woensdag 31 maart 2021

Pintxos, hapjes uit Baskenland


Mijn zus vertelde dat ze deze pintxos gemaakt had en zó lekker waren. En inderdaad, het is wel een beetje werk, maar heel erg de moeite waard. De dressing kan je lang van tevoren klaarmaken. Mijn uitvoering is nogal slordig, ook al omdat ik geen rolletje geitenkaas had, maar andere verse geitenkaas.

Afb. van het blog van mijn zus LeblogdeClementine


Ingrediënten:

  • 1 rol geitenkaas, 180 g
  • 8 sneetjes baguette
  • 2 tomaten
  • ¼ bosje bieslook
  • 1 teentje knoflook, ontkiemd
  • fijn zout, versgemalen witte peper
Voor de dressing:
  • 40 cl extra olijfolie van eerste persing
  • 15 cl sherry azijn
  • 30 g geroosterde sesamzaadjes
  • ½ rode paprika
  • 1 groene peper
  • 1 ui
  • fijn zout
  • Espelettepeper


Bereiding:

  1. Rooster de sneetjes brood in de oven op 150° tot ze een mooi bruin zijn.
  2. Wrijf ze vervolgens lichtjes in met het gepelde en gehalveerde teentje knoflook
  3. Snijd de uiteinden van het kaasje weg en snijd de rol in 8 plakken
  4. Dompel de tomaten ongeveer 20 seconden in kokend water, daarna in ijswater, verwijder vervolgens het vel met een schilmesje en verwijder de zaadjes. Snijd ze in piepkleine blokjes (brunoise). Voeg een scheutje olijfolie toe, de gesneden bieslook en breng op smaak met fijn zout en versgemalen witte peper
  5. Verwijder met een dunschiller het vel van de groene peper en de rode paprika voor een betere spijsvertering. Snijd ze in brunoise.
  6. Pel de ui, snij alles in piepkleine blokjes (brunoise)
  7. Giet de sherryazijn in een mengkom en klop er een scheutje olijfolie door
  8. Voeg de brunoise van paprika en ui, sesamzaad, zout en peper van Espelette toe. De vinaigrette moet karakter hebben
  9. Laat de vinaigrette een paar uur in de koelkast marineren, hierdoor 'garen' de specerijen en wordt het lekkerder
  10. Doe de plakjes kaas een paar seconden in de magnetron zodat ze lichtjes smelten
  11. Om de tapas te presenteren, leg je de sneetjes geroosterd brood op een schaal, leg je een dun laagje tomatenbrunoise op het brood, het plakje geitenkaas, vervolgens doe je er de paprikavinaigrette over en eindig je met de fijngehakte bieslook.


zaterdag 20 maart 2021

Broodbol met Tonijnsaus, Bacon en Rucola




Onze Limburgse Janneke Philippi doet voor mij niet onder aan menig beroemde televisiekok. Haar recepten zijn onder meer te lezen in Albert Heijn kookboeken, maandelijks in  Delicious en natuurlijk haar eigen kookboeken. Kijk maar eens op haar website Studiophilippi.
 

"De Italiaanse klassieker van kalfsvlees met tonijndressing, vitello tonnato, ken je waarschijnlijk wel. Ik vind ‘m heerlijk, niet in de laatste plaats door de romige tonijndressing. Die smaakt minstens zo goed op sandwiches en knapperig brood. Meestal maak ik meteen een dubbele portie. Je kunt de tonijndressing prima in een jam- of weckpot in de koelkast bewaren."

Het recept is voor een groot rond brood dat je naderhand in porties snijdt, wat me heel leuk lijkt, voor mij alleen is dat een beetje veel en heb ik een triangelbroodje gebruikt.

Ingrediënten voor 6-8 personen:
  • 1 ongesneden broodbol (van circa 400 gram)
  • 150 gram tonijn in olijfolie (blikje)
  • 1 ansjovisfilet in olijfolie (blikje)
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels witte wijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 gram bacon, in plakjes
  • handvol rucola
  • 1 rode ui, in flinterdunne ringen
  • 2 stengels bleekselderij, in boogjes
  • 2 theelepels kappertjes, grofgehakt
Bereiding:

Pureer de tonijn met de ansjovisfilet en de mayonaise met de staafmixer. Verdun de dressing met de wijn en breng op smaak met zout en peper. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de plakjes bacon knapperig uit.

