vrijdag 24 februari 2012

Vispannetje met kikkererwten, harissa en citroenricotta

Lekkere vismaaltijd van Chefkok Ottolenghi


Ingrediënten:
2 el olijfolie
1 ui, gepeld en fijngehakt
2 grote wortels, geschild en in 1 cm dobbelstenen
150 g knolselderij, geschild en in 1 cm dobbelstenen
2 stengels bleekselderij, in stukjes van 1 cm
zout en zwarte peper
400 gram blik gehakte tomaten
400 ml visbouillon (mogelijk een beetje meer)
230 g gekookte kikkererwten
2 citroenen
600 g heilbotfilets of kabeljauw, in stukjes van 2 cm
Kruidenmengsel:
1 ½ theelepel venkelzaad
1 ½ tl gemalen komijn
1 ½ el harissa
Afwerking:
150 g ricotta
gehakte peterselie

maandag 20 februari 2012

Indonesische garnalen



Ingrediënten:
Grote gepelde garnalen
Sojasaus
Evt. ketjap
Sesamolie
Rode pepers
Ui
Knoflook
Peper en zout
olie

Indonesische sperziebonen

Sambal goreng buncis
Ingrediënten:
500 gr sperziebonen
 1 middelgrote ui
3 teentjes knoflook
2 cm laos
1 stengel sereh
2 - 3 el arachideolie
2 tl sambal oelek
 2 tl trassi bakar
2 tl tomatenpuree
1 salamblad
 2 dl santen asli (het dikste deel van de inhoud van een blik kokosmelk)*


vrijdag 17 februari 2012

Gebakken garnalen uit Tanger



:
Ingrediënten
500 gr gepelde middelgrote grote garnalen (24 tot 36), schoongemaakt 
1/2 theelepel komijnzaad, bij voorkeur Marokkaanse 
4 teentjes knoflook 
1/2 theelepel grof zeezout 
3/4 theelepel piment d'Espelette of andere licht hete rode peper 
1 papiertje Spigol, opgelost in 1 el water (of echte saffraan)
2 cups tomaten uit blik, of verse
1/3 cup extra vierge olijfolie 
2 eetlepels gehakte bladpeterselie 
1 1/2 eetlepels gehakte koriander

Koolraapchips met tahini-yoghurt dipsaus

Nu ik een mandoline heb, kon ik eindelijk eens gezonde groentenchips in de oven maken. Ik heb de plakjes koolraap eerst een tijdje in het zout gezet, zodat ze wat van het water gingen afstaan. Daarna afgedroogd, gemengd door een ietsje olijfolie en op bakpapier in een oven op 100C, stand hetelucht laten drogen. Het resultaat was dat ze òf zacht òf verbrand waren. Frituren zal denk ik beter gaan.

Tahini-yoghurtdip:
1 lepel tahini (sesampasta)
2 lepels volle Griekse yoghurt
beetje citroensap
knoflookteentje
olijfolie
za'atar voor de garnering.
Bereiding:
Meng de tahini, yoghurt, citroensap en uitgeperst knoflookteentje doorelkaar. Proef of er meer yoghurt of meer sesampasta bij moet. Als het de dik is, wat water toevoegen.
Strijk met de bolle kant van de lepel een cirkel in het mengsel en giet wat olijfolie in het onstane geultje. Strooi er de za'atar over.

Tahini: 12 KH per 100 gr.

woensdag 15 februari 2012

Frittata van courgette en oude kaas

Gebaseerd op een recept van
Yvette van Boven

Ingrediënten:
4 eetl. fijn geraspte Parmezaanse kaas
(50 ml lichte olijfolie-dit heb ik weggelaten)
2 eetl. sesam of maanzaad
1/2 sjalotje, fijngehakt
1 courgette, geraspt
3 eieren, losgeklopt
1,5 eetl. crème fraîche
25 gram paneermeel of geraspte Atkins crackers
1 eetl. basilicum, fijngehakt
snuf zout & peper uit de molen
150 gram geraspte oude kaas
boter om in te vetten en bakpapier

Jamie Oliver's roerei

Nog nooit zo snel en makkelijk een roerei gemaakt
Als ik een roerei maakte, was het meestal in een steelpannetje met boter op laag vuur, of au bain marie en daarna nog extra boter erdoor. Maar dit is echt een uitvinding van Jamie: 'geen vulkaan ei van mijn schoonmoeder". Uit Jamie's great Britain.

