zondag 30 juni 2019

Gekarameliseerde Paprika's en Pepers met Knoflook


Als je niet van pikante pepers houdt kun je de zaadjes verwijderen of alleen milde pepers gebruiken. Houd rekening met een oventijd van 2-2½ uur.

Ingrediënten voor 8 hapjes.
+ 1,5 kg rode paprika's of puntpaprika's
200 à 250 gr rode pepers zoals cayennepeper of gemengde rode pepers.
8 knoflooktenen, gepeld
ruim 1 dl olijfolie
snuf suiker
zout en peper
2 el rode wijnazijn

Bereiding:
Verhit de oven voor op 150 graden.

  1. Leg de paprika's, pepers, knoflooktenen, olijfolie en suiker op een bakblik en meng. Bestrooi met zout en peper.
  2. Rooster de paprika's en pepers, schud ze elke 30 minuten of zo om, tot ze volkomen zacht zijn en hier en daar beginnen te karameliseren, 2-2½ uur. laat afkoelen, voeg de azijn toe en meng. Serveer met stukjes stokbrood of geroosterd brood.


De paprika's en pepers kunnen een week van tevoren geroosterd worden. Bewaar ze in de koelkast maar eet ze op kamertemperatuur.

Recept Alison Roman voor Bon appétit.



zaterdag 29 juni 2019

Salade met gegrilde Abrikozen en Prosciutto van Jamie Oliver






Ingrediënten
Voor 4 personen:
8 rijpe abrikozen of perziken
8 takjes verse tijm, liefst bloeiende
Olijfolie
2 el wittewijnazijn
Extra vergine olijfolie
Een paar roze peperkorrels
½ rode ui
2 flinke handenvol slablaadjes, zoals escarole, Castelfranco of wilde rucola
4 plakjes prosciutto
1 bol mozzarella van 125 g (of feta)
1 citroen

Bereiding:

  1. Zet een grillpan op hoog vuur. Snijd de abrikozen doormidden, verwijder de pitten en maak de helften op een bord aan met de helft van de tijm en 1 eetlepel olijfolie. Leg de vruchten op de snijkant in de pan en gril ze in totaal 6 minuten, tot beide kanten licht geschroeid en gekaramelliseerd zijn. Keer ze halverwege om.
  2. Meng de azijn in een schaal met 2 eetlepels extra vergine olijfolie. Kneus de roze peperkorrels en doe ze erbij. Pel de rode ui, snijd hem in flinterdunne ringen en hussel ze door de dressing. Zoek je slablaadjes uit en scheur de grotere in stukjes. Strooi ze in de schaal, maak ze voorzichtig aan en voeg naar smaak peper en zout toe. Scheur de plakjes prosciutto in stukjes en drapeer ze losjes over de salade.
  3. Trek de bol mozzarella voorzichtig open, strooi er een snuf zeezout en zwarte peper plus wat citroenrasp over, besprenkel met een paar drupjes extra vergine olijfolie en scheur de kaas in stukjes over de salade.(Ik gebruikte feta). Leg de gegrilde abrikozen op en om de salade en bestrooi met de knapperige tijmblaadjes uit de pan en de overgebleven blaadjes en bloemetjes. Sprenkel er nog een scheutje extra vergine olijfolie over en ga aan tafel.


Recept uit Jamie kookt Italië

donderdag 27 juni 2019

Verfrissend Watermeloendrankje met zout



Je hebt nog een halve watermeloen over, wat doe je ermee? Dit dus.

Benodigdheden:
Watermeloen
Zout

Bereiding:
Snij de watermeloen in stukken en doe ze in de blender of staafmixerbeker. Zeef het vocht.
Roer er zout doorheen en serveer met ijsblokjes.*


Met een scheut tequila erdoor heb je een Salted Watermelon Margarita.

Of vries de watermeloen in en maak een watermeloen slush
https://watikgegetenheb.blogspot.com/2018/08/watermeloen-slush-met-of-zonder-rum.html




Happy Days zou Jamie Oliver zeggen.

