donderdag 30 maart 2023

Chinese Paprika met Biefstukreepjes

 


Paprika met kip of vlees

 Aziatische ingrediënten:

Qing jiao rou si / 青椒炒肉絲 heet dit klassieke gerecht uit de Chinese keuken: geroerbakte groene paprika met varkensreepjes. De qing staat voor groen, maar ik gebruik liever rode puntpaprika van de Turk. Je kunt voor dit gerecht ook heel goed een van die vele andere soorten paprika van de Turk gebruiken, de ene iets bitterder, de ander iets pittiger. Maar ook de “ouderwetse” paprika uit de supermarkt voldoet, maakt niet uit welke kleur. En de varkenshaas kun je probleemloos vervangen door kip, rund of lam. Hoe dan ook een supersimpel, gezond, doordeweeks gerechtje, lekker zoetig door de hoisinsaus. Doet het vast ook goed bij kinderen.

Ingrediënten voor 2 personen:

Vlees

  • 200g Flat Ironsteak of andere biefstuk in luciferdunne reepjes gesneden

Terwijl je verder gaat het vlees laten marineren c.q. wegzetten in:

Marinade cq coating:

  • 2 tl Shaoxing rijstwijn
  • 1 tl lichte sojasaus (Kikkoman of Tamari is ook goed)
  • 2 tl maïzena of aardappelzetmeel
  • 2 el eiwit voor zijdezacht effect (of 1 el koud water)
  • 1/2 tl zout

Groente

  • 3 puntpaprika’s (ca 400g)
  • Variatie: eventueel nog met ui, gember en knoflook - zie onderaan

Snijd de puntpaprika’s eerst eenmaal in de lengte door. Snijd of schraap de zaadlijsten en zaadjes eruit. Stapel de halve puntpaprika’s op elkaar en snijd ze in dunne reepjes.

Tip: naarmate je bij de punt komt kun je iets schever gaan snijden zodat de laatste reepjes wat langer worden dan het puntje breed is.

Sausje

  • 1 el hoisinsaus
  • 2 tl lichte sojasaus

Bereiding:

1) Bak de paprika in een droge koekenpan of wok (zonder olie of boter dus) op redelijk hoog vuur tot ze warm en enigszins soepel zijn en lekker ruiken. Dat duurt bij mij een minuut of 4. Haal ze tijdelijk uit de pan en zet weg. Ik was de pan nu af, maar dat kun je ook overslaan.

2) Doe olie in de hete pan, bak de reepjes vlees inclusief de marinade kort tot ze enigszins bruin en los van elkaar zijn. 

3) Voeg al roerend het hoisin-soja sausje toe en na 30 seconden de nog warme paprikareepjes. Breng eventueel extra op smaak met extra sojasaus en/of zout. En als de (weinige) saus wat dunnig is kun je een klein beetje maïzena aangemaakt met koud water toevoegen.

Lekker met witte rijst.

Uit: De Echte Chinese Keuken Thuis van Fuchsia Dunlop

Zelfde recept, maar met extra ui, gember en knoflook:

Bereiding
1) Bak de paprika en de ui in een droge koekenpan of wok (zonder olie of boter dus) op redelijk hoog vuur tot ze warm en enigszins soepel zijn en lekker ruiken. Dat duurt bij mij een minuut of 4. Haal ze tijdelijk uit de pan en zet weg. Ik was de pan nu af, maar dat kun je ook overslaan.
2) Doe olie in de hete pan, bak 2,5 cm gember + 2 t. gehakte knoflook, daarna bak de reepjes vlees inclusief de marinade kort tot ze enigszins bruin en los van elkaar zijn.

3) Voeg al roerend het hoisin-soja sausje toe en na 30 seconden de nog warme paprikareepjes + ui. Breng eventueel extra op smaak met extra sojasaus en/of zout. En als de (weinige) saus wat dunnig is kun je een klein beetje maïzena aangemaakt met koud water toevoegen.
Lekker met witte rijst.