Kluts 2 eieren
Verwarm een Tefal pan met een diam. van ca. 20cm
Giet het eistruif erin en haal direct de pan van het vuur!
Beweeg nu de pan zó, dat het rauwe eistruif de bodem raakt.

dinsdag 14 februari 2012

Pommes Anna

Ingrediënten:
Iets kruimige aardappels
boter

Bereiding:
Schil de aardappelen en snijd ze op de mandoline in schijfjes van 1-2 mm dik. Was ze niet!
Leg ze in een beboterde soufflévormpjes en doe daarbij steeds wat kleine klontjes boter en heel klein beetje zout en peper tussen de schijfjes.
Zet ze 35 minuten in een oven op 180C.

Het was de bedoeling dat de aardappelschijfjes als een mooi torentje uit het vormpje zouden komen. Ik had een klein bakje en te kleine aardappeltjes, zodoende ziet het er niet zo mooi uit als het zou moeten zijn. Misschien had ik ze niet moeten wassen, maar het plakkende zetmeel moeten laten zitten.
Recept uit La Cucina Italiana

Scaloppine al limone

Ingrediënten:
1 kalfsoester p.p.
witte wijn
olijfolie
boter
peper en zout
Peultjes
Pancetta

zondag 12 februari 2012

Scrambled tofu voor ontbijt

Koolydraatarm ontbijt

Als je minder koolhydraten wilt eten, bestaat het ontbijt vaak uit eieren, kaas of ham. Dat gaat op een gegeven ogenblik wel vervelen. Dit tofu alternatief is zo gek nog niet. Janneke Vreugdenhil at het in een New Yorks ontbijttentje en gaf het recept door.
Voor 1 persoon:
1 eetlepel olijfolie
100 g tofu van de toko, in dobbelstenen
7 kerstomaatjes, gehalveerd
1 lenteuitje

Bereiding:
  1. Verhit de olijfolie in een koekenpan en voeg de tofu toe. Prak de tofu met een vork tot rulle kruimels. Laat 1 minuut bakken.
  2. Voeg de tomaatjes toe en bak ze 2 minuten mee terwijl je af en toe met een spatel over de bodem van de pan schraapt.
  3. Knip het lenteuitje erboven in ringetjes en bak alles nog 1 minuut. Maak de scrambled tofu op smaak met royaal zout en versgemalen peper. Serveer direct, eventueel met warme toast.

zaterdag 11 februari 2012

Silken tofu in een kommetje


Eindelijk tofu dat me gesmaakt heeft. Na het eerste kommetje heb ik meteen een tweede kommetje gemaakt. Sesamolie en koriander maken het lekker.

Ingrediënten:
400 gram silken tofu
1 verse rode chilipeper, met zaad en al in dunne ringetjes
2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
een handje verse koriander, fijngesneden
3 eetlepels lichte (Japanse) sojasaus
2 theelepels geroosterde sesamolie
75 ml arachideolie
  
Bereiding:
  1. Laat het blok tofu uitlekken en snijd hem in dobbelstenen. Verdeel deze over 2 of 4 kommen.
  2. Strooi er achtereenvolgens de chilipeper, lente-ui en koriander over.
  3. Verdeel ook de sojasaus en sesamolie over de kommen.
  4. Verhit de arachideolie in een pannetje tot kokendheet. Schenk deze hete olie over de tofu (als het goed is hoor je het flink sissen in de kommen.)
Serveer direct, met eetstokjes.