Wanneer je zout bij smeltend ijs doet zakt de temperatuur, meen ik me te herinneren.

dinsdag 25 juni 2019

Caprese van Burrrata met Pane carasau





Een variatie op de klassieke salade uit Capri met tomaat, mozzarella en basilicum. Je hebt er pane carasau, pergamena di pane of carta di musica voor nodig. De perkamentdunne crackers die ik hier gebruikte zijn van Sligro.

Ingrediënten voor 4 personen:
4 plakken perkamentbrood
350 gr burrata
gedroogde en verse oregano
verse oregano
400 gram kerstomaatjes
20 gram kappers in zout
olijfolie
zout en peper

Bereiding:

  1. Snij de tomaatjes doormidden, doe ze in een kom en meng ze met ontzoute kappertjes, 1 el olijfolie, 2 snufjes gedroogde oregano en enkele verse blaadjes. Meng en laat rusten terwijl je de rest voorbereid.
  2. Klop 2 eetlepels olijfolie met 1 lepeltje lauw warm, zout en peper tot een licht gebonden dressing (Dat gaat heel goed met een vork).
  3. Verdeel de burrata in stukken. Breek het perkamentbrood en verdeel de stukken over de borden, afgewisseld met de tomaatjes en de burrata. Breng verder op smaak met de dressing en garneer met wat verse oregano en een draai uit de pepermolen.





Recept uit Donna Moderna


zondag 23 juni 2019

Salade met Palmharten en Citrusvruchten




Ik zie op mijn blog dat ik in 2012, 2014 en voor het laatst in 2017 iets met palmharten at. Daar tussendoor ook wel eens, maar dat was gewoon een paar palmharten uit blik met mayonaise uit een tube erover, en dat was mijn lunch. Dus blijkbaar krijg ik eens in de twee, drie jaar een drang naar palmharten. Ik kocht ze altijd bij Albert Heijn of mijn buurtsuper Jumbo maar nu waren ze uit de schappen verdwenen, zelfs bij AH XL of AH webshop. Ze zijn nog wel bij Sligro en Makro verkrijgbaar.

Dit recept Salade de coeur de palmiste & agrumes is een specialiteit van Mauritius.

Ingrediënten voor 2 personen:
200 gr verse palmhart (bij ons dus uit blik)
20 gr koriander
100 gr sinaasappelpartjes
100 gr grapefruit- of pomelopartjes 
70 gr julienne gesneden ui
35 ml olijfolie
10 ml wijnazijn
10 ml citroensap
zout en peper
rucola

Bereiding:

  1. Je begint met het dik afsnijden van de schil van de sinaasappel en van  de grapefruit en de partjes tussen de lamellen eruit te wippen.
  2. Snij de palmharten in plakjes en doe ze in een kom met de rest van de groenten
  3. Klop een dressing van de olijfolie, azijn, zout en peper en meng door de groenten.
  4. Schik rucola in een diep bord en schep er de salade op.

Geef er eventueel gegrilde gamba's bij.





zaterdag 22 juni 2019

Krokante Visfilet met Vietnamese salade




Een lichte  en frisse maaltijd voor zomerse dagen


Ingrediënten:
2 el arachide- of zonnebloemolie
4 visfilets met huid, zoals barramundi, zeebaars of zalm kan ook
Salade
1/4 Chinese kool, in reepjes gesneden
1 rode ui, dun gesneden
6 wortels
2 rawit pepers
de blaadjes van een bos koriander
de blaadjes van een bos munt
100 gr taugé
Dressing:
1 tl bruine suiker
1½ el rijstazijn
sap van 2 limoenen
1 el arachide- of zonnebloemolie
1 el vissaus

Bereiding:
  1. Dressing: Meng de ingrediënten en zet apart.
  2. Salade: Snij met een mandoline of dunschiller/kaasschaaf de wortels in linten. Meng met de overige ingrediënten en een beetje van de dressing. Verdeel de salade over de borden.
  3. Vis: Verhit de olie in een bakpan op middelhoog vuur. Bak de vis, huidzijde onder, druk de vis 2 minuten tegen de bodem van de pan, daarna nog 4 minuten tot de huid krokant en bruin is.
  4. Schik de vis op de salade en sprenkel er de rest van de dressing over.