Bron: Aziatische Ingrediënten, BBC Good Food

zondag 26 maart 2023

Appeltaartje uit de hetelucht friteuse

 


Een restje van het deeg van de Holtkamp appeltaart had ik nog in diepvries liggen. Een goed idee om een voorraadje deeg te hebben, zo kan ik bij een plotselinge lekkere trek of onverwachte visite snel warme appeltaart in de hetelucht friteuse bakken. De baktijd is dan maar 30 minuten op 160℃

Appeltaartje uit de heteluchtfriteuse

Vet de bakvorm in met boter.

Bekleed met het deeg

Doe stukjes appel, rozijnen, krenten, suiker naar smaak in een pannetjes met een lepeltje maizena. Zet op het vuur en kook al roerend tot ze wat vocht verloren hebben. Dan blijft de bodem droog. De bodem eventueel nog bedekken met amandelpers. (zie het recept van Holtkamp).

Ik had niet voldoende deeg voor een raster, maar heb de randjes een beetje naar binnen gevouwen. Na het bakken een beetje abrikozenjam opwarmen (in het zelfde appel-pannetje) en daarmee de rand bestrijken.

zaterdag 25 maart 2023

Italiaans schuimlaagje voor op de koffie

 










De cremina voor koffie:

Het is zeker een grote klassieker van de Napolitaanse en Salerno-traditie, zozeer zelfs dat het hier niet alleen een thuisritueel is: zelfs de barista die de espresso bereidt, voegt cremina dolce toe aan de koffie. In de rest van Italië daarentegen is het meer een gezinsgewoonte. Hier is dan het geheim om het echt speciaal te maken. We maken het natuurlijk met de Moka, zoals dit Italiaanse koffiepotje wordt genoemd.

Bereidingstijd : 2 minuten (enkel voor de cremina)

Ingrediënten voor 3 kopjes koffie

6 theelepels kristalsuiker  (de theelepels suiker moeten het dubbele zijn van de inhoud van de Moka: 6 kops koffiepot = 12 theelepels suiker, enzovoort) 

een paar druppels koffie

Bereiding:

Doe de suiker in een kleine kom. Bereid de Moka zoals gewoonlijk en plaats deze op het vuur. Zodra de koffie omhoog begint te komen, - blijf erbij tot je de eerste druppels ziet - haal je de Moka van het vuur en giet je de eerste druppels koffie (de meest romige en met de meest intense smaak) in het kommetje met de suiker. 

Zet de Moka terug op laag vuur. 

Neem de kom en meng met ronddraaiende bewegingen suiker en koffie met een theelepel  (een vorkje vind ik sneller gaan) tot een dikke crème is verkregen. Hoe flinker het mengsel wordt geroerd, hoe meer opgeklopt de koffiecrème zal zijn. Doe ten slotte een theelepel romige koffiecrème in elk kopje en giet er de koffie over en schep eventueel nog een theelepel cremina over de koffie.

Ik drink koffie altijd zonder suiker, maar dit was wel heel erg lekker op een klein kopje inktzwarte koffie. Als je veel cremina wilt maken, zou ik de (staaf) mixer nemen.

Nog een tip: lukt het nu echt niet, doe dan een lepeltje Nescafé oploskoffie door het suikermengsel.

Recept La Cucina Italiana



vrijdag 24 maart 2023

Tamago Sando met lachend ei


Sando met ei à la Konbi is een heerlijk Japans broodje eiersalade van chef-koks Akira Akuto en Nick Montgomery van het in LA gevestigde Konbi.  Er is over geschreven door onder meer de New York Times en Bon Appétit Magazine. Hier delen Akuto en Montgomery het recept voor de beroemde sandwich. Merk op dat ze een speciaal soort Japans brood gebruiken dat " shokupan "wordt genoemd. Dit is zacht en zoet.

Dit is dus het originele recept, maar ik heb mij er niet zo precies aan gehouden. In andere recepten staat half om half Kewpie en crème fraîche. Ik vond het gewoon leuk om het zo te presenteren en het was een succes. Mijn gast genoot ervan. 