Snijd de broodbol open. Besmeer de onderste helft royaal met de tonijndressing. Beleg het brood met de rucola, de ui, de bleekselderij en de bacon. Strooi de kappertjes en peper naar smaak erover.

Dek af met de bovenste helft van het brood en snijd de bol in mooie punten.



Janneke ziet er nu een stuk leuker uit, maar dat Limburgs in deze video heeft ook wel wat

vrijdag 19 maart 2021

Ananascarpaccio met verse Munt van Jamie Oliver

 


Een heel lekker recept met verassende smaken van Jamie Oliver uit 



Ingrediënten:

  • 1  bos verse munt (30 g)
  • 1  rijpe ananas
  • 100 g blauwe bessen
  • 4 el Griekse kokosyoghurt
  • 1  limoen

Bereiding:

Pluk de muntblaadjes. Houd een paar mooie kleine blaadjes apart en doe de rest in een vijzel. Wrijf de blaadjes tot een pasta en doe er 1 of 2 eetlepels extra vergine olijfolie door om er een muntolie van te maken. 

Snijd de kroon en de onderkant van de ananas, zet hem rechtop en verwijder de stekelige schil. Snijd de vrucht in de lengte in kwarten, verwijder de harde kern en snijd het vruchtvlees in de lengte in flinterdunne plakjes. Leg de plakjes op een grote schaal of verdeel ze over individuele borden. Neem de tijd om alle blauwe bessen doormidden te snijden (ik gebruikte blauwe druiven) en strooi ze over de plakjes ananas.

Marmer de yoghurt met een scheutje van de muntolie (bewaar de rest voor een ander recept) en schep kloddertjes op het fruit. Rasp de limoenschil erover en besprenkel met het sap. Snijd de apart gehouden muntblaadjes in dunne reepjes, strooi ze over het fruit en besprenkel met een paar drupjes extra vergine olijfolie,  (en ik deed er een paar korreltjes zout over, zoals ze in Azië doen).

Kokosyoghurt vond ik bij AH, maar ik vond hem niet echt kokosachtig smaken. De volgende keer maak ik hem zelf met een blikje dikke kokosmelk.

dinsdag 16 maart 2021

Yakisoba



Het recept heb ik van de leuke site met Japanse recepten Proef Japan. Over Yakisoba staat er: 

"De chefs bakken deze lekkernij van gemengde noedels en groente (en vaak nog wat garnaal, varkensvlees of kip) voor je neus op een grote plaat en doordrenken ze de yakisoba met speciale yakisobasaus. Yakisoba is ook nog eens een goede manier om van restjes groente af te komen aan het einde van de week. En omdat je er niet lang voor in de keuken hoeft te staan, is het perfect op een drukke werk- of schooldag."

Ik had niet de juiste noedels en heb ik hiervoor udon noodles genomen, ramen zou ook  kunnen, en verder de groenten die ik in huis had.


Ingrediënten:

  • 100 gr ongekookte gele noedels (bami - géén soba)
  • 50 gr shiitake
  • 1/2 ui
  • 1 peen
  • 2 bosuien
  • 4 grote slabladen (ik gebruikte Chinese kool)
  • 300 gr spek/garnaal/kip/tofu/vleesvervanger
  • 50-75 ml kant-en-klare Yakisoba saus (ongeveer een derde van een fles Otafuku Yakisoba Sauce)

Of als je de saus zelf wilt maken:

  • 1 el suiker
  • 1 el ketchup
  • 1 el  oestersaus
  • 1 el sojasaus
  • 2 el (vegan) Worcestersaus
Optioneel:
  • Benishoga (gepekelde rode gember)
  • Aonori (gedroogd zeewier)


Bereiding:

1. Bereid de noedels volgens de verpakking en zet deze opzij

2. Snijd de groente naar keuze in grove stukken, maar bewaar dungesneden ringetjes bosui apart

3. Meng eventueel de ingrediënten voor de saus en zet opzij

4. Verhit in een pan de proteïne naar keuze (vlees/vis/vervanger/etc.)

5. Voeg de groente toe aan de pan en bak tot gaar

6. Voeg de noedels toe, samen met de saus en wok tot alles goed met elkaar vermengd en verhit is

7. Serveer de yakisoba in kommen en strooi de bosui eroverheen.


Voeg optioneel nog een beetje aonori en benishoga toe.