Recept van Chef Shannon Bennett Australië.




woensdag 19 juni 2019

Kipfilet met Mozzarella




Een snel receptje, een kwartier werk of zo.


Ingrediënten voor 4 personen:
4 enkele kipfilets
2 eetlepels grove mosterd
2 bollen mozzarella (gehalveerd)
1 takje rozemarijn (naaldjes)
2 eetlepels olijfolie
1 scheutje droge witte wijn of
1 scheutje bouillon
1 theelepel boter (koud)

Voorbereiden:
Leg de kipfilets plat op een snijplank en snijd ze horizontaal in. Klap de filets open en sla ze iets platter met de zijkant van het mes. Bestrijk de filets dun met de mosterd en leg op elke filet een halve bol mozzarella. Bestrooi de mozzarella met de rozemarijn en maal er wat peper over. Klap de andere helft van de kipfilet over de mozzarella en steek het vlees vast met een paar prikkers.

Bereiden:

  1. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de kipfilets in circa 5 minuten om en om bruin. Voeg een scheutje wijn toe en laat even koken. Leg een deksel op de pan en laat de kipfilet in circa 5 minuten gaar worden. Neem de kip uit de pan en houd warm op een schaal onder een deksel.
  2. Roer de aanbaksels in de pan los en roer er een klontje boter door. Giet de saus over de kipfilets en serveer direct.
Ik vond de combinatie met mosterd niet geweldig. Je zou iets van pesto, semi-gedroogde tomaten of een blaadje salie kunnen nemen.

Recept uit Boodschappen


dinsdag 18 juni 2019

Snelle Thaise Curry met Garnalen en Sugarsnaps




Van de sambalboontjes van eergisteren bleef er nog een half blikje dikke kokosmelk over. Dit recept valt onder het hoofdstuk Snel en Lekker.

Ingrediënten:
Panang Curry Paste
Grote garnalen
sugarsnaps
kokosmelk
scheutje olijfolie
Voor erbij: rijst

Bereiding:
Zet de rijst op.
Schenk in een hete (hapjes) pan een scheutje olijfolie en los de currypasta hierin al roerend op.
Doe de grote garnalen erbij, eventueel gelijk uit de diepvries zonder te ontdooien. Meng ze door de curry pasta.
Meng er ook de sugarsnaps door en voeg de kokosmelk toe, evt. nog wat water als het te weinig vloeistof is, en laat 3 minuten sudderen.
Garneer eventueel met koriander. Nog een beetje limoensap erover.
Serveer er de rijst bij.

De  Panang Curry Paste van Nittaya is volgens mij en experts de allerlekkerste. Ik kocht ze bij Amazing Oriental.


"Deze kruidenmix is pittig van smaak. De smaak van kerrie komt het beste tot zijn recht als het kruidenmengsel eerst heet gebakken wordt met bijvoorbeeld fijngesneden ui, en daarna pas de groenten of het vlees toegevoegd worden. Thaise panang curry kenmerkt zich door zijn volle smaken en dikke structuur. Kokos melk wordt ook bij dit gerecht toegevoegd voor een fijnere smaak. Traditioneel wordt panang curry met eendenborst gemaakt. Maar panang curry kan ook heel goed met kip, varken, rund of grote garnalen bereid worden. Vegetariërs tofu gebruiken."

maandag 17 juni 2019

Sambal goreng boontjes in kokosmelk




Ik had niet verwacht dat er nog een recept voor sperzieboontjes op dit blog zou bijkomen; er staan er al 23. Dit wordt dus de 24e en is heel erg lekker.