Ingrediënten voor 8 porties:

  • shokupan of zacht (casino)witbrood

Eiersalade

  • 125 g mayonaise, Japanse soort, zoals Kewpie
  • 25 g crème fraîche
  • klein scheutje rijstwijnazijn (Mirin)
  • Dijonmosterd
  • zout
  • 2 stuks lente-ui,  het groene gedeelte, 2 mm dik gesneden (of bieslook)
  • 10 stuks eieren  groot. (Per boterham heb je 1,5-2 eieren nodig) 
Lachend ei in het midden

  • 8 stuks eieren, bij voorkeur met donkere dooier

Bereiding:

Gebruik een garde en meng alle ingrediënten behalve de eieren voor de eiersalade. Zet opzij

Kook de eieren voor de eiersalade. Vul een pan van 4 liter voor 3/4 met water en breng aan de kook. Laat de eieren voorzichtig in het water vallen en laat 14 minuten zacht sudderen. Haal de eieren eruit en laat ze 5-10 minuten in een ijsbad vallen. Pel ze en gebruik een eiersnijder (2 keer snijden) om gelijkmatige blokjes te krijgen.

Meng de hardgekookte eieren met de eiersaladedressing.

Verder:

Kook de lachende eieren medium hard. Vul een pan van 4 liter voor 3/4 met water en breng aan de kook. Laat de eieren voorzichtig in het water vallen en laat de temperatuur 6 minuten zachtjes koken. Ze moeten nog ietsje zacht blijven.

Haal de eieren eruit en leg ze 5-10 minuten in een ijsbad. Pel de eieren en snijd ze in de lengte doormidden. Dooiers moeten zacht maar niet vloeibaar zijn. U moet ongeveer één ei per sandwich rekenen.

Bouw dan de sandwich op. Leg twee sneetjes brood op een snijplank. Smeer wat Dijonmosterd op het ene plakje en mayonaise op het andere.

Strooi wat Maldon-zout op de dooiers van de lachende eieren en leg ze in het midden achter elkaar * (zie foto onderaan)  op het sneetje brood met de dooier naar beneden richting de Dijonmosterd zodat de dikste delen van het ei tegen elkaar liggen in het midden van de plak.

Schep ongeveer 110 gram van de eiersalade op het lachende ei en verdeel het voorzichtig met een spatel over het brood. Leg het sneetje met mayonaise er bovenop.

Snijd de korstjes af die evenwijdig aan de eieren in het midden liggen. (Pak het broodje eventueel in bakpapier en snijd ze door het bakpapier heen). Draai de sandwich  90 graden en snijd ze in drieën zodat het midden mooi bloot komt te liggen. (ik had ze voor de foto allemaal dezelfde kant op moeten leggen. Er lagen nu maar één lachend ei en twee treurende eieren. 😊😞😞)

* Leg de doorgesneden eieren in het midden van de boterham





donderdag 23 maart 2023

Zoet/zoute sneetjes stokbrood

 



Ingrediënten:

  • Stokbrood
  • Pindakaas
  • Karamelsaus*
  • Zoute pinda's
  • Druiven
  • Maldon zoutvlokken

Bereiding:

Rooster of gril de sneetjes stokbrood

Meng in een kommetje gelijke delen pindakaas en karamelsaus

Besmeer de sneetjes brood met het pindakaas mengsel

Bestrooi met zoute pinda's

Leg daar plakjes druif op

Bestrooi met Maldon zout (ik gebruikte grof zout)

* Karamelsaus is makkelijk zelf te maken en blijft eeuwig goed.

Beiden, haar man, John Legend, houden van koken. En van Italië. Is dat soms het geheim van een gelukkig huwelijk? Ze zijn sinds 2016 samen.




Kaaschips

 


Ik weet niet meer of ik het op TikTok zag of dat het een kitchen hackvideo was van iemand met een zwaar Russisch accent. Meestal zijn het handigheidjes die ik meteen weer vergeet, of in realiteit toch niet zo handig waren.

Deze gaan zo:

Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op het vuur.

Pak een stuk (Hollandse) kaas en druk die met de snijkant tegen de bodem van de pan. Verplaats de stuk kaas zodra er een beetje afgesmolten is. Draai het vuur uit en wacht tot ze zoveel afgekoeld zijn dat je ze met een mes kunt oppakken.

