donderdag 29 juni 2023

Salade met Asperges, Zalm en Kwartelei



Jolande Vos, van wie dit recept is, mengt rauwe zalm door de salade. Omdat ik geen visboer in de buurt heb met superverse sushimi zalm, heb ik de vis niet rauw, maar uit de airfryer en  naast salade geserveerd.


Ja, de aspergetijd is al weer voorbij, maar ik had nog geschilde verse ongekookte asperges in de diepvries. Je kunt de bevroren asperges zo in het kokende water doen en alleen de kooktijd is iets langer.

Ingrediënten:

  • 250 g zalmfilet
  • 2 el olie
  • 750 g witte asperges, geschild
  • zout
  • 12 kwarteleitjes
  • 1 zakje biologische veldsla-melange met rucola à 100 g
  • 2 el platte peterselie, grof gehakt
  • 2 el bieslook, grof gehakt
  • 3 el olijfolie
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 tl mosterd
  • versgemalen peper
  • ½ bakje tuinkers ter garnering


Bereiding:

Snijd de zalm in mooie reepjes. (Of pocheer of bak de filet, klik voor zalm uit de airfryer hier) Breng de geschilde asperges aan de kook in koud water en wat zout. Kook ze beetgaar in ca. 7 minuten. Spoel af onder koud stromend water. Dep droog met keukenpapier en snijd in stukken van ca. 4 cm. Kook intussen de kwarteleitjes in ca. 4 à 5 minuten hard. Laat schrikken onder koud stromend water. Pel de eitjes en halveer ze overlangs.

Meng de sla met peterselie en bieslook. Klop een dressing van olie, azijn, mosterd, zout en peper. Schep de dressing door de sla en verdeel dit over 4 diepe borden. Verdeel zalm, asperges en kwarteleitjes erover. Garneer met tuinkers.



Zalmfilet bereid met de heteluchtfriteuse



Evenmin als de magnetron gebruik ik de airfryer om voedsel vanaf scratch mee te bereiden. Meestal wel om iets op te warmen wat in de oven is bereid. Dat kan een ovengerecht zijn, een gebakken visje, oud brood of een stuk appeltaart. Of om een paprika te roosteren. In ieder geval gebruik ik hem vaker dan de magnetron.

Mijn zus was na nogal kritisch te zijn geweest op het apparaat wel heel lovend over de zalm die ze daarin bereid had. En inderdaad, ik ben het met haar eens.

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 1 zalmfilet
  • 1 el citroensap
  • ½ tl extra vergine olijfolie
  • ¼ tl sojasaus
  • ½ tl geplette knoflook
  • 1/8 tl zout
  • 1/8 tl zwarte peper 
  • 1/8 tl paprikapoeder
  • ½ el gehakte dille 


Bereiding:

Meng in een kom het citroensap, de olijfolie, de sojasaus en het knoflookteentje

Doe de zalmfilet in de kom en draai hem om zodat alle kanten bedekt zijn met de marinade

Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met paprika

Verwarm de friteuse voor.

Doe de zalm in het apparaat en kies het visprogramma

Bak ongeveer 6 tot 8 minuten, afhankelijk van de dikte van de filet 

Bestrooi de zalm met dille en serveer.

Gegeten met salade met asperges en kwarteleitjes


vrijdag 23 juni 2023

Salade van Makreel, Spek en Aardappelen (Nigel Slater)


Het heeft vrijwel de hele dag geregend en de tuin is er zichtbaar dankbaar voor, alles staat er weer frisgroen bij. Gelijk had ik zin in iets anders dan de groene salades die ik de afgelopen tijd at. Zoals deze lauwwarme aardappel-makreelsalade. 

De aardappelen zijn het lekkerst als ze nog warm zijn, zodat ze de dressing absorberen.

Voor 4 personen als licht hoofdgerecht

Ingrediënten:

Voor de salade

  • 1 ui, klein en zoet
  • 3 el witte wijnazijn
  • 500g kleine vastkokende (nieuwe) aardappelen

Voor de dressing

  • 2 theelepels Dijon mosterd
  • 1 theelepel kappertjes
  • 2 el witte wijnazijn
  • 6 el olijfolie
  • 4 bossige takjes dille of peterselie

Voor de vis

  • 6 dunne plakjes gerookt of ongerookt spek
  • 2 hele gerookte makrelen (of 4 filets)

Bereiding:

Verwarm de grill voor op middelhoog vuur. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Pel de ui en snijd hem fijn in ringen. Doe ze in een kommetje met de wittewijnazijn en zet 10 minuten of langer opzij, af en toe omscheppen. Dit verwijdert eventuele hardheid en maakt het vruchtvlees van de ui iets zachter.

Kook de aardappelen in ruim, royaal gezouten water gedurende 15 minuten tot ze zacht zijn. Leg het spek plat op de beklede bakplaat en grill het in 10 minuten knapperig.