Ingrediënten:
  • 500 gram verse sperziebonen, schoongemaakt en in tweeën gebroken.
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 2 dl dikke ongezoete kokosmelk, uit blik
  • koffielepel goela djawa of bruine suiker
  • 1 gekneusde stengel citroengras of een stuk citroenschil
  • 1 daoen salam (salaam blad)*
  • 2 ontvelde, ontpitte, kleingesneden tomaten
  • handvol seroendeng (geroosterde kokos en pinda's)
  • sambal oelek naar smaak
  • arachide- of zonnebloemolie

Bereiding:

  1. Verhit de olie in een braadpan of wok, fruit de uien er een paar minuten zachtjes in. Voeg de boontjes toe, de knoflook en als er geen kinderen mee-eten de sambal. (Anders doe je het er op het laatst door, nadat je de kinderportie eruit hebt gehaald). Roerbak nog eens drie minuten. 
  2. Doe citroengras, daoen salam en suiker erbij, en meteen daarna de kokosmelk en een scheut (halve deciliter) water. Laat alles 10 minuten stoven, schep de tomatenstukjes erdoor en laat nog een minuut doorverwarmen. 
  3. Maak op smaak met zout en voor grote mensen sambal, strooi er seroendeng over en eet er witte rijst bij.



  • * Als je geen daoen salam hebt, is het geen ramp volgens Aziatische Ingrediënten
  • Ik had nogal taaie boontjes. Daarom heb ik meer water toegevoegd en langer laten koken, totdat alle vloeistof ingekookt was. Zo werden ze erg lekker.
  • Je houdt dus een half blikje kokosmelk over. Daar kan je mooi deze snelle Thaise curry mee maken.(staat morgen op dit blog)


Recept van Sylvia Witteman gelezen in De Volkskrant

zondag 16 juni 2019

Hollandse Hotdog




Geen idee of de hype van haute dog restaurants nog bestaat of over is. De Würst vestingen van Jeroen Meus zijn failliet en The Fat Dog restaurants van Ron Blaauw zijn inmiddels ook gesloten vanwege gebrek aan goed personeel.

We maken een trendy hotdog met de beste broodjes, de beste hotdogs en Amsterdamse lokale producten.

Ingrediënten:
hotdog broodje
hotdog
mayonaise
ketchup
Amsterdamse mosterd
Kesbeke zuren (bijv. potjes kleingesneden augurken en zilveruitjes)
sla
schilfers Old Amsterdam
gebakken uitjes voor de crunch

Bereiding:
Gril of verwarm de hotdog en het broodje.
Vul het broodje met de worst en de toppings.

Recept Sligro


donderdag 13 juni 2019

Slowe Ratatouille



Ooit schreef ik hier dat ik ratatouille voortaan niet meer op de klassieke manier maar altijd in de oven zou klaarmaken. Maar nu kom ik daarvan terug. Of eigenlijk zijn ze gewoon verschillend. In de oven-versie blijft de structuur van de groenten in tact, en in deze slow cooked twee uur durende versie komen de smaken samen en lijkt het bijna een compote.

Dit recept is uit The French Menu Cookbook van Richard Olney. Hij heeft een heel precieze en uitgebreide  manier van recepten schrijven, heel wat anders dan de 50 jaar later geboren Jamie Oliver.

Ingrediënten:
500 gr witte uien
1½ dl olijfolie
4 grote stevige tomaten
500 gram paprika's (rood, geel en groen gemengd)
500 gr aubergine
500 gr courgette
6 tenen knoflook
zout
snuf cayennepeper
1 tl tijmblaadjes
bosje peterselie en een laurierblad, samengebonden
handje gehakte peterselie
vers gemalen peper