Met Parmezaanse kaas lukte het niet. Te droog denk ik.

donderdag 16 maart 2023

Aperol met Gin-Tonic

Aperol, Gin-Tonic en partje citroen (die zie je vreemd genoeg niet op de foto)

Vanmiddag nog heerlijk in de zon in de tuin gezeten en meteen krijg je het zomergevoel: Aperol Spritz. Nu was ik er eigenlijk wel een beetje op uitgekeken - te zoetig. Achterin de koelkast vond ik nog een flesje Gin Tonic alcohol free en dat was geen gek idee. Goede combinatie.


      Aperol naar smaak
      Veel ijsblokjes
      Half flesje Sir James Gin Tonic alcohol free (flesje van 250 ml)
      Partje citroen of limoen





Met alcohol gaat het zo:

1 deel Aperol
veel ijsblokjes
1 deel gin
2 delen koude tonic 
Partje citroen of limoen
evt. takje munt


zondag 12 maart 2023

Spaghetti met Napolitaanse pesto

 Spaghetti met Napolitaanse pesto, recept van Marisa Laurito



Voor de Napolitaanse Marisa Laurito, actrice, zangeres en tv-persoonlijkheid, is eten een serieuze zaak. Dat bleek al in San Remo in 1989, toen ze zong hoe ze troost vindt in het koken van Napolitaans eten en dat bevestigt ze nog steeds, met haar drie kookboeken, honderden diners thuis en een roadtrip, die ze onlangs ondernam met twee bijzondere actrices en vrienden, Mara Maionchi (80 jaar) en Sandra Milo (90 jaar). Ze spelen in de serie Quelle brave ragazze (The good girls, te zien op Sky), waarin het ongekende trio aan boord van een schokkend roze gevlekt busje door Frankrijk, Spanje en Marokko trekken. En eten en koken.


Van links naar rechts
Sandra Milo (90 jaar), Marisa Laurito (71 jaar) en Mara Maionchi (80 jaar)

Haar lievelingsgerecht? Lo spaghetto con il pesto napoletano

Ingrediënten:

  • Spaghetti
  • Knoflook
  • Zwarte olijven
  • Kappertjes
  • Rozijnen
  • Pijnboompitten
  • Ansjovis

Bereiding:

Doe de in dunne plakjes gesneden knoflook in de pan in de olie, voeg dan even zwarte olijven, kappertjes, rozijnen, pijnboompitten toe, bij de knoflook die je er dan uithaalt.

Bak apart twee eetlepels paneermeel bruin, voeg de al dente gekookte spaghetti toe en leg er kleine stukjes gezouten ansjovis op.

Bijna hetzelfde recept. Hij doet alleen de ansjovis gelijk in de olie en niet later bovenop de spaghetti.

vrijdag 10 maart 2023

Hartige taart met Rode kool, Appel, Appelstroop, Kaneel en Rozijnen


Het is eigenlijk geen hartige taart, want het heeft geen bodem. Het lijkt een taart omdat er een raster van bladerdeeg over heen ligt.

Bereidingstijd: 60 minuten | Porties: 4-6 personen

 Ingrediënten voor 4 pers.

  • 1 kleine rode kool (ca. 750 g)
  • 80 g roomboter (+ extra om in te vetten)
  • 500 g ui, gepeld 
  • 4 Elstar appels 
  • 1 el appelstroop
  • 100 g rozijnen
  • 2 tl kaneel
  • Zout en peper 
  • 4 plakken bladerdeeg (diepvries)
  • 175 g Gouda kaasblokjes komijn
  • 50 g walnoten
  • 1 ei

Ronde ovenschaal (ca. 28! cm doorsnee)

Bereiding:

Halveer de rode kool, verwijder de harde kern en snijd in fijne reepjes. Smelt de helft van de boter in een hapjespan met deksel. Voeg rode kool toe. Schenk 250 ml water erbij en laat 15 min. met de deksel op de pan stoven. 

Snijd intussen de uien in halve ringen. Smelt de rest van de boter in een koekenpan en bak de ui voor 30 min. Schep regelmatig om. 

