zaterdag 30 april 2011

Italiaanse artisjokjes met uitjes en witte wijn

Mmmm.. volgende dag nog lekkerder op kamertemperatuur als antipasto

Ingrediënten:
1 bosje kleine artisjokken
200 gr kleine uien
1,5 dl droge witte wijn
pikant pepertje
3 ansjovisfilets op zout
1 el kappertjes
1 teentje knoflook
5 zwarte olijven met pit
olijfolie
peterselie

Libanese geroosterde paprikapesto Muhammara



Lekker bij chips, bij vlees, bij alles
Ingrediënten:
3 grote rode paprika’s
4 teentjes knoflook
50 gr. walnoten
¾ tl gemalen komijn
volle eetlepel  granaatappelmelasse
1 kleine ui
zout
¼ cup olijfolie

vrijdag 29 april 2011

Zeebaars met catalogna


Ingrediënten:
Zeebaarsfilets
Gehakte hazelnoten
een struik catalogna
olijfolie
knoflook
pepertje
citroensap

woensdag 27 april 2011

Jamie Oliver's varkensrollade uit de oven met tutti frutti

Het oorspronkelijke recept is met vijgen - dit is met tutti frutti
Ingrediënten:
1 ongekruide varkensrollade van 1,5 kg
olijfolie
2 rode uien, gepeld en in ringen gesneden
2 tenen knoflook. gepeld en in plakjes gesneden
peper en zout
klein bosje verse tijm
boter
6 vijgen, gehalveerd
(of tutti frutti)
2 wijnglazen Marsala
275 ml kippenbouillon
Eventueel 3 eetlepels crème fraîche

Mini kalfsschnitzels uit Rome



Saltimbocca al la Romana

Ingrediënten:
2 kalfsoesters
salieblaadjes
Parmezaanse of andere gedroogde ham
1 teentje knoflook
1 glas witte wijn
olijfolie

Siciliaanse spinazie

Spinaci con pinoli


Ingrediënten voor 2-4 personen:
700 gram spinazie
20 gram rozijnen
3 eetlepels olijfolie
2 tenen knoflook
20 gram boter
20 gram pijnboompitten
zout
1-2 eetlepel citroensap

zondag 24 april 2011

Asperges met goedgelukte Hollandaise saus


Heerlijke asperges uit Grubbenvorst gekregen. Met asperges is het net als met wijn: de grondsoort is belangrijk. Wat mij betreft mogen de asperges uit Grubbenvorst de Europees Beschermde oorsprongsbenaming krijgen. Het koken van asperges is simpel. 10 minuten zachtjes koken, dan het vuur uitzetten en de asperges tot gebruik in het water laten staan.

Ik heb al heel wat Hollandaise sauzen gemaakt: in een pannetje, met de mixer, met eiwit, in de magnetron, maar deze lukt het beste:

Ingrediënten voor Hollandaise saus voor 2 pers.:
125 gram boter
1 eidooier
1 el water
1 el citroensap
peper en zout
  

Gambas al ajillo

Ingrediënten:
Gamba's
Olijfolie
Knoflook
Gedroogd pepertje
Peterselie

IJskoude gazpacho


Snelle manier om gazpacho te maken en ook lekker
Ingrediënten voor 2 pers:
1/2 komkommer, in grove stukken
1 gegrilde paprika uit pot (Lidl)
1 tomaat, in stukken
enkele ijsblokjes
250 ml tomaat-groentesap (pak 1 liter)
1 el olijfolie
1/2 el rode-wijnazijn
piment d’Espelette
bieslook

zaterdag 23 april 2011

Doperwten & munt frittata

Frittata coi piselli, bereid op de manier van de Veneto-streek.
Ingrediënten:
30 gr. boter
1 kleine ui, gehalveerd, in dunne ringen
250 gr. doperwten (vers of diepvries)
6 eieren
1 el gehakte peterselie
2 el gehakte munt + takjes munt ter garnering
2 1/2 el geraspte Parmezaanse kaas
1 el olijfolie

vrijdag 22 april 2011

Op de huid gebakken zeebaars


Ingrediënten:
1 à 2 zeebaarsfilets p.p.
Tomatengarnituur:
ontvelde, schoongemaakte en fijngehakte tomaten
olijfolie
fijngehakte tenen knoflook
peper en zout
kappertjes
groene kruiden, zoals munt, peterselie, basilicum
Verder:
Groene asperges

maandag 18 april 2011

Puntpaprikasoep met sinaasappel

Heerlijk geconcentreerde soep, kan zowel koud als warm gegeten worden
Ingrediënten voor 4-5 personen:
6 puntpaprika’s
1 flinke ui of 2 kleinere,
1 teentje knoflook,
3 el olijfolie
1 pak tomaten in blokjes
4 dl groente- of kippenbouillon (uit een pot)
rasp en sap van 1 (onbespoten) sinaasappel
evt. dragon of basilicum

Kipkerriesalade

Salade van soepkippenvlees
Ingrediënten:
vlees van een halve, gare soepkip
100 gram gewassen gele rozijnen
50 gram geschaafde amandelen, hazelnoten of pijnboompitten
voor de dressing
1 sjalotje, fijngesnipperd
1 eetlepel kerriepoeder
2 of 3 knoflooktenen uit de knijper
1/2 theelepel cayennepeper
witte peper en zout naar smaak
1 deciliter mayonaise
1/2 deciliter yoghurt
1 eetlepel olie

zondag 10 april 2011

Cime di rapa met ei en cime di rapa met pasta

Cime di rapa met gepocheerd ei en met rotelle

Vandaag twee recepten met cime di rapa oftewel brocoletti gemaakt. Eén met en één zonder koolhydraten.