Bereiding:
  1. Pel de uien en snij ze in vieren of achten, afhankelijk van de maat. Bak de ui zacht in 80 ml olijfolie terwijl je de overige groente bereidt. Roer af en toe in de pan en laat de ui niet bruin worden.
  2. Schil de tomaten en haal ze leeg en snij elke helft in 6 tot 8 stukken. Snij de paprika's in de lengte doormidden, verwijder het steeltje en de zaden en snij ze in stukken van 1 à 1½ cm. Veeg de courgettes en aubergines af met een vochtig stuk keukenpapier en snij de uiteinden af. Snij de aubergine in stukjes van 1 cm zonder ze te schillen en snij de courgette overdwars in stukjes van1 cm, afhankelijk van de dikte. Plet de tenen knoflook met een mes, verwijder het velletje en hak ze klein.
  3. Wanneer de uien zacht en lichtbruin zijn, voeg je de paprika, aubergine, knoflook, zout en cayenne toe. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken, roer af en toe met een houten lepel en voeg dan de tomaten en de courgette toe, de tijm en het peterselie-laurier bouquet. Breng nu alles aan de kook, roer af en toe met de houten lepel langs de bodem zodat het niet vastplakt. Draai het vuur heel laag, leg de deksel op een kiertje op de pan en laat 2 uur zachtjes sudderen.
  4. Plaats een vergiet of zeef boven een ander pannetje, doe er de groenten in en laat ze uitlekken; doe dan de uitgelekte groenten weer terug in de pan. (Er zal nog wat aanhangend vocht zijn, wat gedeeltelijk zal verdampen). Zet het pannetje met de vloeistof op hoog vuur, roer constant met een houten lepel en laat het inkoken tot een lichte, stroperige dikte (eerst zal de vloeistof opschuimen - er moet snel in geroerd worden om te voorkomen dat het overkookt - daarna zal het tot rust komen en inkoken en uiteindelijk zal het de juiste dikte hebben (het gaat dan hevig borrelen). Er moet ongeveer 1 dl ingedikte vloeistof overblijven. Giet het terug bij de groenten en laat afkoelen.
  5. Voeg de resterende olijfolie toe, de helft van de gehakte peterselie, maak op smaak met peper en zout en meng goed door, let op dat je de groenten niet fijnmaakt. Schep op een serveerschaal, laat helemaal afkoelen en bestrooi met de rest van de peterselie.
Ik heb er verschillende dagen lekker van gegeten.







dinsdag 11 juni 2019

Vis-Chorizo en Tuinbonen




Het  recept is van Hugh Fearnly Whittingstall van The River Cottage in London. Hij noemt het vis-rizo, want het is vis gecombineerd met de smaak van chorizoworst.

Ingrediënten voor 4 personen:
700 gr witte visfilet, zoals koolvis, wijting, schelvis zonder huid of graten
1 el ongerookte paprikapoeder
1 tl zoete gerookte paprikapoeder (pimentón dulce)
snuf cayennepeper
2 tl venkelzaad
2 tenen knoflook, in plakjes
2 el neutrale olie
150 gr gare tuinbonen, dubbel gedopt als ze groot zijn
sap van ½ citroen
zeezout
eventueel ter garnering munt.

Bereiding:

  1. Controleer de vis op graatjes en snijd de vis in blokjes van ongeveer 2 cm. Doe de blokjes met de specerijen, knoflook en olie in een kom en voeg een snuf zout toe. Schep om en laat maximaal een half uur in de koelkast staan.
  2. Verhit een grote koekenpan of wok op middel toot hoog vuur. Voeg een klein scheutje olie toe, doe de vis erbij en bak al omscheppend 4-5 minuten tot de blokjes gaar zijn. Roer de tuinbonen erdoor en bak ze een minuut mee. Knijp het citroensap erover en haal de pan van het vuur. Proef op zout.
  3. Verdeel de vis over kommen en dien op met verse munt.


In plaats van tuinbonen kun je ook andere groenten of peulvruchten nemen, of een mengsel van erwtjes en linzen.

maandag 10 juni 2019

Gratin van Aardbeien



Le gratin de fraises de Wambrechies, dus aardbeien uit Wambrechies, en zoals de naam al doet vermoeden, komt het recept uit Noord-Frankrijk; Wambrechies ligt iets buiten Lille.