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appel in blokjes. Voeg de appel, appelstroop, rozijnen en kaneel toe in de pan met rode kool en schep door elkaar. Breng op smaak met zout en peper en laat nog 15 min. stoven.  

Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de plakjes bladerdeeg uit om te ontdooien. Vet de ovenschaal in met boter. Verdeel de rode kool over de bodem en schep de ui erop. Verdeel de kaasblokjes en walnoten erover. 

Verwijder de folie van het bladerdeeg en snijd in reepjes van ca. 2 cm breed. Leg de reepjes bladerdeeg in een raster over de vulling. Klop het ei met een scheutje water los en bestrijk met een bakkwastje het deeg met het ei. Bak de taart in 20 min. in de oven goudbruin en gaar.

Opmerking:

De rodekool was erg lekker. Ik ben vroeger nog wel eens de mist ingegaan door te vroeg iets zuurs toe te voegen, zoals tomaat, azijn, cranberries of appels en daardoor moest de kool soms wel 2 uur stoven.  Nu heb ik de kool op de mandoline geschaafd en na 15 minuten was de kool al heel zacht. Daarna voegde ik pas de appels toe.

Een ronde ovenschaal van 28 cm is best wel groot. Mijn grootste ronde schaal is een souffléschaal van 18cm. Daardoor had ik maar 2 plakjes bladerdeeg over. De rest van de rodekool heb ik ingevroren.

Verder vond ik de blokjes kaas geen succes. Ze kwamen uit de oven als stukjes uitgedroogde kauwgum.

Recept van Lidl:

dinsdag 7 maart 2023

Gestoomde Broccoli met boter-mosterd-kappertjessaus

 



Voldoende voor 350 tot 500 gr broccoli.

Stoom broccoli. 

  • Smelt in pannetje 75 gr boter, 
  • 2 tl dijonmosterd en 
  • sap van een halve citroen op matig vuur. 

Klop alles door elkaar terwijl boter smelt en voeg 2 el kappertjes toe. 

Giet voor het serveren de geëmulgeerde saus  over de uitgelekte broccoli. 


Heel lekker.


Uit Nigella Lawson's Express

donderdag 2 maart 2023

Thaise curry met Ananas, Lychees en Kant en klare Geroosterde eend

 




het gerecht hoort veel roder te zijn door de rode currypasta, maar omdat mijn gast heel veel van Aziatische gerechten met fruit houdt, maar niet zo van pittig, heb ik maar weinig currypasta gebruikt.

Ingrediënten

  • 400 ml kokoscrème
  • 165 ml kokosmelk
  • 100g rode curry pasta of naar smaak. Ik gebruikte veel en veel minder.
  • 1 pak geroosterde eend zonder bot (toko, bijv. Amazing Oriental)
  • 1 tl vissaus
  • 1 tl palmsuiker
  • 1 el olie
  • 1 blik lychees
  • 1 klein blikje ananas
  • 100g cherrytomaten
  • 7 limoenblaadjes
  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • 2 takjes Thaise basilicum

Bereiding:

Snijd de rode peper in dunne repen en de ui in blokjes. Meng de kokoscrème en de kokosmelk in een kom. Giet het vocht van de ananas en de lychees af en snijd vervolgens de ananas in stukjes.

Verwarm de oven voor op 200 ℃ en rooster de eend gaar in ca. 30 minuten gaar.

In de tussentijd maak je de curry klaar.

Verhit olie in de pan en fruit de stukjes rode peper en de ui aan.

Voeg de kokoscrème toe en laat het op matig vuur rustig koken voor circa 5 minuten of tot er een laagje olie op het oppervlak heeft gevormd.

Voeg vervolgens de curry pasta aan de kokoscrème toe en roer het goed door elkaar. Doe daarna de vissaus, palmsuiker, limoenblaadjes en de basilicum erbij en laat alles nog 5 minuten rustig koken.

Voeg de lychees, ananas en de cherrytomaten toe en kook ze voor 1 à 2 minuten mee. Breng zo nodig op smaak met de vissaus en suiker. Snijd de eend in plakken en voeg die toe aan de curry.

Recept Amazing oriental