Eigenlijk was ik een beetje moe van Otto Legging's recepten - sorry, sinds ik deze verbastering las in een column van Sylvia Witteman - die het weer opving van iemand die in een boekhandel Ottolenghí' s nieuwste boek zocht - blijft het onverbiddelijk hangen.
Maar als je iets vegetarisch zoekt met spannende smaken moet je toch weer bij Ottolenghi zijn. Dit recept komt uit het Postcodeloterij kookboekje en is lekkerder dan ik verwachtte.
Ingrediënten voor 4 personen:
6 tenen knoflook
1 blik van 400 gram kikkererwten
50 ml olijfolie plus 2 eetl. voor erbij
6 theelepels scherp gerookt paprikapoeder (pimentón picante)
2 tl gemalen komijn
1/4 tl tl tomatenpuree
zout en zwarte peper
40 gr peterselie
80 gr zwarte olijven van goede kwaliteit
40 gr peterselie
80 gr zwarte olijven van goede kwaliteit
1/2 el karweizaad
2 tl citroenrasp
4 el fijne kappertjes
250 gr cherrytomaatjes
2 tl fijne suiker
250 gr gedroogde orecchiette (schelpjespasta)
500 ml groentebouillon
200 ml water
Voorbereiding:
- Laat de kikkererwten uitlekken. Haal de blaadjes van de peterselie en snijd ze grof. Ontpit de zwarte olijven en scheur ze in grove stukken. Rooster het karweizaad in een droge koekenpan en kneus het.
Bereiding:
- Neem een hapjes- of braadpan met bijpassend deksel (zet hem nog niet op het vuur). Pel de knoflook en hak de tenen fijn. Doe de knoflook, de olijfolie, de kikkererwten, paprikapoeder het komijnzaad en de tomatenpuree met 2 tl zout in de pan, zet de pan op halfhoog vuur en bak alles rustig 8 minuten, roer regelmatig tot de kikkererwten enigszins knapperig zijn. Schep voor de garnering een derde van de kikkererwten uit de pan en houd ze apart.
- Meng in een kom de peterselie, citroenrasp, kappers en olijven. Doe twee derde van dit mengsel met de cherrytomaatjes, fijne kristalsuiker en karweizaad in de braadpan en laat regelmatig roerend 2 minuten sudderen.
- Voeg de orecchiette, groentebouillon en 200 ml water toe en breng alles tegen de kook aan. Draai het vuur halfhoog, zet het deksel op de pan en laat de pasta ongestoord in 12-14 minuten beetgaar worden.
- Roer er het overgebleven peterseliemengsel door, besprenkeld met de overgebleven 2 el olijfolie en garneer met de knapperige kikkererwten en royaal versgemalen peper.
Een opgewarmd kliekje de volgende dag was ook nog lekker. Ik had orecchiette van Pastificio G. Di Martino. Misschien dat die iets steviger zijn, want ze hebben het opwarmen prima doorstaan.