Ingrediënten:
400 gr. aardbeien
50 gr boter
20 cl ongeklopte slagroom
80 gr poedersuiker
40 gr gesmolten boter
2 eieren ( 1 heel ei en 1 eigeel)
50 gr amandelmeel
geroosterde en gehakte amandelen of hazelnoten
verse munt
verse verveine (verbena -ijzerkruid)

Bereiding:

  1. Maak de aardbeien schoon en snijd ze door de helft of in kwarten.
  2. Meng in een kom de poedersuiker met het amandelmeel. 
  3. Roer er een heel ei toe en een eigeel door.
  4. Voeg 50 gr gesmolten boter en 2 dl slagroom toe, klop door met een garde of mixer.
  5. Roer er ook de verbena en munt door.
  6. Neem 4 ramequins (of zoals hier 2 grotere schaaltjes voor smulpapen) en leg er de stukjes aardbeien in.
  7. Giet met een saus/soeplepel het beslag over de aardbeien.
  8. Strooi er de gehakte hazelnoten over.
  9. Zet de schaaltjes niet langer dan 3 minuten onder de gril in een warme oven op 180℃

Het is de bedoeling dat de aardbeien in tact blijven en de amandelvla is dan lauw/warm.




zondag 9 juni 2019

Kip in Rabarbersaus






Ingrediënten:
1 hele kip, in acht stukken gesneden
1 el plus 1.2 tl zout
1 tl zwarte peper
 takjes tijm, bij voorkeur citroentijm
2 el extra vierge olijfolie
1 bos lente-uitjes wit en groen dun gesneden (bewaar een deel groen voor de garnering)
2 stengels verse knoflook, dun gesneden of 2 gehakte teentjes knoflook 
125 ml droge witte wijn
300 à 400 gram rabarber, gesneden in stukjes van ca. 1 cm
1 el honing of naar smaak
2 el boter in blokjes


Bereiding:

  1. Dep de kip droog en bestrooi met 1 el zout en 1 tl peper. Doe in een kom met de takjes tijm en dek af met plastic folie. Laat minimaal 1 uur of een nacht rusten.
  2. Verhit de olie in een grote koekenpan/lage braadpan op middelhoog vuur. Verwijder de tijm uit de kom en zet apart. Bak de stukken kip, keer ze af en toe om en laat ze in ongeveer 10 minuten goudbruin bakken. Leg de stukken kip op een schaal.
  3. Doe de ui in de pan en bak tot ze zacht zijn in ongeveer 5 minuten. Voeg knoflook en de bewaarde tijm toe en breng aan de kook. Schraap alle stukjes van de bodem van de pan. Voeg rabarber, honing, 1/2 tl zout en peper toe.
  4. Leg de stukken kip in een enkele laag in de pan. Leg er een deksel op en draai het vuur zachter. Laat de kip gaar sudderen, 15 tot 20 minuten voor het borstvlees en 20 tot 25 minuten voor de poten en dijen. Leg de stukken kip op een schaal.
  5. Klop de boter door de rabarbersaus. Proef en pas zo nodig de kruiden aan. Schep de saus over de kip en garneer met het gesneden groen van de lente-ui.
Recept Melissa Clark, NYT




donderdag 6 juni 2019

Salsa voor Patatas Bravas


Patatas bravas met salsa en extra ailoli


De echte salsa is geen tomatensaus, maar meer een gebonden gerookte paprikapoeder saus.

Ingrediënten:
1/2 ui
1/2 el pimentón dulce (zoet)
1 el pimentón picante
2 el meel
halve liter kippenbouillon

Bereiding:

  1. Hak de ui fijn en bak ze zachtjes in een koekenpan met 4 el olijfolie, zonder dat de ui bruin wordt.
  2. Roer er de beide paprikapoeders door.
  3. Voeg het meel toe, roer goed door zodat de roux niet aanbakt. Voeg beetje bij beetje de kippenbouillon toe (als de kippenbouillon heet is, even de roux van het vuur halen en dan een gedeelte van de bouillon erdoor roeren zodat het niet klontert). Laat 10 minuten op een zacht vuurtje binden. 
  4. Giet, als het de juiste consistentie heeft, de saus in de beker van de staafmixer en roer de saus glad.
  5. Sprenkel de saus over de aardappelen.
Je kunt de saus natuurlijk zo pikant maken als je zelf wil.

De patatas bravas had ik van de Lidl. Je kunt ze natuurlijk des te lekkerder zelf maken. Schil de aardappels en snij ze in onregelmatige stukken zo groot dat je ze in een hap in de mond kunt steken. Bak ze in olijfolie. Of kook ze eerst een paar minuten en bak ze daarna.