Recept uit de NRC van Janneke Vreugdenhil

donderdag 9 februari 2012

Vietnamees broodje Banh Mi Thit


Banh Mi Thit stokbroodje
Ik geloof dat in Azie alleen in Goa (voormalig Portugees) en Vietnam (voormalig Frans) stokbrood ingevoerd is. Het komt een beetje raar over, maar dit stokbroodje gezond is typisch Vietnamees.

Ingredriënten
kleine baguettes
winterwortel, ca 200 gr in stukken va ca 10 cm
1 rettich (daikon) in stukken van ca 10 cm
1 komkommer
1 pepertje
mayonaise
 roompâté
Giò bì quê Huó'ng of fricandeau in plakjes
3 takjes koriander of bladpeterselie
sojasaus
nuoc mam (vissaus)

dinsdag 7 februari 2012

Bapao broodje met buikspek


Street food, comfortfood, ik weet niet waar het onder valt, maar heel erg lekker. Het is ook nog eens de 'signature' dish van David Chang van Momofuku, toprestaurant in New York.

Ingrediënten:
Lotusbroodje (bapao zonder vulling)  van de toko, uit de vriezer.
Hoisin-saus
Warme plakken langzaam gegaard buikspek
In lengte reepjes gesneden lente-ui
Heel dun geschaafde plakjes komkommer
Eventueel hete chilisaus (Sriracha) naar smaak 
Voor de zoetzure wortelsalade:
1 grote winterwortel
100 ml rijstazijn
50 gr suiker of low carb substituut
0,5 tl zout

maandag 6 februari 2012

Langzaam gegaard buikspek

Vroeger waren speklappen volksvoedsel maar sinds topkoks het menufähig hebben gemaakt, zeggen we nu buikspek. Pas op! Dit is verslavend lekker. Recept van topkok David Chang van Momofuku in New York.
Heel simpel en ook in te vriezen als je over hebt. Ik heb het recept gekopiëerd van de geweldige site Aziatische ingrediënten en hier en daar wat aangevuld.

Ingrediënten
1,4 kg (biologisch) buikspek aan een stuk, zonder vel/huid
4 el suiker (60ml/56g)
4 el zeezout (60ml/68g)
Zoek een ovenschaal of bakblik waar je buikspek krap aan net in past.
(Ik heb ruim 800 gr spek gebruikt, in tweeën gesneden en in een schaaltje van 21x12cm gelegd. De oventijd blijft gelijk aan een groter stuk)

zondag 5 februari 2012

Kabeljauw met raz-el-hanout



Niet wereldschokkend, maar gewoon een ideetje. Wrijf de kabeljauwhaasjes aan de onder- en aan de bovenkant in met raz-el-hanout en bak ze. Niet aan de zijkanten, maar zoals op de foto.

Bloemkoolcrème met eidooier

Ingrediënten:
1 bloemkool
20 gr parmezaansekaas
sinaasappelschilletje
laurierblaadje
olijfolie
sneedje (stok)brood
1 eidooier

Mieriksworteltimbaaltje bij zalm


Een leuk receptje om gerookte zalm op te dienen.

Ingrediënten voor totaal 400ml
125 ml zure room,
125 ml  slagroom
1 flinke kneep citroensap,
 3 el geraspte mierikswortel uit een potje of vers geraspte,
1.5 blaadjes gelatine,
1 el maanzaad
1 zure appel
Benodigdheden: timbaaltjes, siliconen muffinvormpjes of lege yoghurt/slagroomkuipjes van 125ml


Terrine van catalogna, venkel en ricotta

Mattonella di finocchi e catalogna
Ingrediënten:
2 venkelknollen
700 gr catalogna
350 gr ricotta romana
60 gr geraspte parmezaanse kaas of pecorino
4 eieren
sjalot
boter en meel om de vorm in te vetten
olijfolie
peper en zout
Catalogna