Neem de hele gerookte makreel en pel het vel eraf. Schep de makreel in een grote kom in grote stukken van de graat.

Terwijl de aardappels koken en het spek grilt, maak je de dressing. Schep de mosterd in een andere kom waarin alles in past. Spoel de kappertjes even af en voeg toe aan de mosterd. Giet de witte wijnazijn erbij, voeg een beetje peper en een paar flinke scheuten olijfolie toe. Even met een vork roeren.

Hak de dille fijn en voeg de helft toe aan de dressing en de helft aan de kom met de makreel. Haal nu de zacht geworden uien uit de azijn en voeg toe aan de dressing.

Als de aardappelen zacht zijn tot op een mespunt, giet ze dan af en snijd ze doormidden, geschild of ongeschild en doe ze in de dressing om op te nemen. Meng door elkaar en schep dan over de makreel.

Als het spek knapperig is, snijd je kleine vierkantjes van 4 cm over de salade en schep je alles door elkaar voor het opdienen.

Uit BBC's Nigel Slater's Simple Cooking

Klik HIER voor de video


maandag 19 juni 2023

Albondigas (Spaanse gehaktballetjes)

 



Ingrediënten:

400 g gemengd gehakt
½ tl gemalen kruidnagel
1 tl gerookte-paprikapoeder
1 bosje platte peterselie, fijngehakt
75 g chorizo, in stukjes
400 g tomatenblokjes, 1 blik
2 el amandelschaafsel

Erbij:

300 g witte rijst
2 buisjes saffraan à 05 g
1 el kurkuma

Sla:

1 krop romainesla
2 el sherry- of rodewijnazijn
100 g aioli

Voorraad

2 el olijfolie
2 uien
4 el extra vierge olijfolie

Bereiding:

1. Doe het gehakt in een kom en kneed de kruidnagel, het paprikapoeder, de helft van de peterselie en zout en peper erdoor. Vorm met vochtige handen ± 20 balletjes van het gehakt.

2. Verhit in een braadpan de olijfolie. Bak de gehaktballetjes in 4 min. bruin aan. Schuif ze aan de kant en bak de chorizo in 4 minuten uit.

3. Voeg het blik tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en stoof de gehaktballetjes in 15 min. afgedekt gaar. Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen. Voeg aan het kookwater de saffraan en de kurkuma toe.

4. Rooster in een droge koekenpan het amandelschaafsel en schud op een bord. 

5.    Snijd de sla in repen en de ui in dunne ringen. Maak de sla met de uiringen aan met de extra vierge olijfolie en wijnazijn. Breng op smaak met zout en peper.

6. Schep de gehaktballetjes op een schaal en bestrooi met het amandelschaafsel en de peterselie. Serveer ze met de rijst, sla en aioli.

- TIP: SNELLE AIOLI -Pureer met de staafmixer 1 ei, 2 el citroen-sap, 1 tl mosterd en 1 flinke teen knoflook met 225 ml olijfolie tot lobbige mayonaise. Breng op smaak met zout.

Recept: Studio Philippi


dinsdag 13 juni 2023

Spitskoolsalade met Mango

 


Mijn zus schreef in haar blog dat ze deze salade uit het rijdschrift Koken en Genieten lekker vond; reden genoeg voor mij om hem ook te maken. Dus het door haar in het Frans vertaalde recept ging ik weer terugvertalen naar het Nederlands:

Ingrediënten:
  • 1 spitskool 
  • 3 wortelen
  • 1 mango
  • bieslook
  • 1 theelepel sambal oelek 
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 el sojasaus
  • 1 el honing
  • zout en peper
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 4 eetlepels bbq-gecoate of oriental flavour pinda's (Lidl)
  • sesamzaadjes
Bereiding:

Was de kool en snijd in dunne repen
Maak de wortelen schoon en snijd in julienne reepjes
Schil de mango en snijd in julienne reepjes
Was de bieslook en hak fijn

Meng de sambal met de azijn, sojasaus, honing, zout en peper
Meng met de olie
Hak de pinda's grof
Meng de kool, wortelen en mango met de saus
Garneer met de bieslook, pinda's en sesamzaadjes.

Recept uit Koken en Genieten



zaterdag 10 juni 2023

Broodje Koreaanse Aardappelsalade Salad-ppang



 



Bij het woord Koreaans denk je aan Koreaanse smaakmakers zoals Gochujang, Doenjang of tenminste aan sojasaus. Niets van dat alles, het zou zo een oer-Hollands slaatje kunnen zijn.

Waarom dit slaatje zo lekker is? De aardappelen worden fijngewreven tot een pasta. De piepklein gesneden groenten worden niet gekookt, maar rauw door de aardappelpuree gemengd, nadat ze eerst in een schone thee- of kaasdoek zijn uitgewrongen. De groenten blijven zo heerlijk knapperig, ook de volgende dag nog.