Pimentón dulce heb ik gezien bij Albert Heijn en bij Dille & Kamille de picante. Ik koop ze meestal op het vliegveld van Girona.

Recept En Directo al Paladar,

Op de Dulce (zoete) staat een een rond pepertje 

Op de picante staan een of meer pepers afgebeeld.



maandag 3 juni 2019

Vegetarische Spies met Groenten en Halloumi in Harissa marinade



Ingrediënten:
1 pakje Halloumi kaas, in blokken gesneden
1 kleine aubergine, in grote blokken gesneden
1 grote aubergine, in grote blokken gesneden
1 paprika, in grote stukken gesneden
1 tl zout
2 tenen knoflook, gekneusd
1 el olijfolie
2 tl harissa
sap van 1 citroen
Voor de dressing:
1 grote tomaat, zonder vel of zaadjes
1/2 tl harissa
2 el yoghurt
1 tl verse gehakte munt

Bereiding:

  1. Bestrooi de stukjes aubergine met zout en laat 20 minuten in een vergiet uitlekken. Was vervolgens het zout er af en droog de blokjes.
  2. Blancheer de stukjes courgette 20 seconden in kokend water, schep ze eruit en laat ze uitstomen.
  3. Doe de aubergine, courgette, paprika en halloumi in een schaal. Voeg de knoflook, harissa, citroensap en olijfolie toe. Meng goed en laat tenminste 1 uur marineren.
  4. Rijg de blokjes aan de satéstokjes en gril ze op de barbecue of onder de hete grill. (Ik legde ze op de bakplaat).
  5. Meng alle ingrediënten voor de dressing.
Je kunt de dressing vervangen door tzatiki en de stukjes groenten en kaas tussen een pitabroodje eten.

Het is geen pittige spies, daarvoor zit er te weinig harissa in.
Het viel me op dat hoe langer je de halloumi marineert, des te minder 'piept' de kaas.

Recept van Booths.UK


zaterdag 1 juni 2019

Vietnamese Salade met Gekaramelliseerd Gehakt






Ingrediënten:
Het vlees:
500 gr varkensgehakt (of verse varkensworst van vel ontdaan)
1,5 el arachide olie
1/2 ui, dun gesneden
2 tl geraspte gember
2 grote knoflooktenen, geplet
1 chilipeper, zonder zaad, fijn gehakt
5 el bruinesuiker
2 el vissaus
De salade:
Rijst noedels (banh hoi - mihoen)
gesneden lente-ui of sjalot
(ijsberg-)sla
komkommer
wortel
munt
Thaise basilicum
Saus voor erbij (facultatief)
30 ml vissaus nuoc mam
30 ml rijstazijn
60 ml water
1 el limoensap
1 el suiker
1 teen knoflook, fijngehakt
1 klein rood pepertje, heel klein gesneden
of: sriracha saus uit een flesje


Bereiding:

  1. Vlees: Verhit de olie op hoog vuur. Voeg de ui, gember, knoflook en chili toe en bak 2 minuten. 
  2. Voeg het gehakt toe en bak het ca. 3 minuten; breek het met een houten spaan in niet te kleine stukken.
  3. Voeg de suiker en vissaus toe. Roer door en laat - zonder te roeren - het gehakt ongeveer 2 minuten bakken, totdat het vlees begint te karamelliseren. Roer en laat nog 30 seconden bakken, druk het met de spatel tegen de bodem voor een korstje. Eventueel herhalen tot het naar smaak gekarameliseerd is.
  4. Saus: Doe alles behalve het pepertje en de knoflook in een pannetje en laat aan de kook komen. Schuim het oppervlak af en draai het vuur uit. Laat 15 minuten afkoelen en voeg er de fijngesneden peper en knoflook toe.
  5. Serveer op een bedje van rijstnoedels en de groenten.  Doe de saus apart in een kommetje.
In plaats van noedels kan je ook warme rijst nemen, die vond ik geloof ik lekkerder (is al weer een tijdje geleden, maar de foto was mislukt, dus ging het recept nu in de herhaling).