maandag 23 november 2020

Kruidige Kooltaart







Ik ken kok Mari Maris van de video's op Foodtube en van de uitzendingen op Radio Mangiare waarin zij in november 2017 vertelde over haar groenteboerderij in Noord Frankrijk en haar toen geschreven kookboek Mari plukt de dag
In oktober 2019 opnieuw op Radio Mangiare vertelde ze over de passanten die langskwamen en bleven hangen, waardoor ze op het idee kwam om een paar dagen per week de huiskamer in te richten als restaurantje maar toen kwam ze met de Franse bureaucratie in aanraking verpersonificeerd  in de radicaal rechtse burgemeester die haar voorheen steeds hartelijk met drie kussen begroette en haar beloofde bij haar te komen eten, en toen ze bijna klaar was een sprinklerinstallatie, een gendertoilet, een invalide-ingang en een personeelsingang plus een extra raam eiste, strikt volgens de wet. Enfin, haar boek Maison Mari is een kookboek- thriller geworden over haar 4 jaren strijd. De radio-uitzending is nog terug te uisteren:  https://www.nporadio1.nl/podcasts/mangiare/10127-mangiare-over-maison-mari-en-lemon-meringue-pie.
Nu, in 2020 is een nieuw kookboek à la minute verschenen:
"Er zijn er van die dagen dat je gewoon geen tijd of zin hebt om te koken, maar toch trek hebt in iets lekkers. Voor die dagen is dit boek, hoewel je er makkelijk alle dagen goed en snel uit kunt koken. De recepten zijn zoals je van Mari gewend bent: met verrassende smaken en zonder dier. Het overgrote deel is zelfs plantaardig óf er staat een vegan-variatie bij. Dus, à la minute, aan tafel!"
Uit dit kookboek komt het recept voor de kruidige kooltaart. Ik maakte een kleinere versie met de helft van de ingrediënten.

Ingrediënten voor 4 personen:
  • neutrale olie
  • 600 g rodekool, fijngesneden 
  • 8 plakjes blader- of korstdeeg
  • 2 à 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 middelgrote uien, gesnipperd
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel za'atar of ras el hanout
  • 3 eieren
  • 400 ml yoghurt of room
  • 3 takjes koriander

Bereiding:

  1. Verwarm een ruime (koeken)pan met een beetje olie en fruit de kool in 3 minuten net soepel. Laat in een vergiet goed afkoelen.
  2. Bekleed ondertussen een ingevette, passende metalen taartvorm zo met het deeg dat er rondom een opstaande rand van 2,5 cm hoog is.
  3. Meng in een ruime kom de overige ingrediënten met de kool (houd de verse koriander apart). Maak op smaak met zout en misschien nog wat (cayenne)peper. Verdeel het mengsel over de taartbodem, leg een passend bakpapiertje over de vulling en druk iets aan zodat de kool net onderstaat.
  4. Zet in een oven van 200 °C en laat in 40 à 60 minuten het deeg goudgeel bakken en de vulling stollen.
  5. Bestrooi vlak voor serveren met geplukte blaadjes koriander.
Dit recept is met rodekool, maar alle andere kolen zijn ook geschikt.







woensdag 18 november 2020

Stokbrood Champignons en Ham




Een receptje uit de Lidl recepten site. Ik heb het eerst gemaakt hoe het er staat, met een onafgebakken stokbrood. Zoals te verwachten was, bleef de onderkant zacht. De tweede keer heb ik het stokbrood eerst afgebakken, dan doorgesneden etc. Een smakelijke lunch, snel te maken.

Ingrediënten voor 2 personen:
  • 1 Stokbrood
  • 50 g champignons
  • 50 g ham
  • 1,5 el roomkaas
  • 1 sjalot
  • 1 el peterselie fijngesneden
  • 1 el olijfolie
  • zout en peper


Bereiding:

Snij de afbakstokbroden doormidden en besmeer deze met de roomkaas. Snij vervolgens de champignons, de sjalotjes en de ham fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak het mengsel even en strooi er wat zout en peper over. Verdeel het champignonham-mengsel over het stokbrood. Rooster nu het afbakstokbrood 3 tot 4 minuten onder de grill. Garneer het met de peterselie.


zaterdag 14 november 2020

Orecchiette alla Ottolenghi uit het kookboek Flavour

 


Uit het nieuwe kookboek Flavour van Ottolenghi komt dit kruidige vegetarische recept waarin je het vlees niet zult missen.