Ingrediënten :
Cime di rapa
Orecchiette (ik heb hier rotelle gebruikt)
of 1 ei
olijfolie
knoflook in plakjes
verkruimeld droog pepertje
Eventueel geraspte pecorino of gebakken paneermeel.


Voorbereiding pastagerecht:
Maak de cime di rapa schoon. Trek de blaadjes los van de stelen en verwijder de draden van de buitenste stelen. Snijd de dikke stelen in de lengte in vieren. Snijd de stelen vervolgens in stukken van ca.10 cm.
Voorbereiding eigerecht:
Laat de stengels heel.

Bereiding:
  1. Giet kokend water uit de waterkoker in een grote pan en doe hier de gesneden cime di rapa en de orecchiette bij. (Dit is een klassieke combinatie uit Puglie).
  2. Zet bovenop de pan een vergiet en doe hier de hele stengels voor het eigerecht in.
  3. Zet een grote koekenpan op het vuur. Giet hier olijfolie, knoflook en verkruimelde droge pepertjes bij en laat langzaam trekken.
Eigerecht:

  • Zet een andere koekenpan met water op het vuur en zodra je belletjes op de bodem ziet, doe je voorzichtig het ei erin. Zet de kookwekker op 1 minuut. Doe dan het vuur uit en laat de pan 10 minuten staan.
  • Doe de geblancheerde en uitgelekte stengels cime di rapa in de koekenpan met olie en roer even goed door de smaakstoffen. Leg de cime op een voorverwarmd bord.
  • Schep voorzichtig het ei op het bord met de stengels cime di rapa.

4. Doe vervolgens de uitgelekte pasta met cime in dezelfde koekenpan en roer om.
5. Schep over op bord en serveer met eventueel kaas of gebakken paneermeel.




zaterdag 9 april 2011

Ottolenghi's salade van lof, halloumi en granaatappel






Een heerlijke salade van zoete granaatappel, zoetzure siroop, bittere lof en walnoten. Een recept van de meester in het bedenken van maaltijden zonder vlees  Yotam Ottolenghi

Voor 4 -6 personen.
Ingrediënten voor de salsa:*
  • 1 à 1,5 granaatappel
  • 50 gr walnoten, licht geroosterd en grof gehakt
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 el rode wijnazijn
  • 1 el granaatappelmelasse, bijv. 1&1 uit Iran
  • 2 el olijfolie
  • 1 ½ tl suiker
  • zout en peper
  • verse koriander
Verder:
  • 250 gr halloumi in plakken van 1 cm
  • 2 struikjes witlof en 2 roodlof, in de lengte in kwarten gesneden
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereiding:
Begin met de salsa.
Neem een diep bord en sla daarboven met een houten lepel de pitjes uit de granaatappel.
Voeg alle andere salsa ingrediënten daarbij, maar houd een beetje koriander apart voor de garnering.
Verder:
Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan en bak de plakken halloumi aan elke kant goudbruin. Haal ze uit de pan en houd ze warm.
Bak in dezelfde olie de lof, voeg suiker, zout en peper toe. Laat iets kleuren.
Schik de lof en de halloumi op een schaal en lepel de dressing erover. Garneer met de rest van de koriander.



Deze salsa smaakt ook lekker bij aubergine, gekookte witte bonen, als antipasto en op een bruschetta.

Jamie Oliver's Daurade met lekkere gekarameliseerde venkel


Ingrediënten:
1 grote venkel of 2 kleintjes in parten gesneden; groen apart
40 gram boter
olijfolie
-
2 daurades (dorades), ingesneden
1 knoflookteen, gehakt
1 chilipepertje, fijngesneden
1 citroen, rasp en plakjes

Jamie Oliver's 30 minute meals komkommersalade


Ingrediënten:
10 zwarte olijven met pit
2 el balsamicoazijn
4 el olijfolie
sap van 1/2 citroen
1 komkommer
2 lenteuitjes
zout en peper
1 chilipepertje
munt

donderdag 7 april 2011

Scaloppine met citroen


Ingrediënten:
400 gr kalfsoester
1 citroen
4 el bouillon (kip- kalfs- of groentenbouillon)
platte peterselie
1 eetlepel bloem
boter
olijfolie, zout peper

