uit de oven en laat de taart minstens 25 minuten afkoelen voor u hem aansnijdt: hij moet nog net warm zijn, in plaats van heet, of op kamertemperatuur.




Dien deze taart op als lichte avondmaaltijd, met een eenvoudige salade erbij van in plakjes gesneden komkommer, dille, munt, wat suiker, ciderazijn en raapzaadolie. Als je hem goed verpakt, smaakt hij de volgende dag nog lekkerder (Ottolenghi)

De smaak is vrij neutraal, ik had de helft Parmezaanse kaas en de helft zeer oude Hollandse kaas. De sesamzaadjes geven een lekker knapperig accent. De volgende keer doe ik er iets extra's door, misschien stukjes zwarte olijf of gedroogde tomaat.
Wat over was heb ik in punten gesneden en in de diepvries gedaan.


vrijdag 13 maart 2015

Rijke tomatensoep van tomaten uit blik met balletjes








'Een soepideaal  dat nooit heeft bestaan. Langzamerhand kom ik tot het besef dat dé authentieke tomatensoep niet meer te achterhalen is. Erger nog, in mijn gedachten heeft zich een soepideaal gevestigd dat waarschijnlijk nooit heeft bestaan. Geen van de recepten van vroeger geeft een bevredigender resultaat dan de soep van hier en nu. Hij is rijk en diep van smaak, gemaakt op basis van tomaat uit blik met runderbouillon, verrijkt met wat gedroogde tomaten en geserveerd met basilicum. Hij is eerder Italiaans dan Hollands. Maar dan wel met balletjes'
 was de conclusie van Joep Habets (eetschrijver) op zoek naar de tomatensoep van weleer. 



Ingrediënten:
1 gesnipperde middelgrote ui
1 gesnipperd teentje knoflook
 1 eetlepel olie
2 blikken hele tomaten (totaal 800 gram) bijv. Pomodoro S. Marzano van Mutti
8 in reepjes gesneden gedroogde tomaten
 0,4 l runderfond (of bouillon van kip of groente)
2 laurierblaadjes
1 takje tijm
een takje lavas (als het te krijgen is) of een takje selderij
peper en zout
150 gr rundergehakt
broodkruim
1 el koffiemelk
Peterselie
Nootmuskaat
Peper en zout



Bereiding:
  1. Laat 1 gesnipperde middelgrote ui en de knoflook met 1 eetlepel olie in een soeppan op een laag vuur zacht worden. Voeg voor ruim 1 liter soep 2 blikken hele tomaten (totaal 800 gram) en 8 in reepjes gesneden gedroogde tomaten toe. Laat ze een minuut of 5 stevig pruttelen.
  2. Giet er 0,4 l runderfond (of bouillon van kip of groente) bij. Laat de soep drie kwartier zachtjes trekken met 2 laurierblaadjes, 1 takje tijm en een takje lavas (als het te krijgen is) of een takje selderij. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  3. Meng ondertussen van 150 gram rundergehakt, met 1,5 eetlepel broodkruim, 1 eetlepel koffiemelk, 1 eetlepel fijngeknipte platte peterselie, peper en zout naar smaak en royaal geraspte nootmuskaat. Draai er kloeke balletjes van, met een doorsnede van 1,5 cm. Gaar ze in zacht borrelend licht gezouten water.
  4. Vis de kruiden uit de soeppan. Pureer de rest met een staafmixer tot een rulle soep. Voeg eventueel nog wat bouillon toe als de soep te dik is. Voeg de gehaktballetjes toe. Warm de soep nog even door en serveer hem met eventueel  reepjes basilicumblad.


maandag 9 maart 2015

Schorseneren met zeebaars- of doradefilets




Ingrediënten voor 2 personen:
2 dikke zeebaars- of doradefilets
400 g schorseneren, schoongemaakt
4 teentjes knoflook, fijngehakt
2 sjalotten, fijngehakt
1 glas witte wijn

Bereiding:
  1. Was de schorseneren en maak ze schoon zoals je asperges schoonmaakt. Leg ze gelijk in water met citroen of azijn, tegen het verkleuren. Trek eventueel een huishoudhandschoen aan of doe een plastic zakje om je linkerhand – als je rechts bent. Je kunt de schorseneren  ook wassen, koken en daarna het velletje eraf trekken.
  2. Houd de dikste schorseneer apart. Snijd de andere schorseneren in stukken van 5 cm. Dep goed droog met een theedoek.
  3. Fruit de knoflook en sjalotten in een flinke scheut olijfolie. Voeg de schorseneren toe en bak 5 minuten. Giet er de wijn en een glas water bij, tot de groente net onderstaat. Voeg zout en peper toe, leg het deksel op de pan en laat ongeveer 25 minuten koken. 
  4. Haal het deksel van de pan en laat doorkoken tot het vocht grotendeels is verdampt en er een sausje overblijft.
  5. Kerf de visfilets  aan de velkant een paar keer in en wrijf in met olie, peper en zout. Leg met de velkant naar boven in een ovenschaal en bak 8 – 10 of langer minuten in de oven op 180 °C tot het visvlees niet meer doorzichtig is
  6. Maak van de achtergebleven schorseneer met een dunschiller dunne slierten. Bak deze in olijfolie lichtbruin. Breng op smaak met zout en peper. Laat uitlekken op een velletje keukenpapier.
  7. Verdeel de gestoofde schorseneer over twee borden en giet het sausje erover. Leg de vis erop. Garneer met de krokant gebakken schorseneer.


Ik heb voor het opdienen het vel verwijderd.

De krokante chips van schorseneren waren erg lekker.

Recept uit 

donderdag 5 maart 2015

Kippensoep met gember en spinazie



Pascale Naessens, fotomodel, presentatrice, tv kok is de best verkopende culinaire auteur in België. Ze creëert gezonde en makkelijk te bereiden maaltijden, zoals deze smakelijke soep.


Ingrediënten voor 2-3 personen:
2 kippenbouten
2 drumsticks
5 cm gember, in heel dunne plakjes
½ rode chili, in fijne ringetjes
1 zoete rode paprika, in ringen
100 g shiitake
200 g spinazie
sap van ½ citroen
6 teentjes knoflook, schil verwijderd
4 el sojasaus

Bereiding:
  1. Breng anderhalve liter water aan de kook.
  2. Snijd het vet weg van de kippenbouten.
  3. Verwijder van de shiitakes alleen het onderste harde stukje van de steel.
  4. Doe alle ingrediënten in het kokende water, behalve de spinazie en het citroensap.
  5. Breng op smaak met flink wat zwarte peper.
  6. Voeg na 45 minuten koken de spinazie toe. Zodra die een beetje geslonken is, voeg je een beetje citroensap toe.
  7. Laat nog 5 minuten koken en serveer.
Ze zegt niet dat je het vlees van de botjes moet halen. Ik vond het wel wat eleganter om het zonder bot op te dienen.
Niet helemaal culinair correct, maar ik deed er een maggiblokje door.



Recept van Pascale Naessens uit haar kookboek


'De belangrijkste regel is: meng geen koolhydraten met eiwitten.'