Verder serveerde ik er nog een stukje kabeljauw bij, dat een half uur gemarineerd was in een met 3 eetlepels water opgelost Vietnamese visbouillonblokje - ik vond het heel lekker - en daarna in de pan tot de bouillon verdampt is.




OPMERKINGEN

Het makkelijkste is om de Yakisoba in een grote (wok)pan te maken. Yakisoba is snel te maken, en ook prima nog een dag of twee later weer op te warmen. Het invriezen gaat echter wel wat lastig dus maak niet al te grote porties!

Ik had dus extra veel gemaakt om later een makkelijke dag te hebben.. Niet gelukt, veel te lekker, alles opgegeten.




zondag 14 maart 2021

Hapje met Gerookte Forel en Zoetzuur


 


Ingrediënten
  • 1 kleine rode ui, in dunne ringen
  • 1 zure augurk, in dunne plakjes
  • 75 g MonChou
  • 75 g crème fraîche
  • 2 takjes dille, de helft fijngehakt
  • 100 g gerookte forelfilet
  • 1 el citroenolie
  • 1 tl mierikswortel
  • paar blaadjes little gem, fijngesneden
  • Stokbrood (of flammkuchenbodem)


Bereiding:

Meng de ui met de augurk en enkele eetlepels augurkennat en zet afgedekt weg.

Roer de MonChou los met de crème fraîche (houd 1 eetlepel crème fraîche achter) en meng de fijngehakte dille erdoor.

Verdeel dit mengsel in een dun laagje over de sneetjes stokbrood. Verdeel de vis er in plukjes over en besprenkel met citroenolie.

Pluk de overige takjes dille en meng met de sla door het ui-augurkmengsel.

Meng de mierikswortel met de overige crème fraîche. Schep dit over de sneetjes (geroosterd) brood en bedek met het slamengsel. Serveer meteen.


Recept Sligro

donderdag 11 maart 2021

Aubergines met Honing en Burrata


Aubergines met honing kende ik uit de Andalousische keuken, zoals deze heerlijke krokante sticks of deze gebakken plakken met honing-tijm dressing. Dit recept komt uit Italië is met honing en burrata of mozzarella.

Ingrediënten:

  • 4 bolletjes burrata (of mozzarella plus 175-200 ml slagroom)
  • 175-200 ml slagroom
  • 3 aubergines (ca. 750 g)
  • olijfolie
  • 3 eetlepels geurige vloeibare honing, bijv. oranjebloesem- of acaciahoning
  • 1½ eetlepel wijnazijn
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 4 sneetjes bruschetta, voor erbij

Bereiden:

Als je geen burrata kunt vinden en mozzarella gebruikt, snijd ze dan in plakken, doe ze in een kom met de slagroom, voeg wat zout toe en wentel de plakken zodat ze rondom met slagroom zijn omhuld.

Schil de aubergines en snijd ze over de lengte steeds in 4 plakken. Leg deze op een bakplaat die is bekleed met aluminiumfolie en vet ze licht in met olie. Rooster ze onder een hete grill 8-10 minuten tot ze gaar en lichtbruin zijn; keer ze eenmaal. Bestrooi ze met zout en laat de plakken afkoelen. 

Verdeel de kaas over afzonderlijke borden. Schik 3 plakken aubergine op elk bord. Roer de honing en azijn goed glad en smeer een beetje ervan op elke plak. Bestrooi ze met heel weinig zout - het geheim is een goed evenwicht te krijgen tussen zoet, zuur en hartig.

Sprenkel nog een beetje olijfolie over de burrata. Serveer de burrata met de bruschetta apart erbij.




Claudia Roden schrijft:

De burrata van Apulië is een hemelse peervormige zak van koemelkmozzarella gevuld met een mix van room en draderige resten kaasstremsel.  Als u ze niet kunt krijgen, is mozzarella een goed alternatief, liefst buffelmozzarella die in een slagroombad heeft gelegen, zoals in onderstaand recept. Eet hem met een bergje slablaadjes en cherrytomaatjes die met extra vergine olijfolie zijn besprenkeld, en met gesnipperd basilicum of munt en wat zout zijn bestrooid. Maar u moet hem zeker eens proberen met de aubergines met een mengsel van honing, azijn en zout zoals in dit recept.

zondag 7 maart 2021

Tik Tok Pasta met Feta uit de Oven




Toen het recept van de  Finse Jenni Häyrinen  later bij de Amerikaanse foodblogster MacKenzie Smith (@grilledcheesesocial) terechtkwam, ging de bal verder rollen. Smith vertaalde het recept naar het Engels, en ook de Verenigde Staten waren adept. Daarna bereikte de hype zijn hoogtepunt, nadat Smith het recept op sociaal videoplatform TikTok besloot te delen. Het kreeg 46 miljoen views. 