Ingrediënten (voor vier personen): 
  • 6 teentjes knoflook, geperst 
  • een blik à 400 gram kikkererwten, goed uitgelekt en drooggedept (dan houd je ca. 240 gram kikkererwten over) | 
  • 2 theelepels scherp gerookt paprikapoeder 
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad 
  • drie kwart eetlepel tomatenpuree 
  • 40 gram grofgesneden peterselie 
  • 2 theelepels citroenrasp  
  • 3 eetlepels kappertjes (afgespoeld)  
  • 125 gram groene olijven, ontpit en gehalveerd  
  • 250 gram zoete cherrytomaatjes
  • 2 theelepels fijne kristalsuiker 
  • en halve eetlepel licht geroosterd gekneusd karwijzaad
  • 250 gram orecchiette 
  • 500 ml groentebouillon 
  • olijfolie 
  • vers gemalen zwarte peper en zout

Bereiding:

Doe de knoflook, de kikkererwten, het paprikapoeder, het komijnzaad, de tomatenpuree en 50 milliliter olijfolie met een snufje zout in een hapjespan en bak dit mengsel op middelhoog tot hoog vuur tot de kikkererwten licht knapperig zijn.

Dit duurt ongeveer twaalf minuten, met regelmatig roeren. Draai het vuur iets lager als de kikkererwten te snel kleuren. Schep een derde van de kikkererwten uit de pan en houd ze apart.

Roer in een schaaltje de peterselie, de citroenrasp, de kappertjes en de gehalveerde olijven door elkaar. Doe twee derde van dit peterseliemengsel bij de kikkererwten in de hapjespan, samen met de tomaatjes, de suiker en het karwijzaad. Roer goed door en laat het ongeveer twee minuten op middelhoog tot hoog vuur koken, terwijl je regelmatig blijft roeren.

Voeg dan de orecchiette, de bouillon, een snuf zout en 200 milliliter water toe en breng alles tegen de kook aan. Doe het deksel op de pan en laat de pasta op middelhoog vuur in twaalf tot veertien minuten al dente koken. Roer dan de rest van het peterseliemengsel erdoor, besprenkel met olijfolie en garneer met de achtergehouden gebakken kikkererwten en naar smaak versgemalen zwarte peper.




dinsdag 10 november 2020

Gerookte zalm op kruiden frittata van Donna Hay

 



Ingrediënten voor 12 hapjes:
  • 2 eieren, licht geklopt
  • 2 eetlepels slagroom 
  • 1 eetlepel fijngehakte dilleblaadjes 
  • 1 theelepel fijngeraspte citroenschil 
  • zeezout en gekneusde zwarte peper 
  • 60 g roomkaas, zacht geroerd
  • 1 eetlepel citroensap 
  • 2 theelepels kappertjes
  • 4 plakjes gerookte zalm, in drieën gesneden 
  • ¼ rode ui, fijngesneden

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150 ° C.  Doe de eieren, room, dille, citroenschil, zout en peper in een kom en klop goed door elkaar. Giet het eimengsel in 12 ingevette mini-muffinvormpjes met een inhoud van 2 eetlepels. Laat 6-8 minuten bakken of tot het net stevig is. Laat ze in de vormpjes gedurende 3 minuten afkoelen voordat u ze verwijdert. 

Roer het citroensap en de kappertjes door de roomkaas, . Bedek de frittatas met het roomkaasmengsel, een stukje gerookte zalm en de ui en serveer.

Het dunne frittataatje vond ik erg slap om als bodem voor het beleg te dienen..

Recept van Donna Hay


maandag 9 november 2020

Hapjes met Gerookte Eendenborst en Vijgen




Ingrediënten:

  • gerookte eendenborst (in dunne plakjes) (nu in het assortiment bij Lidl)
  • verse vijgen
  • stokbrood
  • krenten
  • brie1 
  • rucola
  • balsamicocrème
  • olijfolie


Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snij het stokbrood in 8 schuine sneetjes. Bestrijk ze met olijfolie. Rooster het brood 5 minuten in de voorverwarmde oven van 180°C of tot ze mooi goudbruin zijn. Snij de brie in 8 gelijke stukken, en de vijgen in kwartjes. Leg op elk sneetje stokbrood een plakje brie, 2 sneetjes eendenborst en een kwartje vijg.
  2. Druppel op elke toast wat balsamicocrème. Kruid met wat peper en strooi er de rucola en krenten over.
En voor de zoveelste maal ben ik het garnituur vergeten te fotograferen: het groen, de krenten en de balsamicocrème.