Ingrediënten voor 6 broodjes:

  • 6 zachte broodjes, doormidden gesneden
  • 1 grote kruimige aardappel (ongeveer 200 gram), geschild en gewassen 
  • 100 gram komkommer in  piepkleine stukjes
  • 2 eetlepels wortel in piepkleine stukjes
  • 2 eetlepels fijngesnipperde ui
  • ½ theelepel zout
  • 2 hardgekookte eieren 
  • 4 plakjes gekookte ham, fijngehakt (optioneel)
  • ½ kopje mayonaise
  • ½ theelepel gemalen zwarte peper

Bereiding:

Begin met de aardappelen

Snijd de aardappel overdwars in plakjes van een halve centimeter dik en doe ze in een middelgrote pan. Voeg 1 kopje water en ¼ theelepel zout toe.

Dek de pan af en kook ongeveer 12 minuten op middelhoog vuur.

Bereid de groenten

Doe ondertussen de komkommer, wortel, ui en de resterende ¼ theelepel zout in een kom. Meng goed met een grote lepel en laat 5 minuten staan.

Controleer of de aardappelen gaar zijn door met een houten prikker of vork in een plakje te prikken. Als het er gladjes doorheen gaat, zijn de aardappelen door en door gaar. Zo niet, zet het vuur dan laag en kook nog een paar minuten.

Giet de aardappelen af en doe ze over in een grote kom. Wrijf de warme aardappelen fijn met een grote lepel. Voeg de hardgekookte eieren toe en breek ze met de lepel. Zet apart.

Maak de salade

Wikkel het mengsel van komkommer, wortel en ui in een schone katoenen doek en knijp het overtollige water eruit. Doe het uitgeknepen mengsel over in de grote kom met de aardappelpuree.

Voeg de ham (indien gebruikt), mayonaise en zwarte peper toe. Meng goed.

Serveer

Verdeel het mengsel in 6 porties. Gebruik een grote lepel om elk broodje te vullen met de salade.

Geniet van je heerlijke broodje salade!

Recept Maangchi



donderdag 8 juni 2023

Torta de Aceite, Spaanse Cracker met Olijfolie, Suiker en Anijs gemaakt van een Tortilla

 






Toen ik gisteren de tortilla's bakte voor de tostada's  en zag hoe ze in de olie mooi opbolden, deden ze me denken aan de Spaanse tortas de aceite.



Ik had daar ineens zo'n zin in gekregen dat ik de volgende  dag naar de Jumbo en AH ging om ze kopen. Maar beide hadden ze niet meer, blijkbaar uit het assortiment gehaald.
Zodoende ging ik experimenteren met de ongebakken tortilla's die nog over waren.

Ingrediënten:
Tortilla's van 18 cm
olijfolie
suiker
anijszaad (of venkelzaad als je niet van anijs houdt)

Bereiding:
Maak een 'papje' van olijfolie met suiker en roer er de anijszaadjes door. Bestrijk een zijde van de tortilla met het mengsel.
Bak de tortilla in een klein laagje olijfolie goudbruin en knapperig.

Lekker bij de koffie, de thee en met blauwe kaas.



woensdag 7 juni 2023

Tostada met Guacamole, Mango en Limoensalsa

 



Een heel lekker gerechtje met gebakken tortilla's. Ik gebruikte hier tortilla's van 18 cm. In plaats van zwarte bonen uit blik nam ik een miniblikje beluga linzen.

Ingrediënten:

  • (Zonnebloem)olie om in te bakken
  • 8 medium tortilla wraps
  • 1 stevige mango
  • 4 el olijfolie
  • gerookt paprikapoeder (pimentón de la vera) naar smaak
  • 3 avocado's
  • 3 limoenen 
  • 4 warmgerookte zalmfilets à 125 gram (Lidl)
  • 250 gr cherrytomaatjes
  • 130 ge zwarte bonen uit blik (afgespoeld en uitgelekt)*
  • 1 sjalot
  • handvol mesclun of jonge slablaadjes
* Ik heb hier beluga linzen voor gebruikt.

