Tijdens mijn dagelijkse corona-wandeling luister ik graag naar The Kitchen Cabinet podcast van de BBC. Er wordt op typisch Britse wijze over eten gebabbeld, luisteraars kunnen vragen stellen, zoals wat doe ik mijn restjes oude voorraad zoute citroenen en Nigel Slater's lyrische schrijfstijl wordt ondertussen fijntjes gefileerd met het spelletje Raad het woord.
Bijvoorbeeld dit recept, raad welke groenten of vruchten worden beschreven:
...... De laatste snik van de ....... , het dankbare einde van een wigwam van vergelende blaadjes en draderige achterblijvers. Ze moeten niet worden verspild, maar zullen hun jeugd en sappige knapperigheid hebben verloren. Het antwoord is om eventuele fijne slierten met een mes van hun randen te verwijderen, vervolgens de rest fijn te snijden, te blancheren en te gebruiken in een salade.
Een dressing kan ook de laatste oogst van de ..... bevatten, zelfs de ...... die weigeren te rijpen, opengesneden en gegrild, geplet en gekruid met zoete, taartazijn. Het einde is hier. Maar voor deze kok is het tenminste nog maar het begin.
Ingrediënten:
- tomaten 250g
- granaatappelmelasse 1 tl
- rode wijnazijn 2 theelepels
- suikermaïs 2 koppen
- sperziebonen of pronkbonen 150g
- verse korianderblaadjes een handvol
- verse muntblaadjes een kleine handvol
Bereiding:
- Snijd de tomaten horizontaal doormidden en leg ze in een enkele laag, met de zaadzijde naar boven, in een grillpan. Kruid ze met zwarte peper en leg ze vervolgens onder een bovengrill tot ze op het punt staan in te storten met hun huiden getint, en hier en daar zwart. De lichte verkoling voegt een rokerige noot toe aan de dressing.
- Doe de tomaten in een grote mengkom, verpletter ze ruw met een vork en roer er dan de granaatappelmelasse, een beetje zout en de rode wijnazijn door. Zet ze opzij, afgedekt, gedurende een kwartier of zo.
- Verhit een grilpan, trek de schutbladeren van de suikermaïs iets losser en leg ze dan op de pan. Bereid de maïs op een matig vuur, de bladeren worden langzaam knapperig en zwart, totdat de maïs binnenin diep goudgeel en mals is. Haal de maïskolven van het vuur, gooi hun droge bladeren weg en snijdt de zoete pitten eraf. De gemakkelijkste manier om de pitten van de kolf te verwijderen is door de steel af te snijden, de kolf rechtop te houden op een snijplank en dan de lengte van de kolf met een groot mes af te snijden.
- Meng de maïskorrels in de tomatendressing. Breng een pan met licht gezouten water aan de kook. Van de boontjes worden de uiteinden gesneden. Doe de bonen in het kokende water, kook ze een paar minuten, totdat de bonen van kleur veranderen maar nog wel een beetje knapperig zijn, laat ze dan uitlekken en spoel ze kort af onder koud, stromend water.
- Hak de koriander en muntblaadjes grof en vouw ze samen met de bonen in de tomaatdressing.