Spaanse eieren uit de oven

De originele huevos a la flamenca is met sofrito, deze is met rauwe tomaat en ui gemaakt.
Ingredïenten p.p.
1 ei
1 sjalotje, gesnipperd
1 tomaat of 1/2 grote, ontveld en in blokjes
chorizo of serrrano ham in stukjes
mespunt paprikapoeder
doperwtjes uit de diepvries
peper en zout
evt. geroosterde paprika uit pot
olijfolie

Bereiding:
Schenk een scheutje olijfolie in een vuurvast schaaltje en schik daarop alle ingrediënten behalve het ei.
Breek voorzichtig het ei erboven en zet 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 gr.

dinsdag 5 april 2011

Preirijst met citroen

Lekker bijgerechtje bij vis
Ingrediënten voor 2 personen:
2 preien
1 glaasje ( 1,5dl) Italiaanse of Spaanse rijst
citroen
olijfolie

Bereiden:
  1. Snijd de preien (donkergroen blad verwijderen) in de lengte doormidden en snij ze daarna in dunne plakjes.
  2. Doe ze in een koekenpan met 3 glaasjes water en kook de prei in ongeveer tien minuten.
  3. Gooi er dan de rijst, het citroensap en de olie bij en kook zachtjes, met deksel op de pan, tot de rijst gaar is.
  4. Giet er eventueel nog wat meer water bij, het moet een vochtig gerecht zijn.
  5. Proef op zout en maal er royaal peper overheen.

maandag 4 april 2011

Spaanse bloemkool met tomaat en komijn


Ingrediënten:
500 gr bloemkool, in kleine roosjes
6 el olijfolie
1 ui, fijngehakt
zout en zwarte peper
2 teentjes knoflook, fijngehakt
4 tomaten, ontveld en grof gesneden
2 el komijnzaad
30 saffraandraadjes, opgelost in 2 el heel water
1 el grofgesneden platte peterselie

Bereiding:
  1. Verhit de olie op middelhoog vuur en voeg de ui met een snufje zout toe. Bak ongeveer 10 minuten en roer af en toe, tot de ui gaat karameliseren.
  2. Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten.
  3. Roer er de tomaten en het komijnzaad door en bak nog eens 5 minuten.
  4. Voeg de opgeloste saffraan toe en de bloemkool, peper en zout, roer goed en doe het deksel op de pan. Laat 10-20 minuten sudderen, af en toe roeren.
  5. Voeg de grofgesneden peterselie toe en serveer op kamertemperatuur.

Recept van Casa Moro

zondag 3 april 2011

Jamie's tomatensalade uit Andalusië


Ingrediënten:
Tomaten
Chorizo
Lente-ui
Zwarte peper en zout
Olijfolie
Sherry-azijn
Knoflook
Peterselie

Bereiding:
  1. Snij de chorizo in stukjes en bak ze in een diepe laag olie in een (steel-)pannetje.
  2. Snij de tomaten in 'ambachtelijke' stukken en leg ze in een schaal.
  3. Neem een bosje lente-ui en snij ze in ringetjes. Doe ze bij de tomaten.
  4. Neem een flinke bos peterselie, draai 'een sigaar' van de blaadjes en snij grof. Doe ook in de schaal.
  5. Maak op smaak met peper, zout, olijfolie en azijn.
  6. Snij 2 knoflookteentjes in schijfjes en voeg ze toe aan het pannetje met chorizo.
  7. Giet er een scheut sherry-azijn bij en laat uitpruttelen.
  8. Schenk de chorizo en de knoflook over de salade, met een beetje van de warme olie.
De rest van de olie kan bewaard worden in een jampotje en later gebruikt worden over een pizza of voor het bereiden van kip.

Uit Jamie Does Andalucia.

Kippensoep met garnituur


Tot nu mijn lekkerste kippensoep
Ik had steeds moeite om een kippensoep met smaak te bereiden, deze keer is het aardig gelukt. Ik heb hem gemaakt van een een gegrilde kip van de poelier. De eerste dag heb ik van de kippenborst een kip-kerrie slaatje gemaakt:
Kip-kerrie salade met mandarijntjes
En de tweede dag kippensoep naar een recept van Joep Habets, maar natuurlijk de bereidingstijd aangepast omdat de kip al gaar was. Dit is het originele recept voor kippensoep van een soepkip:

Ingrediënten voor 2 liter soep:
1 soepkip
1 stukje foelie
2 laurierblaadjes
2 paar takjes tijm
6 gekneusde zwarte peperkorrels
1 grote ui in kwarten
1 kleine winterwortel
3 preien
3 stengels bleekselderij
50 g vermicelli
3 eetlepels fijngeknipt selderijblad
peper en zout
eventueel een kippenbouillonblokje

vrijdag 1 april 2011

Boston Beans - Bonen met stroop


Ingrediënten:
400 gram witte bonen
150 gr bacon
1 ui, fijngesneden
30 ml stroop
zout en peper
1 tl mosterdpoeder
80 ml ketchup
10 ml worcestershire sauce
25 gr bruinesuiker