Ingrediënten:

- 450 g korte pasta (naar keuze)
- 1 blok (200 g) feta
- olijfolie
- 1 rode peper of gedroogde pepervlokken
- 500 g kerstomaatjes
- 4 teentjes knoflook (optioneel)
- handvol verse basilicum
- peper
- zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe een plak feta in een ovenschaal, leg de tomaatjes er omheen. Sprenkel er een beetje olijfolie  overheen, bestrooi met versgemalen peper.

Bak 30 minuten in de oven. Prak de feta met de tomaatjes. 

Kook de pasta beetgaar en meng dat door de pasta.

Bestrooi met basilicum, peterselie of ander tuinkruid, maar dat hoeft niet.





dinsdag 2 maart 2021

Amarenen-kersen clafoutis

 



De clafoutis maakte ik met een pot amarenen kersen die Lidl regelmatig tijdens de Italiaanse verkoopt.

Het basisrecept voor de clafoutis is van Cees Holtkamp, die het een uitdaging vindt om zo min mogelijk bloem te gebruiken. In plaats van 100 gr suiker gebruikte ik 50 gr suiker en dat was zoet genoeg.



Ingrediënten

  • 200ml melk
  • 200ml slagroom
  • 3 eieren
  • 30g patentbloem
  • 50g suiker
  • 1/2 vanillestokje
  • mespuntje zout
  • 1 pot amarenen kersen, uitgelekt


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 210C graden of 190C hetelucht  en vet een ovenschaal in met boter. Klop in een kom de melk met de room en de eieren luchtig. Meng in een andere kom de bloem met de suiker, het merg van het vanillestokje en het zout. Klop dit door het ei-roommengsel.

Verdeel het fruit over de bodem van de ovenschaal en giet het room-eimengsel beslag erover. Bak de clafoutis 15à 25 minuten tot deze goudbruin van kleur is. Als je er een mesje in steekt  en het schoon uit het lichtste deel van het gebak komt, is het goed. Bestrooi met poedersuiker voordat je hem warm serveert. (Ben ik vergeten)  Restjes kun je koud eten of in de oven opwarmen.


Ik gebruikte een schaal van 22 x 15 cm. Van het restje beslag dat ik overhield maakte ik een paar dagen later een  clafoutis met schijfjes appel en verbrokkelde amaretti koekjes,



maandag 1 maart 2021

Pasta met Pesto, Sperziebonen en Aardappels

 


Alle ingrediënten, inclusief de trofie, de burrata en de verse pesto zijn van de aanbiedingen van Lidl uit de aanbiedingen van deze (Italiaanse) week.

Ingrediënten voor 8 personen:

  • 2 grote aardappels
  • 250 gr sperziebonen
  • 600 gr trofie, of een andere korte, dunne pasta
  • 300 gr groene pesto
  • 160 gr burrata, in stukken gescheurd
  • 20 basilicumblaadjes
  • snufje piment d'espelette, of pikant paprikapoeder
Bereiding:
  1. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1 cm. Kook ze 8 minuten in gezouten, kokend water. Haal ze met de schuimspaan uit de pan en dompel ze meteen onder in ijskoud water.
  2. Snijd de uiteinden van de sperziebonen. Blancheer ze 4 minuten in het gezouten, kokende water. Giet ze af en dompel ze in ijskoud water.
  3. Kook de trofie 8 tot 10 minuten (of volgens de verpakking) in gezouten, kokend water in een grote pan. Giet de pasta af maar bewaar wat van het kookvocht. Doe de pasta terug in de pan en meng met de groene pesto. Voeg indien nodig een beetje kookvocht toe.
  4. Schep de met pesto omhulde pasta op borden, verdeel de aardappelblokjes en de sperziebonen over de borden. Leg de burrata stukjes erop en strooi de basilicumblaadjes en piment d'Espelette over.
Het smaakte prima.

Recept uit Koken en Genieten.

Kliekje pasta? Paar geklutste eieren erdoor en een omelet bakken.