Bereiding:

  • Verhit in een ruime koekenpan een laagje olie. Bak de tortilla's per stuk aan beide kanten bruin en krokant. Laat op keukenpapier uitlekken en leg op een bord.
  • Schil de mango en snij in dunne plakjes. Schep de mango om met 2 el olijfolie. Verhit de grillpan. Gril de mango op hoog vuur 1-2 min. per kant, tot het vruchtvlees mooie grillstrepen heeft. Leg de gegrilde mango op een bord en bestrooi met paprikapoeder naar smaak.
  • Prak intussen de avocado's met het sap van 1 limoen. Breng op smaak met zout. 
  • Verwijder het vel van de zalmfilets en verdeel het visvlees in vlokken. 
  • Snij de tomaatjes in kwarten. Meng de tomaatjes in kwarten.
  • Meng de tomaatjes met bonen, 1 el. olijfolie en de munt.
  • Boen de laatste 2 linoenen schoon en  rasp de groene schil. Schil de limoenen en snij het drukvlees in stukjes.
  • Snipper de sjalot ragfijn.
  • Meng de limoenrasp, het vruchtvlees en de sjalot met de laatste 3 el olijfolie.
  • Verdeel de geprakte avocado met de mesclun, de zalm, de mango en een lepel bonensalade over de tostada's.
  • Schep de limoensalsa erop en serveer meteen zodat de tostada's knapperig blijven. Serveer de rest van de bonensalade apart erbij.

Bron Delicious.




maandag 5 juni 2023

Duivelse kippendijtjes

 



Ingrediënten voor de coscette di pollo al diavolo  :

4 kippendijen
peper en zout
olijfolie
2 teentjes knoflook
peterselie
rozemarijn
1 eetlepel rozijntjes
2 eetlepels Parmezaanse kaas
basilicum
2 rode pepers
8 plakken pancetta

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 200 ˚C.

2. Doe 5 eetlepels olijfolie in een kom. Snijd de rode peper in de lengte doormidden en snijd er dunne reepjes van.

3. Als je niet van pittig houdt, verwijder dan de zaadlijst voordat je de pepers in dunne reepjes snijdt. Wel jammer, de kippendijtjes worden hier minder ‘duivels’ van.

4. Hak de knoflook, peterselie, rozemarijn en basilicum fijn. Snijd de rozijntjes doormidden.

5. Meng alle kruiden door de olie tot een papje. Meng hier de rozijnen en Parmezaanse kaas door. Smeer de kippendijtjes in met dit mengsel.

6. Leg 2 plakjes pancetta naast elkaar, wikkel deze om de kippendijtjes heen en leg ze in een ovenschaal.

7. Bak ze 20 minuten (10 minuten aan beide kanten), totdat de pancetta krokant is.

Het was weer lekker!

Recept uit




zaterdag 3 juni 2023

Flat iron steak met salsa verde


Volgens Jamie Oliver is flat iron steak zijn favoriete biefstuk en die bovendien nog een stuk voordeliger is dan andere biefstukken. De prijs van de flat iron steak is op het ogenblik 28,- per kg, terwijl die van de entrecôte, ribeye en black angus ongeveer 35,- per kg bedraagt. Alleen de bavette, ook heel lekker, is iets voordeliger, zo'n 25, per kg.

Wat is flat iron steak? Volgens Meatlovers is de Flat Iron Steak in feite de sucade van het rund. Dit is een langwerpige spier die midden in de schouder zit, tegen het schouderblad. Het vlees heeft een zeen en vetlaag aan de onderkant en een dikke zeen midden in het vlees. Dit stuk vlees in plakken gesneden is bekend van de sukadelappen, ja dat zijn inderdaad stooflappen, de lekkerste stooflappen ook nog eens. Maar als je hem niet in plakken snijd en de lange dikke zeen eronder en ertussen uithaalt hou je twee stukken heerlijk mals, sappig maar vooral smakelijk vlees over om als steak te bereiden.

Hoofdgerecht (4 personen)

  • 1 kg flat iron steak 
  • 1 el rozemarijnnaaldjes, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 200 ml olijfolie
  • olijfolie

Bereiding:

Voor de salsa verde:

  • 1 el kappertjes, afgespoeld en uitgelekt
  • 3 ansjovisfilets in olie, uitgelekt
  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 el dijonmosterd
  • 20 g muntblaadjes
  • 20 g platte peterselieblaadjes
  • 40 g basilicumblaadjes + extra voor garneren
  • 2 el citroensap of rodewijnazijn

Bereiding:

Meng de rozemarijn, de knoflook en 2 el olijfolie in een kom. Breng op smaak met zout en peper en bestrijk het vlees ermee. 

Doe voor de salsa verde de kappertjes, ansjovis, mosterd en de rest van de knoflook in een kleine keukenmachine en laat de machine draaien. Voeg de kruiden, citroensap en de overige 160 ml olijfolie toe en maal tot een pasta. Zet weg.

Verhit een zware koekenpan met een beetje olijfolie of een grillpan voor op hoog vuur of steek de barbecue aan. Gril het vlees 3 à 5  min. per kant voor medium rare of naar wens langer. Neem van het vuur en laat 10 min. onder aluminiumfolie rusten.

Snijd de steaks in dunne plakjes en schep de salsa verde erover. Serveer met frites of gebakken aardappeltjes en bijvoorbeeld snijbonen met rode paprika.

Recept Delicious Australië.