Recept van Libelle België

woensdag 4 november 2020

Druivengelei

 



Een medecursist bracht mij een emmer kleine zoete druifjes uit eigen tuin. Ik herinnerde mij een column van Clara Ten Houte de Lange op de site van Okoko, wat toen nog Iens heette, over haar eigen druivenoogst:

Ingrediënten:

  • Druiven
  • Geleisuiker
  • Eventueel rode of witte wijn


Bereiding:

Clara schrijft: Maar nu eerst de druivengelei. Daarvoor moet je eerst druivensap maken. Bijvoorbeeld met een sapmachine of in een sapketel. Of gewoon door de druiven even te koken tot ze hun sap loslaten. Dit vind ik zelf het makkelijkst. 

  1. Breng de druiven met pit en al - wel even wassen - met een flinke scheut water aan de kook
  2. Kneus ze met een stamper en laat ze op zacht vuur pruttelen tot ze hun sap loslaten. Daarna laat je deze druivenmassa in een vergiet bekleed met een schone vochtige doek boven een grote kom uitlekken. Dit sap is, net als het sap uit de sapketel, al mooi helder. 
  3. Meet de hoeveelheid sap af in een maatbeker. Vul het eventueel aan met rode of witte wijn en breng het in een grote pan met geleisuiker aan de kook. Reken op 1200 gram geleisuiker per liter sap en los al roerende de suiker op. Pas als de massa ook door roeren niet meer van de kook raakt, gaat de kooktijd in. Dan laat je de gelei nog vier tot vijf minuten goed borrelend doorkoken. 

Zulke mooie heldere gelei vraagt natuurlijk om wat creativiteit. Ik kook vaak een vanillestokje of kaneelstokje mee. Dan stop ik in elk potje ook een kaneelstokje of een stukje vanille. Of ik roer de laatste minuut koken ringetjes rode peper door de gelei. Of blaadjes verse munt of dragon door iets afgekoelde gelei. Zulke kruidige gelei met kaneel of rode peper smaakt prima bij een groot stuk vlees of wild uit de oven. Druivengelei met dragon of munt doet het goed bij kip en de vanillevariant is heerlijk in een zoet nagerecht. Kortom, deze komende winter geniet ik nog volop van de druiven uit onze tuin.



maandag 2 november 2020

Smørrebrød - Borrelen bij de Buurvrouw

 


Ik vertelde al eerder dat mijn buurvrouw van twee huizen verderop en ik er sinds het begin van de lockdown er de gewoonte van gemaakt hebben om, als de vijf in de klok staat, bij elkaar te borrelen. Ik zorg voor de hapjes, zij voor de wijn, soep en koffie. Inspiratie voor de hapjes komt meestal van Lidl's themaweken. Deze week waren het de Scandinavische producten.

Voor alle brødjes gebruikte ik Oberlander brood van AH.

















Smørrebrød Haring

  • Potje haring in mosterdsaus (Lidl, Ikea)
  • Rode ui pickles:

1 rode ui, 1 kopje water, 3 el kristalsuiker, 2 el witte azijn, snufje zout.

Schil de rode ui en snijd hem zo dun mogelijk. Doe de rode ui in een pot met deksel. Verhit water, suiker, azijn en zout in een pan. Laat de suiker smelten en haal dan de pan van het vuur. Als je tijd hebt, laat het dan afkoelen. Anders kun je het direct over de gesneden rode uien in het potje gieten en een uur op smaak laten komen. Dek na een uur af met het deksel en bewaar in de koelkast tot het tijd is om te serveren.

Smørrebrød Gerookte Zalm

  • Boter of mayonaise gemengd met mierikswortel of zure room
  • Jonge spinazieblaadjes
  • Gerookte zalm
  • Dunne plakjes radijs
  • Dille
  • Gemalen peper

Smørrebrød  Kaas

  • Danish blue
  • Walnoot
  • Gebakken spekjes (streaky bacon)
  • Bieslook (vergeten op de foto😒)




















Smørrebrød  Kipsalade

  • Kipsalade (gepocheerde kip, gerapt uitje, mayo met (perzik)yoghurt, kerrie, z+p).
  • Plak streaky bacon

Smørrebrød  Leverpastei

  • Leverpastei of pâté
  • Verkruimeld spek (streaky bacon)
  • Schijfjes (Deense) augurk
  • Peterselie
  • evt. cranberries

Smørrebrød  Rosbief

  • Boter
  • Sla
  • Rosbief
  • Remouladesaus
  • Gefruite uitjes (bijv. van Conimex)

Verder nog: Köttbullar

  •   Zweedse gehaktballetjes met geraspte ui en piment

De ideeën haalde ik o.a. uit de menu's van deze restaurants - waar je heel mooie ziet:
https://hallernes.menukitt.dk/restaurant/hallernes-smorrebrod-lyngby
https://www.restaurant-m.dk/frokostmenu---lunch-menu.aspx
https://smorrebrod.ae/product-category/menu-menu/smorrebrod/





e